A mangalica sertésből készült termékek a prémium kategóriába tartoznak, ezért az elmúlt időszakban a fogyasztók sokszor inkább más árut tettek a kosarukba. Az igények egy időre visszaestek, de mostanra úgy tűnik, az exportpiacok és belföldi kereslet is kezd megélénkülni. Spanyolországba átlagosan évente mintegy 30 ezer mangalicasonka kerül. Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke 20-25 százalékos növekedést remél a tenyészkocánkénti támogatásokban.

Az Agrárszektor írta meg, hogy a mangalica a teljes hazai sertésállományon belül csupán 2 százalékot tesz ki, hozzávetőleg  200 családnak ad munkát Magyarországon. A fajta nemrég még a kihalás szélén állt, ma a mangalica húsából körülbelül 300 tonna fogy belföldön. Ennek a húsmennyiségnek az egyharmada az éttermekbe szánt nemes húsrész, illetve az áruházi értékesítés. Kétharmad részt tesz ki a tenyésztők közvetlen értékesítése a különböző piacokon és a fesztiválokon.

A mangalica sertésből készült termékek a prémium kategóriába tartoznak, ezért az elmúlt időszakban a fogyasztók sokszor inkább más árut tettek a kosarukba - Fotó: Magro.hu, CSZS, Hódmezővásárhely

A vágóhidakra ma már keresztezett állomány kerül

A mangalicák nem nagytestűek, viszont hizlalva könnyen elérik a 200 kilogrammos súlyt. Ilyenkor a vágósúly csaknem 75 százaléka fehéráru. Ezért is említik a mangalicát a világ egyik legjobb zsírsertésének. A két világháború között többnyire a mangalica képezte az ország sertésállományát, azonban a megváltozott fogyasztói igények miatt, amelyek a modern hússertésfajtát részesítették előnyben, a 70-es évekre csaknem kipusztult. 1973-ban a mangalica védett fajtává nyilvánításáról döntöttek, 1974-től pedig állami támogatás mellett folyik a tenyésztése. Az 1990-es években megalakult a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, ami azóta is koordinálja a tenyésztői munkát. Aztán 2004-ben hivatalosan is nemzeti kincs lett a mangalica - írták. A duroc kannal keresztezve az utódok húsmennyisége és minősége jelentősen javítható, így a hazai vágóállatok zöme ma már keresztezett állomány.

Újrarendeződik a piac a megtorpanás után

A fajta szerencséjére a mangalicaágazatban az elmúlt években sokan láttak fantáziát és mára belföldön és külföldön is egyre népszerűbbé vált. Az ágazat jelenlegi állapotáról és kilátásairól Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete elnöke beszélt.

 Elért egy olyan szintre, amikor a vásárlás már jelentősen visszaesett, így egy kicsit megtorpant az ágazat. Ebben az időszakban élősúlyban kilónként 1100 forintos ár volt, míg a hasított mangalica kilogrammonkénti ára elérte az 1400 forintot, néha meghaladta azt. Ezt követően egy 20-25 százalékos csökkenés következett be. Mivel a mangalicából készült termékek jelentős része éttermekben és szállodákban kerül a fogyasztók elé, az itt tapasztalt fogyasztáscsökkenést, a termékkészletek felhalmozódását megérezték azok a vállalkozások, amelyek vágóhídra szállítanak. Augusztusban és szeptemberben történt érezhető elmozdulás, véleményem szerint a hasított mangalica ára év végére újra 1000 forint fölé emelkedhet - foglalta össze a helyzetet Tóth Péter.

Az exportpiacok mellett tovább bővülhet a hazai fogyasztás is 

A mangalica árában más tényezők játszanak szerepet, mint a nagyüzemi sertés esetében, hiszen ebben az ágazatban nem a német tőzsdei-ár szerint, sokkal inkább a belső termelési költségek és a fogyasztók vásárlási hajlandóságának függvényében alakul ki az ár - folytatta.

Mint minden más prémium termék esetében, a mangalica vonatkozásában is hasonló dolgok történtek. A fogyasztáscsökkenés időszakában az is megemlíthető, hogy sokkal több kolbász alapanyag fogyott, mint például karaj, de mostanra belföldön és az exportpiacokon is mondhatni, hogy újrarendeződik a helyzet. A Távol-Kelet egy szűk és nehéz piac, de dinamikus fejlődést mutat, ma már rendszeresen szállítunk például Hongkongba vagy Szingapúrba. Úgy látjuk, hogy az európai piac is kezd magára találni. Meghatározó piacunkra, Spanyolországba évente körülbelül 400 tonna sonkát szállítunk, az elmúlt öt évben pedig Románia is jelentős célpiacunkká vált. Sokkal optimistább vagyok, mint mondjuk júliusban voltam, úgy gondolom a nehezebb időszak mögöttünk van.

Úgy gondolom, hogy a fecskehasú és a vörös mangalicák esetében jelentősebb növekedés lehet ebben a tekintetben, de a leggyakoribb szőke változatot érintően is bízom benne, hogy emelkedés lesz. Személy szerint én 20-25 százalékos növekedést remélek a tenyészkocánkénti támogatásokban – mondta Tóth Péter.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás