A legfrissebb információk szerint a magyar vetőmag-ágazat fénykorát éli. Jelenleg a világon mi vagyunk a hatodik legjelentősebb vetőmagtermelők, amelyen a GMO-mentesség csak tovább lendít.

Okkal lehetünk büszkék a magyar vetőmag ágazat által elért sikerekre. Tavaly összesen valamivel több mint 100 ezer hektáron 250 ezer tonna vetőmagot termeltek a gazdák, ami 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi termést. Ezzel tovább erősödött a magyar vetőmag ágazat, ami idáig sem állt gyenge lábakon. Az elmúlt 3 évben ugyanis a világ vetőmag-kereskedelmében 10 százalék feletti részt képviselt a magyar ágazat.

Az MTI információi szerint a hazai vetőmagtermelők jövedelmüket elsősorban az exportból szerzik. Ennek oka belföldi piac viszonylag kis mérete és az a sajnálatos tény, hogy a termelők többsége nem minősített, fémzárolt vetőmagot használ vetéskor.

A hazai vetőmagtermesztés a világ elitjébe tartozik!
 

Sok országgal szemben komoly versenyelőnyben van a magyar vetőmag annak köszönhetően, hogy itthon tilos a GMO növények termesztése, így az itt termő vetőmag garantáltan GMO-mentes. Ezért a felvásárlók hajlandóak még magasabb árat kifizetni az előállítóknak.

Szakértők szerint a vetőmagtermesztés még egyáltalán nincsen csúcsra járatva Magyarországon. Az öntözött területek növelésével sikerülhet tovább erősíteni a vetőmagtermesztést. Többek között ezért is írták ki a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére szolgáló pályázatot, melynek keretösszege 49,5 milliárd forint.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás