Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon. A fehérjék hatékony felhasználása ezért a dolog középpontjában áll. A fehérje beépülési szintjének csökkentése gazdasági lehetőség, de egészségügyi és környezetvédelmi okokból is kívánatos.

Míg egyes szerzők kimutatták, hogy a fehérje csökkentése hozzájárulhat az állategészségügyi problémákhoz, mások azt figyelték meg, hogy éppen ellenkezőleg: a jól kiegyensúlyozott, alacsony fehérjetartalmú étrend jobb az egészségnek. Másrészt fontos biztosítani a termelési teljesítmény fenntartását.

Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon. (Fotó: Pixabay)

Növényi kivonatok

A múltban a növényi kivonatok kulcsszerepet játszottak a termelési teljesítmény fenntartásában az AGP 2006-os európai kivonása után. Egyes szerzők szerint az eredmények következetlennek tűntek, és a takarmányhasznosítás (FCR) romlott. Más szerzők az eredmények javulását figyelték meg, beleértve az FCR-t is.

Az AGP-k leváltására akkor 2006-ban bevezetett számos megoldás közül csak néhány termék bizonyította hatékonyságát, és azóta is a piacon maradt. Napjainkban a takarmányhatékonyság javításával kapcsolatos kihívásoknak való megfelelés érdekében számos különféle megoldást vezetnek be, de ezeknek még nem kell bizonyítaniuk következetességüket és hatékonyságukat.

Tehát mi lenne a kritériuma annak, hogy egy ideális növényi kivonat hatékonyan csökkentse az állati fehérjéket? Olyan megoldásra van szükségünk, amely egyenletes eredményeket és elfogadható költségeket biztosít.

Különböző típusú növényi kivonatok

Többféle növényi kivonat létezik. Kezdve egyszerű földelt növényi részekkel. Ezek olcsók, de hatóanyag-koncentrációjuk erősen változó, ezért nem ajánlott. A spektrum másik végén szintetikus molekulák találhatók. Ezek a molekulák természetüknél fogva standardizáltak, a kezelés költsége elfogadható.

Hatékonyságuk azonban minden helyzetben korlátozott lehet, mivel nincs szinergiájuk más összetevőkkel. Míg a természetes molekulák megfelelő használat mellett nagyszerű szinergiákat kínálnak. A legjobb kompromisszum minden bizonnyal több, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságaik miatt kiválasztott illóolaj keverékének használata.

De itt is elengedhetetlen a szabványosított beszerzés. A kakukkfű-illóolajban lévő hatóanyagok – például karvakrol vagy timol – tartalma például 60%-tól kevesebb, mint 1%-ig változhat. Ezért szükséges elsajátítani az illóolaj kemotípusát. Több olaj keveréke is segít az évről a másikra történő ingadozások korlátozásában, így az állatok mindig megfelelő mennyiségű hatóanyagot kapnak. Fűszerek, például paprika, gyömbér és mások oleorezinjei keverékének hozzáadása nagymértékben erősíti az illóolajok hatását. Ezek a termékek továbbra is meglehetősen szabványosak, versenyképes kezelési költségük van, és összetettségük miatt a legjobb rendszeres reakciót adják.

Erőteljes hatóanyagok

Ezeknek az erős hatóanyagoknak a takarmányba való beépülési szintje alacsony (ppm-ben). Még a legjobb illóolaj- és fűszerkeverék sem javítja az eredmények konzisztenciáját, ha nem egyenletesen adagolják a takarmány során. Ezeket az adalékokat olyan hordozóra kell felvinni, amely nagy affinitást mutat a liszttel (galenikus technológia). Előnyösek azok a részecskék, amelyek megjelenése (alakja) közel áll a takarmányszemcsékéhez. A gömb alakú részecskéket kerülni kell, mivel nehéz optimalizálni a keveredési homogenitásukat.

Egy termék (Oleobiotec Poultry, Laboratoires Phodé), amely betartja ezeket a kritériumokat: standardizált illóolajok, fűszerek keveréke erősítőként és a brojlertakarmányhoz igazított galenikus hordozó elégedettséget biztosít. A világszerte kísérleti és terepi körülmények között megfigyelt eredmények metaanalízise során Létourneau Montminy 2,8%-os FCR-csökkenést talált egy ilyen termékkel.

Megőrizte azoknak a csirkéknek a teljesítményét is, amelyeket 2,5%-kal kevesebb energiát, nyersfehérjét és aminosavakat tartalmazó étrenddel etettek. A nitrogénfelhasználás javulását is kimutatták.

Ahogy 2006-ban, amikor a PFA-kat kivonták, a növényi kivonatok most is megfelelnek a baromfitakarmány alacsonyabb fehérjeszintje kihívásának. Feltéve, hogy ismerjük az ilyen illóolajok és oleorezinek közötti szinergiákat, és tudjuk, hogyan alkalmazzuk őket olyan hordozókra, amelyek elősegítik a keverék homogén beépülését a takarmányba.

(Forrás: www.allaboutfeed.net)

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás