Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon. A fehérjék hatékony felhasználása ezért a dolog középpontjában áll. A fehérje beépülési szintjének csökkentése gazdasági lehetőség, de egészségügyi és környezetvédelmi okokból is kívánatos.

Míg egyes szerzők kimutatták, hogy a fehérje csökkentése hozzájárulhat az állategészségügyi problémákhoz, mások azt figyelték meg, hogy éppen ellenkezőleg: a jól kiegyensúlyozott, alacsony fehérjetartalmú étrend jobb az egészségnek. Másrészt fontos biztosítani a termelési teljesítmény fenntartását.

Az állattenyésztés takarmányköltségei továbbra is nyomás alatt állnak. A brojler csirkék termelését különösen súlyosan érintették, mivel továbbra is ez a legolcsóbb és legnépszerűbb húsforrás a világon. (Fotó: Pixabay)

Növényi kivonatok

A múltban a növényi kivonatok kulcsszerepet játszottak a termelési teljesítmény fenntartásában az AGP 2006-os európai kivonása után. Egyes szerzők szerint az eredmények következetlennek tűntek, és a takarmányhasznosítás (FCR) romlott. Más szerzők az eredmények javulását figyelték meg, beleértve az FCR-t is.

Az AGP-k leváltására akkor 2006-ban bevezetett számos megoldás közül csak néhány termék bizonyította hatékonyságát, és azóta is a piacon maradt. Napjainkban a takarmányhatékonyság javításával kapcsolatos kihívásoknak való megfelelés érdekében számos különféle megoldást vezetnek be, de ezeknek még nem kell bizonyítaniuk következetességüket és hatékonyságukat.

Tehát mi lenne a kritériuma annak, hogy egy ideális növényi kivonat hatékonyan csökkentse az állati fehérjéket? Olyan megoldásra van szükségünk, amely egyenletes eredményeket és elfogadható költségeket biztosít.

Különböző típusú növényi kivonatok

Többféle növényi kivonat létezik. Kezdve egyszerű földelt növényi részekkel. Ezek olcsók, de hatóanyag-koncentrációjuk erősen változó, ezért nem ajánlott. A spektrum másik végén szintetikus molekulák találhatók. Ezek a molekulák természetüknél fogva standardizáltak, a kezelés költsége elfogadható.

Hatékonyságuk azonban minden helyzetben korlátozott lehet, mivel nincs szinergiájuk más összetevőkkel. Míg a természetes molekulák megfelelő használat mellett nagyszerű szinergiákat kínálnak. A legjobb kompromisszum minden bizonnyal több, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságaik miatt kiválasztott illóolaj keverékének használata.

De itt is elengedhetetlen a szabványosított beszerzés. A kakukkfű-illóolajban lévő hatóanyagok – például karvakrol vagy timol – tartalma például 60%-tól kevesebb, mint 1%-ig változhat. Ezért szükséges elsajátítani az illóolaj kemotípusát. Több olaj keveréke is segít az évről a másikra történő ingadozások korlátozásában, így az állatok mindig megfelelő mennyiségű hatóanyagot kapnak. Fűszerek, például paprika, gyömbér és mások oleorezinjei keverékének hozzáadása nagymértékben erősíti az illóolajok hatását. Ezek a termékek továbbra is meglehetősen szabványosak, versenyképes kezelési költségük van, és összetettségük miatt a legjobb rendszeres reakciót adják.

Erőteljes hatóanyagok

Ezeknek az erős hatóanyagoknak a takarmányba való beépülési szintje alacsony (ppm-ben). Még a legjobb illóolaj- és fűszerkeverék sem javítja az eredmények konzisztenciáját, ha nem egyenletesen adagolják a takarmány során. Ezeket az adalékokat olyan hordozóra kell felvinni, amely nagy affinitást mutat a liszttel (galenikus technológia). Előnyösek azok a részecskék, amelyek megjelenése (alakja) közel áll a takarmányszemcsékéhez. A gömb alakú részecskéket kerülni kell, mivel nehéz optimalizálni a keveredési homogenitásukat.

Egy termék (Oleobiotec Poultry, Laboratoires Phodé), amely betartja ezeket a kritériumokat: standardizált illóolajok, fűszerek keveréke erősítőként és a brojlertakarmányhoz igazított galenikus hordozó elégedettséget biztosít. A világszerte kísérleti és terepi körülmények között megfigyelt eredmények metaanalízise során Létourneau Montminy 2,8%-os FCR-csökkenést talált egy ilyen termékkel.

Megőrizte azoknak a csirkéknek a teljesítményét is, amelyeket 2,5%-kal kevesebb energiát, nyersfehérjét és aminosavakat tartalmazó étrenddel etettek. A nitrogénfelhasználás javulását is kimutatták.

Ahogy 2006-ban, amikor a PFA-kat kivonták, a növényi kivonatok most is megfelelnek a baromfitakarmány alacsonyabb fehérjeszintje kihívásának. Feltéve, hogy ismerjük az ilyen illóolajok és oleorezinek közötti szinergiákat, és tudjuk, hogyan alkalmazzuk őket olyan hordozókra, amelyek elősegítik a keverék homogén beépülését a takarmányba.

(Forrás: www.allaboutfeed.net)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Csőd szélén az önjáró mezőgazdasági robotokat fejlesztő cég

2025.07.12.

A francia Naïo Technologies mezőgazdasági robotokat gyártó vállalat pénzügyi nehézségekbe került. A céget bírósági felügyelet alá helyezték, és vevőt keresnek, hogy folytathassák a működésüket.

Hogyan fokozható még tovább a muskátlik virágzása? Sütőporral…

2025.07.12.

A muskátlik kedvelt növények gazdag virágzásuk és egyszerű gondozásuk miatt. Előfordul azonban, hogy egy kis segítségre szorulnak, hogy még bőségesebben virágozzanak. Meglepő módon egy gyakori konyhai alapanyag, a sütőpor is segíthet ebben. Mutatjuk, hogyan használható a sütőpor a muskátlik virágzásának fokozására!

Csökken az agrártermelés és változott a vetésforgó Ukrajnában

2025.07.12.

Az ukrán mezőgazdasági termelés nagyobb mértékben csökken, mint az export, a vetésforgó is megváltozott tavalyhoz képest

Slágergyanús új fehér tv-paprika herseghet a fogunk alatt

2025.07.12.

Izgatott várakozás előzte meg a Rijk Zwaan felgyői kísérleti kertjében megrendezett paprikabemutatót. A már jól ismert hibridek mellett a nemesítőház egy rendkívül ígéretes fehér, tölteni való fajtára irányította a paprikatermesztés iránt érdeklődők figyelmét.

Közel 7 ezer hektárnyi adatgyűjtés bizonyította, hogy jó hasznot hoz a regeneratív gazdálkodás

2025.07.12.

A regeneratív gazdálkodás megtérülésével és hasznosságával kapcsolatban sok kérdés vetődik fel a termelők részéről, most a megtérülést is kiszámolták.

Partnerhírek
Partner

Cellezzünk, de mikor és hogyan?

2025.07.11.

A termelői szakzsargonban sokan mondják cellezésnek a szárbontást, a jól és méltán (el)ismert BactoFil® CELL gyökér- és szármaradványbontó nyomán. Most összefoglaltuk szakmai ajánlásainkat, mikor és hogyan érdemes egy szárbontót jól használni – és mikor nem.

Partner

Mit válasszunk az őszi vetésekhez?

2025.07.11.

Az őszi borsó fehérjében gazdag, könnyen termeszthető, nitrogénmegkötő növény, annak minden előnyével. A takarmányozásban és a humán élelmezésben egyaránt jól használható. A növényi fehérjék iránti globális kereslet növekedése kedvező környezetet teremt a növekvő termeléshez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.500 hirdetés 213 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás