A rekordmagas termelés ellenére erősen csökkennek a globális búzapiac készletei a meghatározó fontosságú gabonából. Különösen Európában és közvetlen közelében fogyatkozik meg a kínálat. Kedvező, hogy az igények növekedése is a közvetlen szomszédságunkban a legnagyobb. Rossz hír viszont, hogy az oroszok nagy részeket szereztek meg az Európai Unió piacaiból. Az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A Mezőhír anyagát szemléztük, amit a gabonapiac helyzetéről és alakulásáról írtak. Eszerint Oroszországban a legutóbbi fagyok nyomán már „csak” 88 millió tonnás búzatermést valószínűsítenek a műholdképek alapján, de csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is. A világ egyéb részeiben ellenben javultak a termelési viszonyok, így Kína és India rekordtermést arathat, valamint Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza - közölték. 

Csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is, a világ egyéb részeiben viszont javultak a termelési viszonyok, Kína és India rekordtermést arathat, továbbá Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza

Mindent egybevetve az USA mezőgazdasági minisztériuma, az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A globális búzafogyasztás azonban így is meghaladja a termelést, 802,4 millió tonnára becsülik, ami leginkább az ipari felhasználás bővülésének köszönhető. 

A világ készletei a szezon végéig tovább apadnak

Ez lesz az ötödik egymást követő év, amikor csökken a globális készletállomány. Mire eljön a következő aratás, a 2015/16-os szezon óta mért legalacsonyabb szintre esik a raktárakban tárolt búzamennyiség. Érdemes az orosz búzakészletek apadását figyelni. Ez egyrészt erős exporttevékenységet jelez, másrészt benne van egy későbbi áremelkedés lehetősége is - írták.

Kedvezett és változtatott az amerikai időjárás

Arról egy másik írásban számoltak be, hogy ahol várták az esőt, ott jött végre valamennyi, ahol már elegük volt belőle, ott csökkent a csapadék intenzitása. A hőstresszt fagyok váltották, de az elemzők szerint így is enyhülhet a gabonapiaci feszültség.

Az Egyesült Államok közép-nyugati részén, valamint középső és déli síkságain a heves esőzések késleltetik a vetést, de javítják a talajnedvességet, és a hűvösebb időjárás is kedvező a növények stresszmenetes fejlődéséhez. Délnyugaton javult a búzák állapota, másutt még mindig van vízhiány. A szórványos esők és a normál hőmérséklet a legjobbkor jött a vetéseknek.

Kanadában megérkezett az eső, amit már nagyon vártak, noha csúszást hoz a vetési munkák befejezésében. Alberta és nyugat-Saskatchewan egyes területei azonban szárazak maradtak - fogalmaztak.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás