A rekordmagas termelés ellenére erősen csökkennek a globális búzapiac készletei a meghatározó fontosságú gabonából. Különösen Európában és közvetlen közelében fogyatkozik meg a kínálat. Kedvező, hogy az igények növekedése is a közvetlen szomszédságunkban a legnagyobb. Rossz hír viszont, hogy az oroszok nagy részeket szereztek meg az Európai Unió piacaiból. Az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A Mezőhír anyagát szemléztük, amit a gabonapiac helyzetéről és alakulásáról írtak. Eszerint Oroszországban a legutóbbi fagyok nyomán már „csak” 88 millió tonnás búzatermést valószínűsítenek a műholdképek alapján, de csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is. A világ egyéb részeiben ellenben javultak a termelési viszonyok, így Kína és India rekordtermést arathat, valamint Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza - közölték. 

Csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is, a világ egyéb részeiben viszont javultak a termelési viszonyok, Kína és India rekordtermést arathat, továbbá Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza

Mindent egybevetve az USA mezőgazdasági minisztériuma, az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A globális búzafogyasztás azonban így is meghaladja a termelést, 802,4 millió tonnára becsülik, ami leginkább az ipari felhasználás bővülésének köszönhető. 

A világ készletei a szezon végéig tovább apadnak

Ez lesz az ötödik egymást követő év, amikor csökken a globális készletállomány. Mire eljön a következő aratás, a 2015/16-os szezon óta mért legalacsonyabb szintre esik a raktárakban tárolt búzamennyiség. Érdemes az orosz búzakészletek apadását figyelni. Ez egyrészt erős exporttevékenységet jelez, másrészt benne van egy későbbi áremelkedés lehetősége is - írták.

Kedvezett és változtatott az amerikai időjárás

Arról egy másik írásban számoltak be, hogy ahol várták az esőt, ott jött végre valamennyi, ahol már elegük volt belőle, ott csökkent a csapadék intenzitása. A hőstresszt fagyok váltották, de az elemzők szerint így is enyhülhet a gabonapiaci feszültség.

Az Egyesült Államok közép-nyugati részén, valamint középső és déli síkságain a heves esőzések késleltetik a vetést, de javítják a talajnedvességet, és a hűvösebb időjárás is kedvező a növények stresszmenetes fejlődéséhez. Délnyugaton javult a búzák állapota, másutt még mindig van vízhiány. A szórványos esők és a normál hőmérséklet a legjobbkor jött a vetéseknek.

Kanadában megérkezett az eső, amit már nagyon vártak, noha csúszást hoz a vetési munkák befejezésében. Alberta és nyugat-Saskatchewan egyes területei azonban szárazak maradtak - fogalmaztak.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás