A rekordmagas termelés ellenére erősen csökkennek a globális búzapiac készletei a meghatározó fontosságú gabonából. Különösen Európában és közvetlen közelében fogyatkozik meg a kínálat. Kedvező, hogy az igények növekedése is a közvetlen szomszédságunkban a legnagyobb. Rossz hír viszont, hogy az oroszok nagy részeket szereztek meg az Európai Unió piacaiból. Az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A Mezőhír anyagát szemléztük, amit a gabonapiac helyzetéről és alakulásáról írtak. Eszerint Oroszországban a legutóbbi fagyok nyomán már „csak” 88 millió tonnás búzatermést valószínűsítenek a műholdképek alapján, de csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is. A világ egyéb részeiben ellenben javultak a termelési viszonyok, így Kína és India rekordtermést arathat, valamint Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza - közölték. 

Csökken az Európai Unió és Ukrajna kibocsátása is, a világ egyéb részeiben viszont javultak a termelési viszonyok, Kína és India rekordtermést arathat, továbbá Kanadában és az USA-ban is több lesz a búza

Mindent egybevetve az USA mezőgazdasági minisztériuma, az USDA legfrissebb jelentése szerint globális szinten 798,2 millió tonnás rekordtermés várható, 10,5 millió tonnával több az előző évinél.

A globális búzafogyasztás azonban így is meghaladja a termelést, 802,4 millió tonnára becsülik, ami leginkább az ipari felhasználás bővülésének köszönhető. 

A világ készletei a szezon végéig tovább apadnak

Ez lesz az ötödik egymást követő év, amikor csökken a globális készletállomány. Mire eljön a következő aratás, a 2015/16-os szezon óta mért legalacsonyabb szintre esik a raktárakban tárolt búzamennyiség. Érdemes az orosz búzakészletek apadását figyelni. Ez egyrészt erős exporttevékenységet jelez, másrészt benne van egy későbbi áremelkedés lehetősége is - írták.

Kedvezett és változtatott az amerikai időjárás

Arról egy másik írásban számoltak be, hogy ahol várták az esőt, ott jött végre valamennyi, ahol már elegük volt belőle, ott csökkent a csapadék intenzitása. A hőstresszt fagyok váltották, de az elemzők szerint így is enyhülhet a gabonapiaci feszültség.

Az Egyesült Államok közép-nyugati részén, valamint középső és déli síkságain a heves esőzések késleltetik a vetést, de javítják a talajnedvességet, és a hűvösebb időjárás is kedvező a növények stresszmenetes fejlődéséhez. Délnyugaton javult a búzák állapota, másutt még mindig van vízhiány. A szórványos esők és a normál hőmérséklet a legjobbkor jött a vetéseknek.

Kanadában megérkezett az eső, amit már nagyon vártak, noha csúszást hoz a vetési munkák befejezésében. Alberta és nyugat-Saskatchewan egyes területei azonban szárazak maradtak - fogalmaztak.

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás