Kína gabona- és olajosmag-importja 2024-ben is rekordszinten marad. Az egyre nagyobb igénnyel jelentkező ázsiai óriásállam mezőgazdasági importra mintegy 234 milliárd dollárt fizet ki az Egyesült Államoknak, Brazíliának, Ausztráliának és Kanadának, valamint további beszállítóknak. A piaci szereplők arra számítanak, hogy Kína kereskedelmi aktivitása élénkül, és az ország teljes importja 2024-ben a tavalyihoz hasonló lesz. 

Az élénkülést annak ellenére jósolja a StoneX egyik gabonaelemzője, hogy a közelmúltban több esetben került sor korábban leszerződött mennyiségek törlésére, mivel az alacsonyabb globális árak és a hazai termelés kiesése vásárlásra ösztönöz.

Kína mezőgazdasági importra mintegy 234 milliárd dollárt fizet ki az Egyesült Államoknak, Brazíliának, Ausztráliának és Kanadának, valamint további beszállítóknak

A minőség javítása az egyik cél

Az Agrárágazat cikke szerint Kína továbbra is jó minőségű malmi búzát vásárol az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából, hogy saját gabonájával keverje össze, amelynek minősége 2024-ben a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt várhatóan gyenge lesz. Kína továbbá importál(na) Oroszországból is, de az orosz búza minősége nem mindig éri el a kínai felvásárlók elvárásait.

Az anyag szerint 2024 első két hónapjában Kína 6,19 millió tonna kukoricát vásárolt, ami 16 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, az árpa importja pedig csaknem háromszorosára, 2,71 millió tonnára nőtt.

2023-ban Kína 234 milliárd amerikai dollárt költött mezőgazdasági termékek importjára. Emellett a világ legnagyobb szójabab-felvásárlója, a világszerte szállított olajos magvak több mint 60 százalékát átveszi, főleg Brazíliából és az Egyesült Államokból.

A második legtöbb ukrán terményt Kína vette meg 2023-ban

A témához kapcsolódóan a Mezőhír írta meg, hogy Ukrajna a 2023-as naptári évben összesen 44,8 millió tonna gabonát értékesített, 16%-kal többet, mint 2022-ben. A kivitel az év végén futott fel. A teljes exportértékből 17%-kal részesedett Spanyolország, Kína ismét a második lett a listán (14%), Románia pedig, amelyik 2022-ben az első volt az ukrán gabonát importálók világrangsorában, tavaly 12,5%-os részesedéssel a harmadik helyet szerezte meg. Ebben nem kis szerepe volt az oroszok fekete-tengeri és dunai támadásainak. A három említett állam együttesen az ukrán gabonaexportérték mintegy 44%-át adta - írták.

Megosztás

További híreink

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

200 milliárdos támogatási programmal pörgetik fel az állattartó telepek fejlesztését magyarországon

2024.07.16.

Összesen 200 milliárd forint keretösszeggel, két új pályázati felhívás jelent meg az állattartó gazdaságok fejlesztéseinek támogatására a 2027-ig tartó KAP Stratégiai Terv keretei között, mert a kormány stratégiai kérdésnek tekinti az állattartó gazdaságok versenyképességének javítását.

Néhány napig még a levegőből is legálisan megvédhető a magyar napraforgó és a szója

2024.07.16.

A Pictor® Active gombaölő szer az idei szezonban szükséghelyzeti engedélyt kapott légi kijuttatásra napraforgó és szója kultúrákban 2024. június 21-től 2024. július 21-ig.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás