Harmadik alkalommal rendezte meg az Egyetemi Innovációs Hetet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) október 3-5. között. A fő cél az volt, hogy bemutassák a pályázati és innovációs életet serkentő jó gyakorlatokat, hogy a kutatók és az oktatók otthonosabban tudjanak mozogni az innovációhoz kötődő területeken. Az elmúlt években kicsúcsosodó globális problémák következtében rendkívüli módon felértékelődtek az agrár- és élelmiszeripari innovációk.

Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, hogy olyan kitartással, küzdelemmel, kreativitással kell dolgozniuk a magyar kutatóknak, ahogy a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikusnak, Karikó Katalinnak sikerült. Így ugyanis olyan tudás jöhet létre, ami az élet nagy kihívásaira ad megoldást. Az idei Nobel-díjas igen magasra tette a lécet, mi pedig próbáljuk ezt követni – tette hozzá az Egyetemi Innovációs Hét első napján. A MATE közleményét szemléztük.

A programsorozat célja az egyetem pályázati és innovációs életének, szolgáltatásainak, szellemi tulajdon kezeléséhez kötődő ismereteinek elmélyítése, az egyetemi polgárság ezirányú tevékenységének segítése volt

Nagy célok

Az államtitkár kiemelte: a legfőbb cél az, hogy Magyarország 2030-ra Európa top 10 innovátora vagy a világ top 25 innovátora közé kerüljön. Ehhez azonban még szorosabb együttműködésekre, emberi erőforrásra, szemléletváltásra és tudománymetriai paradigmaváltásra van szükség. Továbbá arra, hogy a PhD-hallgatókra ne csak jövőbeli kutatóként, hanem a gazdasági élet meghatározó szereplőjeként tekintsünk.

Dr. Gyuricza Csaba rektor köszöntő beszédében arról szólt, hogy a közel három éve megalakult MATE óriási innovációs potenciállal rendelkezik. Főként azért, mert az elmúlt években kicsúcsosodó globális problémák következtében rendkívüli módon felértékelődtek az agrár- és élelmiszeripari innovációk. Az egyetem szellemi erőforrásai és az itt található potenciál hatékonyabb kezeléséért dolgozik a MATE Pályázatkezelési és Innovációmenedzsment Igazgatósága is, ami erőteljesen támogatja a kollégák hozzáállását és a pályázati tevékenységet, hogy a piaci relevanciával bíró ötletekből valóban termék, technológia, szabadalom vagy know-how képződjön.

Együttműködések és jövőbeli célok

Kiss Ádám István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke előadásában az egyetemek és vállalatok együttműködéséről, valamint a jövőbeli célokról beszélt. Mint mondta, az NKFIH annak érdekében működik szorosan együtt a szakpolitikával és a háttérintézményekkel, hogy az elkövetkező években komoly eredményeket tudjunk elérni, akár a rangsorokban való előrelépés, akár az innovációk tekintetében. Mint rámutatott, most minden adott ahhoz, hogy a felsőoktatás, az innováció és a politika egy irányba húzzon.

Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke elmondta, az intézmény egyik legfőbb célja az, hogy a szellemi tulajdon valódi világítótorony legyen, ne csak egy jogokat kiadó szervezet. Szeretnék a teljes innovációs ökoszisztémát még inkább ügyfélközpontúvá és átláthatóvá tenni, valamint a nemzetközi jó példákat átültetni a hazai rendszerbe, hogy a lehető leghatékonyabb és leggyorsabb módon segítsék azokat, akik hozzájuk fordulnak az iparjogvédelem kapcsán.

https://www.youtube.com/watch?v=vUXGSl4BjIo
A fejlesztések az elmúlt években kicsúcsosodó globális problémák következtében rendkívüli módon felértékelődtek

Ő nyerte a hallgatói versenyt

Az Egyetemi Innovációs Hét - EI7 megnyitóján díjazták az agrárium és a mesterséges intelligencia kapcsolatára fókuszáló hallgatói workshop és verseny legkiválóbb pályázóit, ahol az első helyezést Fekete Sándor PhD-hallgató „Adatalapú döntés alkalmazása az élelmiszeriparban, különös tekintettel a húsipari fermentációs technológiákra” című pályaműve nyerte el.

Az Egyetemi Innovációs Hét (EI7) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00006 projektjének támogatásával valósult meg. A programsorozat célja az egyetem pályázati és innovációs életének, szolgáltatásainak, szellemitulajdon-kezeléséhez kötődő ismereteinek elmélyítése, az egyetemi polgárság ezirányú tevékenységének segítése. Továbbá a vállalati partnerekkel való együttműködés támogatása, tematikus online képzések, workshopok, kerekasztal-beszélgetések és szakmai előadások segítségével.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás