Dániai kutatók olyan szimulációs modellt dolgoztak ki, amely előre jelzi a nitrát kimosódását a mesterségesen lecsapolt mezőkről.

A tanulmány azt sugallja, hogy szükség van jobb gazdálkodási gyakorlatokra a csapadékvíz nitráttartalmának csökkentése érdekében ezeken a területeken.

A nitrát kimosódása kockázatot jelent a befogadó víztestekre: a folyókra, a tavakra és a part menti vizekre (Fotó: Pixabay)

Ha egy szántóföldet mesterségesen lecsapolnak, az növeli a tápanyagok, például a nitrogén (N) és a foszfor kimosódásának kockázatát is. A nitrát kimosódása kockázatot jelent a befogadó víztestekre: a folyókra, a tavakra és a part menti vizekre.

A szántóföldi N-mérleg

Egyik tanulmányában Saghar K. Motarjemi és kollégái az Aarhusi Egyetemről és a Dán és Grönlandi Földtani Intézetből (GEUS) egy modellt dolgoztak ki annak felmérésére, hogy a kijuttatott N-műtrágyából mennyi mosódik ki a vízelvezető rendszereken keresztül, valamint hogy mi történik a szántóföldi N-mérleggel.

1999 óta a dán kormány megbízásából a dán peszticidek kimosódásának értékelési programja (PLAP) szolgáltat eredményeket a kimosódás kockázatáról. A PLAP által gyűjtött kiváló minőségű adatok szolgáltatták e tanulmány alapját.

Az agroökológiai DAISY modell segítségével a kutatók fel tudták mérni a vízelvezető rendszeren keresztül történő nitrogénkimosódás kockázatát. A DAISY modell figyelembe veszi a légkört, a növényeket, a talajt és a vizet, ezek egy modellbe foglalva a mezőgazdasági rendszer alapvető összetevői.

A modell nagy pontossággal szimulálta a nitrátnak a vízelvezető rendszereken keresztül történő kimosódását és a növények N-felvételét, ami durva közelítéseket eredményezhet más, a valóságban nehezen mérhető N-mérlegkomponensekre vonatkozóan.

A bejuttatott N 11%-a kioldódott

„A modell által végzett szimulációk alapján 10 év év átlagában a bejuttatott N 70%-át a növények hasznosították, 11%-a a talajvízbe, 9%-a a vízelvezető rendszeren keresztül, míg 7%-a például denitrifikáció útján került a talajba” – magyarázza Saghar K. Motarjemi.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a csapadékvízzel lecsapolt mezőgazdasági területeken a vízelvezető víz nitráttartalmának csökkentése érdekében jobb gazdálkodási gyakorlatra van szükség.

Mitigációs stratégia

A tanulmányt Dániában végezték, hagyományos gazdálkodási és talajművelési gyakorlatok mellett. Viszonylag magas nitrátkoncentrációt mértek mind a talajvízben, mind a lefolyóvízben azokban az időszakokban, amikor a talajt szabadon hagyták.

"Ez arra kényszerít bennünket, hogy azt javasoljuk: a gazdálkodási gyakorlatot és a vetésforgót javítani kell e kockázat csökkentése érdekében. Az egyik mérséklési stratégia az, hogy a talajt ne hagyják hosszú ideig műveletlenül, mert a betakarítás után növényi maradványok maradhatnak hátra, és mivel a friss maradványok és a talaj szerves anyaga a bomlás során mineralizálódik, ez a N-kioldódás kockázatát jelentheti, ha nincsenek növények, amelyek hasznosítanák” – mondja Saghar K. Motarjemi.

(Forrás: futurefarming.com)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás