Csökkent a romániai szarvasmarha-, sertés-, valamint juh- és kecskeállomány is 2023-ban az előző évhez képest, míg a baromfiállomány 0,7 százalékkal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legutóbbi adataiból. Az INS szerint a szarvasmarhák és a tenyészállomány (tejelő tehenek, tenyészbikák és tenyészüszők) összlétszáma 2023. december elstejére 1, illetve 1,4 százalékkal csökkent a 2022. december elsején jegyzetthez képest.

A Maszol.ro portál írt az Agerpres anyagára hivatkozva a témáról. A sertések száma 5,2, az anyakocáké 4,2 százalékkal esett vissza, míg a juhok, kecskék és tenyészállományuk (anyajuhok, anyakecskék) létszáma 0,1, illetve 0,3 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a baromfiállomány 0,7 százalékkal, a kifejlett tojók száma 5,4 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest.

Csökkent a romániai szarvasmarha-, sertés-, valamint juh- és kecskeállomány is 2023-ban az előző évhez képest, míg a baromfiállomány 0,7 százalékkal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legutóbbi adataiból - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes

Sertések és szarvasmarhák számcsökkenése

A statisztikai adatok szerint 2006 és 2011 között folyamatosan csökkent Románia szarvasmarha-állománya, majd 2011-től 2023-ig viszonylag stagnált. A szarvasmarhák száma tavaly a 2006-os létszám 61,9 százalékát tette ki.

A sertések száma szintén csökkent, 2023-ra a 2006-os állomány 46,3 százalékára esett vissza. A juhok és kecskék száma változóan alakult, tavaly 39,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2006-ban.

A szarvasmarha-állományt tekintve Románia a 10. helyen áll az Európai Unióban, Franciaország, Németország, Írország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Ausztria után. A 100 hektár mezőgazdasági területre jutó szarvasmarhák száma tekintetében Románia a 20. helyen áll, megelőzve Görögországot és Bulgáriát - írták.

Sertésállomány tekintetében uniós viszonylatban a kilencedik helyet foglalja el Románia, Spanyolország, Németország, Franciaország, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Olaszország és Belgium után. A 100 hektár mezőgazdasági területre jutó sertések száma szerint a 19. helyen áll az ország, Szlovákia, Litvánia és Bulgária előtt.

A juh- és kecskeállományt tekintve Románia a második, csak Spanyolország előzi meg. A 100 hektár mezőgazdasági területre jutó egyedszám szerint Románia Görögország után a második helyen áll - fogalmazott a portál.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás