Csökkent a romániai szarvasmarha-, sertés-, valamint juh- és kecskeállomány is 2023-ban az előző évhez képest, míg a baromfiállomány 0,7 százalékkal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legutóbbi adataiból. Az INS szerint a szarvasmarhák és a tenyészállomány (tejelő tehenek, tenyészbikák és tenyészüszők) összlétszáma 2023. december elstejére 1, illetve 1,4 százalékkal csökkent a 2022. december elsején jegyzetthez képest.

A Maszol.ro portál írt az Agerpres anyagára hivatkozva a témáról. A sertések száma 5,2, az anyakocáké 4,2 százalékkal esett vissza, míg a juhok, kecskék és tenyészállományuk (anyajuhok, anyakecskék) létszáma 0,1, illetve 0,3 százalékkal csökkent. Ezzel szemben a baromfiállomány 0,7 százalékkal, a kifejlett tojók száma 5,4 százalékkal nőtt tavaly 2022-höz képest.

Csökkent a romániai szarvasmarha-, sertés-, valamint juh- és kecskeállomány is 2023-ban az előző évhez képest, míg a baromfiállomány 0,7 százalékkal nőtt – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legutóbbi adataiból - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőhegyes

Sertések és szarvasmarhák számcsökkenése

A statisztikai adatok szerint 2006 és 2011 között folyamatosan csökkent Románia szarvasmarha-állománya, majd 2011-től 2023-ig viszonylag stagnált. A szarvasmarhák száma tavaly a 2006-os létszám 61,9 százalékát tette ki.

A sertések száma szintén csökkent, 2023-ra a 2006-os állomány 46,3 százalékára esett vissza. A juhok és kecskék száma változóan alakult, tavaly 39,4 százalékkal nagyobb volt, mint 2006-ban.

A szarvasmarha-állományt tekintve Románia a 10. helyen áll az Európai Unióban, Franciaország, Németország, Írország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Ausztria után. A 100 hektár mezőgazdasági területre jutó szarvasmarhák száma tekintetében Románia a 20. helyen áll, megelőzve Görögországot és Bulgáriát - írták.

Sertésállomány tekintetében uniós viszonylatban a kilencedik helyet foglalja el Románia, Spanyolország, Németország, Franciaország, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Olaszország és Belgium után. A 100 hektár mezőgazdasági területre jutó sertések száma szerint a 19. helyen áll az ország, Szlovákia, Litvánia és Bulgária előtt.

A juh- és kecskeállományt tekintve Románia a második, csak Spanyolország előzi meg. A 100 hektár mezőgazdasági területre jutó egyedszám szerint Románia Görögország után a második helyen áll - fogalmazott a portál.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás