Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) közölte, hogy a pasztőrözött tej korai tesztjei – amelyeket olyan területeken vásároltak élelmiszerboltokban, ahol a tehenek H5N1 influenza vagy madárinfluenza esetén pozitívnak bizonyultak – azt sugallják, hogy a tej nem fertőző, és nem lenne képe s megbetegíteni az embereket.

Olyan pasztőrözött tejmintákat vizsgált az FDA, amelyekben a H5N1 vírus nyomait mutatták ki, a megtermékenyített tojásokat tejmintákkal oltották be, és várták, hogy a vírus növekedni tud-e. Az FDA szerint az ilyen tojásoltási tesztek „arany standardnak” számítanak az élő vírus jelenlétének meghatározására.

A tudósok szerint az USDA túl kevés adatot oszt meg túl lassan a H5N1 influenzáról (Fotó: Pixabay)

Megnyugtató teszteredmények

Néhány ilyen tojásoltási teszt eredménye megérkezett, és az ügynökség szerint megnyugtatóak. Ezenkívül a tejporral készült csecsemő- és kisgyermektápszer-tesztek nem mutatták ki a H5N1 vírus nyomait.

„Ezek az eredmények megerősítik azt az értékelésünket, hogy a kereskedelmi tejellátás biztonságos” – mondta frissítésében az FDA.

Az ügynökség azt is közöte, hogy az élelmiszerboltokból származó 5 tejminta közül körülbelül egynél pozitívnak bizonyultak a vírus génfragmentumai.

Közölte az FDA, hogy több pozitív mintát talált olyan területek közelében, ahol az állományok fertőzöttek, de azt nem közölte, hogy a tejminták hol mutattak pozitív eredményt. Az FDA kifejtette, hogy a H5N1 vírus nyomait a tejben találva nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakit megbetegít.

Az Egyesült Államokban a legtöbb tejet pasztörizálják vagy rövid ideig melegítik, hogy elpusztítsák a kórokozókat. Erről a folyamatról kimutatták, hogy megöli a vírusokat, például a H5N1-et, de az ügynökség további teszteket végez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez ebben az esetben is igaz-e.

A kereskedelmi tejellátás biztonságos – állítják

„A mai napig semmi olyat nem láttunk, ami megváltoztatná azt az értékelésünket, hogy a kereskedelmi tejellátás biztonságos. Számos tanulmány eredményeit a következő napokban vagy hetekben teszik elérhetővé” – közölte az ügynökség.

Dr. Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute alapítója elmondta, hogy az élelmiszerboltok polcain a tejben található vírusrészecskék azt jelentik, hogy a járvány valószínűleg sokkal elterjedtebb, mint azt eddig ismerték.

„A tehenekre való terjedés sokkal nagyobb, mint ahogyan elhitették velünk” – mondta Topol egy e-mailben.

„Az FDA biztosítéka arra vonatkozóan, hogy a tejtermékek kínálata biztonságos, szép, de még nem alapszik széles körű értékelésen, amit elismernek, és az USDA (az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) helytelen kezelésének következtébben nem fog bizalmat kelteni” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma március végén megerősítette, hogy magas patogenitású madárinfluenzát mutatott ki tejelő teheneknél Texasban és Kansasban. Ez volt az első alkalom, hogy szarvasmarhákban bukkant fel a világon a madárpopulációkat megtizedelő vírus. Azóta kilenc állam több mint 30 gazdaságában igazolták a fertőzött teheneket. A tudósok szerint az USDA túl kevés információt oszt meg a vírusról, és túl lassan.

Besűrűsödött és elszíneződött a teheneik teje

A fertőzött tehenek abbahagyták az evést, mint általában, a tejük besűrűsödött és elszíneződött. Az állatokon vizsgálatokat végző állatorvosok megállapították, hogy a tej hemzseg a vírustól, bár a tüdejükből vett minták nem mutattak túl sok fertőzést, ami arra késztette az orvosokat, hogy az állatok emlőmirigyei közvetlenül fertőződtek, talán közös fejőberendezésen keresztül.

A kutatók még mindig próbálják meghatározni, hogyan fertőződtek meg kezdetben a tehenek, és hogyan terjed a vírus az állatok között.

Azok a macskák, amelyek ugyanazon a farmon éltek, mint a fertőzött tehenek, elpusztultak, talán a tejjel való érintkezés után.

Az FDA közölte, hogy a beteg tehenek tejét „eltérítik vagy megsemmisítik”, míg az államközi kereskedelemben értékesített tejet pasztőrözik, amely folyamat alatt rövid ideig melegítik a mikrobák elpusztítása érdekében.

„Még ha vírust is mutatnak ki a nyerstejben, a pasztőrözéssel általában olyan szinten kell eltávolítani a kórokozókat, amelyek nem jelentenek kockázatot a fogyasztók egészségére” – közölte az FDA.

A pasztőrözés nem teszi teljesen sterillé a tejet

Az ügynökség szerint a kereskedelmi forgalomba kerülő tej 99%-a olyan gazdaságokból származik, amelyek betartják a pasztőrözött tejre vonatkozó rendeletet. „Amely magában foglalja a tejtermékek biztonságát biztosító ellenőrzéseket is”. Megjegyezte azonban, hogy a pasztőrözés nem teszi teljesen sterillé a tejet.

Emiatt az ország élelmiszerboltjaiban gyűjtött tejmintákon végzett vizsgálatokat. Együttműködik az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központjának élelmiszerbiztonsági csoportjával is.

Az FDA régóta javasolja a fogyasztóknak, hogy ne igyanak pasztőrözött vagy nyers tejet. Fennáll ugyanis annak a lehetősége, hogy az súlyos egészségügyi kockázatot jelentő baktériumokat hordozhat.

A jelenlegi járvány terjedésének nyomon követésére tett erőfeszítések eddig az önkéntes jelentéstételen alapultak.

Szarvasmarhák esetében nem kell jelenteni a madárinfluenzát

Az USDA Állat- és Növény-egészségügyi Felügyeleti Szolgálata listát vezet azokról a betegségekről, amelyeket az állatoknál jelenteni kell. Bár a madárinfluenzát baromfi és vadon élő madarak esetében jelenteni kell, szarvasmarhák esetében nem.

„Senki sem gondolta, hogy tehenekben lesz” – mondta Dr. Richard Webby, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzaökológiai tanulmányokat koordináló, a St. Jude's Children's Research Hospitalban működő központjának igazgatója,

„Nem is gondolná az ember, hogy a H5N1 a teheneknél olyan dolog, ami miatt valaha is aggódnia kellene, de azt hiszem, most fordulat történt e téren.

Pénzügyileg kompenzál a minisztérium

Az USDA nemcsak a baromfiban előforduló H5N1 jelentését írja elő. Jutalmazza a termelőket, ha az állomány betegségének első jeleinél jelentenek, és pénzügyileg kompenzálja őket a járvány megfékezése érdekében megsemmisített madarakért és tojásokért. Ez a megközelítés arra ösztönözte a gazdálkodókat, hogy tájékozódjanak – mondta Dr. Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási és Politikai Központjának vezetője.

Nincs ösztönzés a jelentéstételre más állatok esetében.

Osterholm elmondta, hogy a legnagyobb aggodalmát az jelenti, hogy a járvány átterjedhet a sertésekre is, mivel a teheneket tartó gazdaságok gyakran tartanak más típusú állatokat is.

Az influenzavírusok sziálsavakon keresztül jutnak be azokba a sejtekbe, amelyek belépési pontként szolgálnak. Jelenleg a H5N1 vírus nem tanult meg hatékonyan hozzáférni a sziálsavreceptor emberi változatához.

A sertések légutaiban ugyanazok a sziálsav receptorok találhatók, mint a madaraknál és az embereknél. Ha a H5N1 nagy járványt okoz sertésekben, Osterholm szerint az tökéletes lehetőséget adna a vírusnak, hogy megtanuljon kötődni az emberi sziálsavakhoz.

„A sertések hatékonyabb ’keverőedénynek’ minősülnek” – mondta Dr. Peter Hotez, a houstoni Baylor College of Medicine gyermekgyógyászati, molekuláris virológiai és mikrobiológiai professzora. "Az egyetlen dolog, hogy hol vagyunk Texasban, az az, hogy a szarvasmarhák mellett Texas a vaddisznók epicentruma."

„Az Egyesült Államokban az ország vaddisznóinak 30%-a él, 2-3 millió vaddisznó, és ez számomra is potenciális kockázatot jelent” – mondta.

Az USDA azt mondta: arra ösztönözte a gazdákat és a tenyésztőket, hogy jelentsék az állami állategészségügyi tisztviselőknek a beteg szarvasmarhák eseteit.

Sem a teheneket, sem az embereket nem szűrik

De sem a teheneket, sem a körülöttük dolgozó vagy élő embereket nem szűrik széles körben fertőzésre, amihez tájékozott beleegyezés kellene. A szennyvíz vizsgálata a járványkitörésekkel sújtott területeken is szóba kerül.

Ehelyett a CDC figyelemmel kíséri a sürgősségi osztályok adatait és az influenzatesztek adatait azokon a területeken, ahol H5N1 vírust mutattak ki tejelő szarvasmarháknál az influenzaszerű betegségek, influenza vagy kötőhártya-gyulladás szokatlan tendenciái miatt. „Eddig ezek az adatok a várt tartományban maradnak, és a mai napig a megfigyelőrendszerek nem mutatnak szokatlan tendenciákat vagy aktivitást” – áll a CDC tisztviselői által összeállított közleményben.

Jason McDonald, a CDC szóvivője elmondta, hogy 23 H5N1-fertőzésnek kitett embert teszteltek, köztük egy texasi személyt, akinek korábban pozitív lett a tesztje. A jelenlegi járvány során más emberek tesztje sem volt pozitív – mondta.

(Forrás: edition.cnn.com

Megosztás

További híreink

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Kreinbacher nagyköveti minősítést kapott a győri Apátúr Sörház

2024.07.20.

Győrben először a Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonában lévő Apátúr Sörház nyerte el a Kreinbacher nagyköveti minősítést, és ezzel csatlakozott a Kreinbacher Ambassador Programhoz.

Kedvezményeket kapnak a gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodók az eÁFA-rendszerben

2024.07.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései a webes felületen és a gép-gép kapcsolaton keresztül is.

Egyszerre támogatják a méhek és a biodiverzitás megőrzését a mikorrhiza gombák

2024.07.19.

A fenntarthatóság jegyében alternatív biológiai megoldás lehet a mikorrhiza gombák alkalmazása, amelyek egy új kutatás eredményei alapján is jelentősen támogatják a növényi kultúrák tápanyagfelvételét.

A szokásosnál hosszabb lesz a magyar kajszibarack szezon

2024.07.19.

A kajszibarack termése nagy szórást mutat az évjáratok között, az elmúlt évek átlagos termése ugyanakkor 15-17 ezer tonna között mozgott.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás