Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) partnereivel együttműködve elindított egy 98 millió dolláros programot a banánt fenyegető veszély, az úgynevezett TR4 gombabetegség ellen.

Gombabetegség tizedeli a világ banántermelését. Komoly károkat okoz a kereskedőknek és a mintegy 400 millió termelőnek, akiknek a világ legnépszerűbb gyümölcse a megélhetést adja. A FAO partnereivel összefogásban száll szembe a népszerű gyümölcs Fusarium betegségével, védve a termelők megélhetését.

Összefognak a banánt fenyegető veszély, a TR4 gombabetegség ellen

Az összefogás a Fusarium gombabetegség új törzsének, a Tropical Race 4 (TR4), kezelésére irányul. A betegség igen alattomos, akár évekig is életben maradhat a talajban. Könnyen terjed fertőzött eszközök, víz, lábbelik vagy járművek közvetítésével.

Az új TR4 törzset először Délkelet-Ázsiában azonosították a ’90-es években, és azóta 10 ország 19 területén bukkant fel. Köztük a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és Mozambikban. A most elindított ötéves program 67 országban zajlik. Fő célja, hogy megállítsa a további terjedést és kezelje a már kialakult fertőzést. Nemzetközi összefogás hiányában szakértők szerint 2040-ig akár 1,6 millió hektár banánültetvényt is elérhet a fertőzés. Ez a teljes banántermelés hatoda, 10 milliárd dollár éves értékben. A programmal az érintett területek akár 40 százalékkal is csökkenthetők.

A még nem fertőzött területekre új módszereket dolgoznak ki a vizsgálathoz, felismeréshez és a gyors válaszhoz. Ott, ahol a kór már jelen van, jobb és átfogóbb megközelítés, illetve ellenálló fajták létrehozása szükséges. A tervek szerint minden egyes, a ma a programba fektetett dollár 20 év alatt 98 vagy akár 196 dollár hasznot hozhat majd.

Fusarium TR4 - a banánt fenyegető veszély

A Fusarium oxysporum f.sp. cubense család részeként a betegséget okozó gomba a 20. század elején pusztított a banánültetvényeken. Mintegy 2 milliárd dollár veszteséget okozott, továbbá kiszorította a Gros Michel banántípust, helyette az ellenálló Cavendisht kezdték el használni a termelők - közölte a FAO weboldala.

A TR4 eddig mintegy 100 000 hektár banánültetvényt fertőzött meg. Közte azt a Cavendish típusú banánt is, amely napjainkban a banántermelés felét adja. Ugyan a banánnak komoly szerepe van a világkereskedelemben, a helyiek is széles körben fogyasztják.

A fertőzött növény levelei elsárgulnak, elvesztik tartásukat és mintegy szoknyát képezve vonják be a növény törzsét. A gomba gyorsan terjed és akár évtizedekig is életben marad a talajban. Ezért kulcsfontosságúak a Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény növényegészségügyi előírásai, mert azokat betartva megelőzhető a fertőzés tovább terjedése.

A beazonosított fertőzött területet le kell keríteni. A beteg növényeket megsemmisítik és további karantén intézkedéseket léptetnek életbe. A további lépések attól is függnek, hogy kistermelők területén történt a fertőzés, vegyes növénygazdálkodású területen vagy monokultúrában. A banánt fenyegető veszély megfékezése nagyrészt a megelőzésen múlik.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás