Közzétette az európai alma- és körteterméssel kapcsolatos előzetes adatokat a Világ Alma és Körte Szövetsége (World Apple and Pear Association - WAPA). A 2019. évi előzetes termésbecslések alapján a legtöbb európai ország lényegesen kevesebb almát és körtét takaríthat majd be az idei szezonban, mint a korábbi években. Több tényező alakította az idei termésmennyiséget. Például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, valamint a hirtelen hőmérsékletváltozások. Bajban lehetnek a gyümölcstermesztők.

A FruitVeB számolt be róla, hogy 2019. augusztus 8-án az alma- és körteágazat szereplői találkoztak a belgiumi Alden Biesenben megrendezett Prognosfruit konferencián. A nemzetközi eseményen mintegy 300 fő vett részt. A rendezvényen bemutatták az európai alma- és körte termésmennyiségekkel kapcsolatos becsléseken alapuló előzetes adatokat.

A Prognosfruit konferencián tudhatták meg a gyümölcstermesztők azt, hogy gyengébb lesz az idei termés, mint az elmúlt években

Ennyi körte és ennyi alma lesz az idén Európában a várakozások szerint

A várakozások szerint az idei évben az európai almatermés 10,5 millió tonna körül alakulhat. Ez egyrészt a tavalyi rekordmennyiség okozta alternanciának, másrészt az időjárási hatásoknak tudható be. A tavalyi mennyiséghez képest ez 20 százalékos csökkenést jelent, az elmúlt 3 évet vizsgálva pedig 8 százalékkal marad el az átlagtól. A körte termésmennyisége az előrejelzés alapján 2 millió tonna lehet. Ez a 2018. évhez képest 14 százalékkal kevesebb. Ugyanakkor a korábbi évekkel történő összehasonlításokat óvatosan kell kezelni, hiszen az előző 2 évben kivételes kilengések voltak a számokban.

A tavalyi rekord termésmennyiség okozta túlterhelésen és az ennek következtében bekövetkező alternancián kívül több tényező is hatással volt az idei termésmennyiségre. Ilyenek például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, a hirtelen hőmérsékletváltozások, valamint a júliusi aszály és a hőhullámok. A különböző jelenségek nem egyformán érintették a régiókat. Lényeges különbségek voltak az általuk okozott veszteségek mértékében is. Ezen kívül a körténél az alacsony termésmennyiség jórészt az olaszországi volumen visszaesésének köszönhető.

Ezért a körténél az évtized második legalacsonyabb termése várható.

A visszaesés a tavalyi hőség és a nagy termés okozta túlterhelés, és az ezekből következő gyenge idei virágzás eredménye, de jelentős hatása volt a csapadékos időszakoknak is. Az alma kelet-európai termőtájait virágzás idején fagyok érték, a májusi fagyok a lengyel termelésben a tavalyi mennyiséghez képest 44 százalékos visszaesést okoztak. A legtöbb jelentős termelő tagállamban mérsékelt visszaesés vagy stagnálás tapasztalható. Arról itt írtunk korábban, hogy az átlagosnál kevesebb lesz a magyar alma termésmennyisége is idén.

Ezeket az országokat nem sújtja annyira a visszaesés, az egyikben még növekedés is várható

Franciaország, Spanyolország és Portugália esetében ugyanakkor a becslések szerint az előző évhez képest növekedhetnek a mennyiségek. A minőséget nézve azonban Európa-szerte problémát jelenthet a napégés és a gyümölcsök nem megfelelő mérete. Körte tekintetében minden meghatározó országban visszaeséssel számolnak. Ennek mértéke tagállamonként eltérő, az enyhétől egészen az igen komoly mennyiségi kiesésig. Kivétel ez alól Spanyolország, ahol még némi növekedés is várható. Mindkét gyümölcsből vannak még tárolt készletek, de a 2 héttel későbbre tolódó szezonkezdet segítheti a piaci egyensúly kialakulását.

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus Argus szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus Argus szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás