Közzétette az európai alma- és körteterméssel kapcsolatos előzetes adatokat a Világ Alma és Körte Szövetsége (World Apple and Pear Association - WAPA). A 2019. évi előzetes termésbecslések alapján a legtöbb európai ország lényegesen kevesebb almát és körtét takaríthat majd be az idei szezonban, mint a korábbi években. Több tényező alakította az idei termésmennyiséget. Például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, valamint a hirtelen hőmérsékletváltozások. Bajban lehetnek a gyümölcstermesztők.

A FruitVeB számolt be róla, hogy 2019. augusztus 8-án az alma- és körteágazat szereplői találkoztak a belgiumi Alden Biesenben megrendezett Prognosfruit konferencián. A nemzetközi eseményen mintegy 300 fő vett részt. A rendezvényen bemutatták az európai alma- és körte termésmennyiségekkel kapcsolatos becsléseken alapuló előzetes adatokat.

A Prognosfruit konferencián tudhatták meg a gyümölcstermesztők azt, hogy gyengébb lesz az idei termés, mint az elmúlt években

Ennyi körte és ennyi alma lesz az idén Európában a várakozások szerint

A várakozások szerint az idei évben az európai almatermés 10,5 millió tonna körül alakulhat. Ez egyrészt a tavalyi rekordmennyiség okozta alternanciának, másrészt az időjárási hatásoknak tudható be. A tavalyi mennyiséghez képest ez 20 százalékos csökkenést jelent, az elmúlt 3 évet vizsgálva pedig 8 százalékkal marad el az átlagtól. A körte termésmennyisége az előrejelzés alapján 2 millió tonna lehet. Ez a 2018. évhez képest 14 százalékkal kevesebb. Ugyanakkor a korábbi évekkel történő összehasonlításokat óvatosan kell kezelni, hiszen az előző 2 évben kivételes kilengések voltak a számokban.

A tavalyi rekord termésmennyiség okozta túlterhelésen és az ennek következtében bekövetkező alternancián kívül több tényező is hatással volt az idei termésmennyiségre. Ilyenek például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, a hirtelen hőmérsékletváltozások, valamint a júliusi aszály és a hőhullámok. A különböző jelenségek nem egyformán érintették a régiókat. Lényeges különbségek voltak az általuk okozott veszteségek mértékében is. Ezen kívül a körténél az alacsony termésmennyiség jórészt az olaszországi volumen visszaesésének köszönhető.

Ezért a körténél az évtized második legalacsonyabb termése várható.

A visszaesés a tavalyi hőség és a nagy termés okozta túlterhelés, és az ezekből következő gyenge idei virágzás eredménye, de jelentős hatása volt a csapadékos időszakoknak is. Az alma kelet-európai termőtájait virágzás idején fagyok érték, a májusi fagyok a lengyel termelésben a tavalyi mennyiséghez képest 44 százalékos visszaesést okoztak. A legtöbb jelentős termelő tagállamban mérsékelt visszaesés vagy stagnálás tapasztalható. Arról itt írtunk korábban, hogy az átlagosnál kevesebb lesz a magyar alma termésmennyisége is idén.

Ezeket az országokat nem sújtja annyira a visszaesés, az egyikben még növekedés is várható

Franciaország, Spanyolország és Portugália esetében ugyanakkor a becslések szerint az előző évhez képest növekedhetnek a mennyiségek. A minőséget nézve azonban Európa-szerte problémát jelenthet a napégés és a gyümölcsök nem megfelelő mérete. Körte tekintetében minden meghatározó országban visszaeséssel számolnak. Ennek mértéke tagállamonként eltérő, az enyhétől egészen az igen komoly mennyiségi kiesésig. Kivétel ez alól Spanyolország, ahol még némi növekedés is várható. Mindkét gyümölcsből vannak még tárolt készletek, de a 2 héttel későbbre tolódó szezonkezdet segítheti a piaci egyensúly kialakulását.

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás