Közzétette az európai alma- és körteterméssel kapcsolatos előzetes adatokat a Világ Alma és Körte Szövetsége (World Apple and Pear Association - WAPA). A 2019. évi előzetes termésbecslések alapján a legtöbb európai ország lényegesen kevesebb almát és körtét takaríthat majd be az idei szezonban, mint a korábbi években. Több tényező alakította az idei termésmennyiséget. Például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, valamint a hirtelen hőmérsékletváltozások. Bajban lehetnek a gyümölcstermesztők.

A FruitVeB számolt be róla, hogy 2019. augusztus 8-án az alma- és körteágazat szereplői találkoztak a belgiumi Alden Biesenben megrendezett Prognosfruit konferencián. A nemzetközi eseményen mintegy 300 fő vett részt. A rendezvényen bemutatták az európai alma- és körte termésmennyiségekkel kapcsolatos becsléseken alapuló előzetes adatokat.

A Prognosfruit konferencián tudhatták meg a gyümölcstermesztők azt, hogy gyengébb lesz az idei termés, mint az elmúlt években

Ennyi körte és ennyi alma lesz az idén Európában a várakozások szerint

A várakozások szerint az idei évben az európai almatermés 10,5 millió tonna körül alakulhat. Ez egyrészt a tavalyi rekordmennyiség okozta alternanciának, másrészt az időjárási hatásoknak tudható be. A tavalyi mennyiséghez képest ez 20 százalékos csökkenést jelent, az elmúlt 3 évet vizsgálva pedig 8 százalékkal marad el az átlagtól. A körte termésmennyisége az előrejelzés alapján 2 millió tonna lehet. Ez a 2018. évhez képest 14 százalékkal kevesebb. Ugyanakkor a korábbi évekkel történő összehasonlításokat óvatosan kell kezelni, hiszen az előző 2 évben kivételes kilengések voltak a számokban.

A tavalyi rekord termésmennyiség okozta túlterhelésen és az ennek következtében bekövetkező alternancián kívül több tényező is hatással volt az idei termésmennyiségre. Ilyenek például az igen enyhe tél, a hűvös és csapadékos május, a gyengébb virágzás, a kései fagyok, a júniusi nagy meleg és erős napsugárzás, a hirtelen hőmérsékletváltozások, valamint a júliusi aszály és a hőhullámok. A különböző jelenségek nem egyformán érintették a régiókat. Lényeges különbségek voltak az általuk okozott veszteségek mértékében is. Ezen kívül a körténél az alacsony termésmennyiség jórészt az olaszországi volumen visszaesésének köszönhető.

Ezért a körténél az évtized második legalacsonyabb termése várható.

A visszaesés a tavalyi hőség és a nagy termés okozta túlterhelés, és az ezekből következő gyenge idei virágzás eredménye, de jelentős hatása volt a csapadékos időszakoknak is. Az alma kelet-európai termőtájait virágzás idején fagyok érték, a májusi fagyok a lengyel termelésben a tavalyi mennyiséghez képest 44 százalékos visszaesést okoztak. A legtöbb jelentős termelő tagállamban mérsékelt visszaesés vagy stagnálás tapasztalható. Arról itt írtunk korábban, hogy az átlagosnál kevesebb lesz a magyar alma termésmennyisége is idén.

Ezeket az országokat nem sújtja annyira a visszaesés, az egyikben még növekedés is várható

Franciaország, Spanyolország és Portugália esetében ugyanakkor a becslések szerint az előző évhez képest növekedhetnek a mennyiségek. A minőséget nézve azonban Európa-szerte problémát jelenthet a napégés és a gyümölcsök nem megfelelő mérete. Körte tekintetében minden meghatározó országban visszaeséssel számolnak. Ennek mértéke tagállamonként eltérő, az enyhétől egészen az igen komoly mennyiségi kiesésig. Kivétel ez alól Spanyolország, ahol még némi növekedés is várható. Mindkét gyümölcsből vannak még tárolt készletek, de a 2 héttel későbbre tolódó szezonkezdet segítheti a piaci egyensúly kialakulását.

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás