2023 első 9 hónapjában Ukrajna húsexportja elérte a 350 ezer tonnát, ami 10 százalékkal több, mint az előző évben – írta Facebook-oldalán Tarasz Viszockij ukrán agrárminiszter-helyettes. De mivel a lengyel és szlovák kamionosok folyamatosan blokkolják a határátkelőket, a baromfiipar, a nemzetgazdaság más exportorientált szegmensei mellett, katasztrofális következményekkel néz szembe.

"Az ukrán vállalkozásoknak még a háború és a gazdasági visszaesés közepette is sikerült megtakarítaniuk kapacitásaikat, hogy biztosítsák a termelés növekedését" - mondta Viszockij. "Feltéve, hogy tartani fogjuk a tempót, az év végére elérjük a háború előtti [export] szint 95% -át. A körülményeket figyelembe véve ez egy nagyon jó eredmény."

Forrás: Pixabay

A baromfi az ukrán húsexport több mint 90%-át teszi ki, Vysotskiy becslése szerint. Az export továbbra is diverzifikált, bár 2021-hez képest a logisztika drámaian megváltozott, mivel a tengeri kikötőket már nem lehet használni hús szállítására külföldi ügyfeleknek.

"A háború miatt az exportőröknek természetesen át kellett irányítaniuk a készleteket, mivel a termékek egy részét tengeri kikötőkön keresztül szállították. De mivel egy tonna hús ára sokkal magasabb, mint egy tonna gabonaé, a logisztika változása nem volt ilyen hatással ezeknek a termékeknek az exportjára" - hangsúlyozta Viszockij.

Az ukrán hús legnagyobb vásárlói 2023-ban Hollandia, Szaúd-Arábia és Szlovákia - mondta. Az ukrán mezőgazdasági termelők fő piaca továbbra is az Európai Unió, bár az exportszállítmányok a Közel-Keletre, Délkelet-Ázsiába és Afrikába is áramlanak.

A baromfiipar határblokádtól szenved

A baromfiipar egyike azoknak a gazdasági szegmenseknek, amelyek szenvedni fognak a lengyel és szlovák kamionosok által a határátkelők blokádjától, mondta Viszockij egy külön nyilatkozatban. Míg a gabonát és az olajos magvakat vasúton exportálják, a magasabb hozzáadott értékű mezőgazdasági termékeket elsősorban teherautókkal szállítják. Ez azt jelenti, hogy az országból származó baromfiexportot az elmúlt hetekben érintette a blokád.

A lengyel fuvarozók november 6-án kezdték tiltakozásukat azon panasz miatt, hogy veszítenek az ukrán vállalatokkal szemben, amelyek alacsonyabb árakat kínálnak szolgáltatásaikért, és az Európai Unión belül szállítanak árukat, nem csak a blokk és Ukrajna között.

A tiltakozás nagymértékben megzavarta az ukrán exportot és importot, amint azt ukrán kormányzati tisztviselők jelezték - olvastuk a poultryworld.net-en.

"A forgalom blokkolása a lengyel-ukrán határon: a helyzet katasztrofális!" – nyilatkozta Dmytro Lubinets ukrán jogi ombudsman a közösségi oldalain.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás