2023 első 9 hónapjában Ukrajna húsexportja elérte a 350 ezer tonnát, ami 10 százalékkal több, mint az előző évben – írta Facebook-oldalán Tarasz Viszockij ukrán agrárminiszter-helyettes. De mivel a lengyel és szlovák kamionosok folyamatosan blokkolják a határátkelőket, a baromfiipar, a nemzetgazdaság más exportorientált szegmensei mellett, katasztrofális következményekkel néz szembe.

"Az ukrán vállalkozásoknak még a háború és a gazdasági visszaesés közepette is sikerült megtakarítaniuk kapacitásaikat, hogy biztosítsák a termelés növekedését" - mondta Viszockij. "Feltéve, hogy tartani fogjuk a tempót, az év végére elérjük a háború előtti [export] szint 95% -át. A körülményeket figyelembe véve ez egy nagyon jó eredmény."

Forrás: Pixabay

A baromfi az ukrán húsexport több mint 90%-át teszi ki, Vysotskiy becslése szerint. Az export továbbra is diverzifikált, bár 2021-hez képest a logisztika drámaian megváltozott, mivel a tengeri kikötőket már nem lehet használni hús szállítására külföldi ügyfeleknek.

"A háború miatt az exportőröknek természetesen át kellett irányítaniuk a készleteket, mivel a termékek egy részét tengeri kikötőkön keresztül szállították. De mivel egy tonna hús ára sokkal magasabb, mint egy tonna gabonaé, a logisztika változása nem volt ilyen hatással ezeknek a termékeknek az exportjára" - hangsúlyozta Viszockij.

Az ukrán hús legnagyobb vásárlói 2023-ban Hollandia, Szaúd-Arábia és Szlovákia - mondta. Az ukrán mezőgazdasági termelők fő piaca továbbra is az Európai Unió, bár az exportszállítmányok a Közel-Keletre, Délkelet-Ázsiába és Afrikába is áramlanak.

A baromfiipar határblokádtól szenved

A baromfiipar egyike azoknak a gazdasági szegmenseknek, amelyek szenvedni fognak a lengyel és szlovák kamionosok által a határátkelők blokádjától, mondta Viszockij egy külön nyilatkozatban. Míg a gabonát és az olajos magvakat vasúton exportálják, a magasabb hozzáadott értékű mezőgazdasági termékeket elsősorban teherautókkal szállítják. Ez azt jelenti, hogy az országból származó baromfiexportot az elmúlt hetekben érintette a blokád.

A lengyel fuvarozók november 6-án kezdték tiltakozásukat azon panasz miatt, hogy veszítenek az ukrán vállalatokkal szemben, amelyek alacsonyabb árakat kínálnak szolgáltatásaikért, és az Európai Unión belül szállítanak árukat, nem csak a blokk és Ukrajna között.

A tiltakozás nagymértékben megzavarta az ukrán exportot és importot, amint azt ukrán kormányzati tisztviselők jelezték - olvastuk a poultryworld.net-en.

"A forgalom blokkolása a lengyel-ukrán határon: a helyzet katasztrofális!" – nyilatkozta Dmytro Lubinets ukrán jogi ombudsman a közösségi oldalain.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás