Több érintett gazdálkodó is megfogalmazta a kérdést, hogy az őstermelőnek EPR-kötelezettsége keletkezik-e a gyümölcs, vagy a zöldség értékesítése során felhasznált papírzacskók után. Mi a helyzet például abban az esetben, ha valaki lekvárt értékesít üvegben (tetővel együtt), ami újrahasznosítható csomagolás? Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt a kérdésekre a téma szabályainak részletezésével és kifejtésével.

Az Adózóna írt fontos tájékoztatást az “őstermelő EPR-kötelezettsége az értékesítéshez felhasznált csomagolóanyag után” témában, ezt az anyagot szemléztük.

Több érintett gazdálkodó is megfogalmazta a kérdést, hogy az őstermelőnek EPR-kötelezettsége keletkezik-e a gyümölcs, vagy a zöldség értékesítése során felhasznált papírzacskók, illetve az üvegek után

Az új rendelet szabályai

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (EPR-rendelet) hatálya alá tartoznak a csomagolási kormányrendelet szerinti csomagolások, ami alapján EPR-köteles a kérdésben említett papírzacskó és lekvárosüveg (és a címke, tető) is - írta Tüske Zsuzsanna.

Azonban ez alól a főszabály alól kivételt fogalmaz meg az EPR-rendelet 11. § (1) pontja.

A csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012. (XII. 29.) kormányrendelet 2. § (2) b) pontja alapján csomagolásnak kell tekinteni „az értékesítés helyén történő megtöltésre tervezett és szánt árucikkeket, továbbá az értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy az értékesítés helyén történő megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos (eldobható) árucikkeket, ha azok csomagolási funkciót látnak el.” 

A rendelet 1. mellékletének 2.1 pontja szerint ilyen például a papírból vagy műanyagból készült hordtasak.

Nem az őstermelőt terhelik a költségek, amennyiben:

Az EPR-rendelet 11. §-a alapján tehát a fentiekben vázolt főszabály alól kivételt képez, ha az őstermelő által vásárolt és használt papírzacskó a fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolásnak minősül. Ebben az esetben a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a belföldi csomagolószer értékesítőt/gyártót terheli.

Azonban érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a csomagolószert gyártó nem minden esetben fogja tudni, hogy az ő csomagolószere az értékesítés helyén megtöltésre tervezett csomagolószerből létrehozott csomagolásnak minősül-e majd, így amennyiben annak minősül, és a gyártót terheli a kötelezettség, ezt megfelelően le kell dokumentálni a felek között (és akár a számlán szereplő árumegnevezést is ennek megfelelően kiegészíteni). 

A szakértő jelenlegi értelmezése szerint amennyiben tudomása van róla a gyártónak, hogy a csomagolószer ilyen csomagolószerből létrehozott csomagolásnak minősül, és a számlán fel is tüntette, hogy megfizette a vonatkozó díjat, akkor az értékesítő (őstermelő) már jogosan jár el úgy, hogy nem veszi magára a kötelezettséget.

A befőttesüveg esete

Az üveg esetében pedig, mivel annak többféle felhasználása lehetséges, szintén előfordulhat, hogy a gyártója az értékesítés helyén megtöltésre tervezett csomagolószerből létrehozott csomagolásnak minősíti azt, és megfizeti rá a 11. § szerint az EPR-díjat. Amennyiben így van, és ez kiderül a számlából, akkor az őstermelő szintén jogosan jár el úgy, hogy az üveget illetően sem veszi magára a kötelezettséget. Ha pedig a gyártó nem tekinti ilyen csomagolószernek az üveget, és nem fizette meg rá az EPR-díjat, akkor belföldre történő értékesítés esetén az őstermelő lesz az EPR-kötelezett az üveget illetően.

Továbbá, ha ezeket a csomagolószereket külföldről szerzi be az őstermelő, akkor a papírzacskó, valamint a lekvárosüveg csomagolásának lebontása következtében is keletkezik EPR-kötelezettsége - írta a szakértő.

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás