Egy új légúti betegség, terjedéséért a S. zooepidemicus a felelős. Az elmúlt években ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban és Kanadában. Több ezer sertés hullott el a nagy kanadai sertéshústermelő Maple Leaf állományából. Nemrég egy sertéstelepen, Németországban is felbukkant. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a betegséget nagyon komolyan kell venni.

 A streptococcus zoo egy légúti betegség, terjedéséért a S. zooepidemicus a felelős (Fotó: Pixabay)

Ez a baktérium tünet nélkül hordozható az emberben. A lovaknál az egyik fő kórokozója a vetélésnek, a csikók ízületi gyulladásának, tüdőgyulladásnak, vérmérgezésnek és akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Kutyáknál súlyos vagy halálos légúti fertőzést is okoz. Sertéseknél a tünetek hasonlóak lehetnek a jelentésköteles betegségekéhez, például az afrikai sertéspestis, a klasszikus sertéspestis vagy az Aujeszky-betegség tüneteihez.

Kanadai rejtély

A Maple Leaf esetében a betegség 2019 óta kezdett komoly problémákat okozni két helyszínen, de sokáig tartott a diagnózis felállítása. A helyi média arról számolt be, hogy először egy szaporítópajtában tört ki fertőzés. A személyzet ellátta a betegséget, majd az egészségesnek hitt kocasüldőket küldték át a cég négy kocaistállójába. Egy hónappal később körülbelül 10 500 koca fertőződött meg. Néhány napon belül több tucat sertés pusztult el.

„Ez 4 évig tartott, több millió dolláros kárt okozva, több ezer sertés  hullott el” – számolt be Ed White a Manitoba Cooperatorban. „Egy istállót kivontak a termelésből, és a Maple Leaf szinte kétségbeesett a biztonságos újratelepítéstől, miután 2020 és 2023 között háromszor kellett kiürítenie az istállót.”

Csak tavaly történt, amikor a Maple Leaf nyomozócsoportja egy másik sertéstermelő cégtől hallott hírt egy lehetséges okról. Valójában ez az ok a S. zooepidemicus volt, amelyet a Maple Leaf szaporító létesítményébe, majd egy másik istállóba vitt be egy, a baktériumokat hordozó, tünetmentes dolgozó. „Mint az istállószemélyzetből sokaknak, neki is megvolt az a szokása, hogy a karámban köpködött és tüsszentett”.

Németország

2023-ban egy északnyugat-németországi, a holland határhoz közeli farmon „magas morbiditást és mortalitást tapasztaltak a kocaállományban” – jegyzik meg a tudósok. „A kocák lázat, levertséget, ödémát, nyálkahártya-váladékozást és nehézlégzést mutattak.” A gazdaság tíz csoportban 320 kocával működik.

Biológiai biztonsági fenyegetés

A kutatók, például Dr. Matheus Costa, a kanadai Western College of Veterinary Medicine adjunktusa és a holland Utrechti Egyetem adjunktusa arra figyelmeztetnek, hogy ezt a baktériumot komolyan kell venni. A biológiai biztonságot világszerte minden sertéstelepen nagyon magas szinten kell tartani, hogy megelőzzék az állomány fertőzéseit és elhullását.

(Forrás: pigprogress.net)

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás