Egy új légúti betegség, terjedéséért a S. zooepidemicus a felelős. Az elmúlt években ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban és Kanadában. Több ezer sertés hullott el a nagy kanadai sertéshústermelő Maple Leaf állományából. Nemrég egy sertéstelepen, Németországban is felbukkant. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a betegséget nagyon komolyan kell venni.

 A streptococcus zoo egy légúti betegség, terjedéséért a S. zooepidemicus a felelős (Fotó: Pixabay)

Ez a baktérium tünet nélkül hordozható az emberben. A lovaknál az egyik fő kórokozója a vetélésnek, a csikók ízületi gyulladásának, tüdőgyulladásnak, vérmérgezésnek és akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Kutyáknál súlyos vagy halálos légúti fertőzést is okoz. Sertéseknél a tünetek hasonlóak lehetnek a jelentésköteles betegségekéhez, például az afrikai sertéspestis, a klasszikus sertéspestis vagy az Aujeszky-betegség tüneteihez.

Kanadai rejtély

A Maple Leaf esetében a betegség 2019 óta kezdett komoly problémákat okozni két helyszínen, de sokáig tartott a diagnózis felállítása. A helyi média arról számolt be, hogy először egy szaporítópajtában tört ki fertőzés. A személyzet ellátta a betegséget, majd az egészségesnek hitt kocasüldőket küldték át a cég négy kocaistállójába. Egy hónappal később körülbelül 10 500 koca fertőződött meg. Néhány napon belül több tucat sertés pusztult el.

„Ez 4 évig tartott, több millió dolláros kárt okozva, több ezer sertés  hullott el” – számolt be Ed White a Manitoba Cooperatorban. „Egy istállót kivontak a termelésből, és a Maple Leaf szinte kétségbeesett a biztonságos újratelepítéstől, miután 2020 és 2023 között háromszor kellett kiürítenie az istállót.”

Csak tavaly történt, amikor a Maple Leaf nyomozócsoportja egy másik sertéstermelő cégtől hallott hírt egy lehetséges okról. Valójában ez az ok a S. zooepidemicus volt, amelyet a Maple Leaf szaporító létesítményébe, majd egy másik istállóba vitt be egy, a baktériumokat hordozó, tünetmentes dolgozó. „Mint az istállószemélyzetből sokaknak, neki is megvolt az a szokása, hogy a karámban köpködött és tüsszentett”.

Németország

2023-ban egy északnyugat-németországi, a holland határhoz közeli farmon „magas morbiditást és mortalitást tapasztaltak a kocaállományban” – jegyzik meg a tudósok. „A kocák lázat, levertséget, ödémát, nyálkahártya-váladékozást és nehézlégzést mutattak.” A gazdaság tíz csoportban 320 kocával működik.

Biológiai biztonsági fenyegetés

A kutatók, például Dr. Matheus Costa, a kanadai Western College of Veterinary Medicine adjunktusa és a holland Utrechti Egyetem adjunktusa arra figyelmeztetnek, hogy ezt a baktériumot komolyan kell venni. A biológiai biztonságot világszerte minden sertéstelepen nagyon magas szinten kell tartani, hogy megelőzzék az állomány fertőzéseit és elhullását.

(Forrás: pigprogress.net)

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás