A nők kulcsszerepet játszanak a fenntartható és az élelmiszerbiztonságot is szavatoló mezőgazdaság kialakításában. A nemek közötti egyenlőtlenség azonban továbbra is jelen van ezen a téren – hangzott el az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja alkalmából az Agrárminisztériumban megtartott rendezvényen. 2022-ben 53 ezer nő dolgozott a mezőgazdaságban, a 196 ezer gazdaság mintegy harmadát nők vezetik, köztük sok profi, közép- vagy nagyméretű gazdaságot.

Az elmúlt három évben a mezőgazdaság jelentős kihívásokkal nézett szembe, amelyben a költségek emelkedése, az aszály, a csökkenő fogyasztás és számos negatív körülmény alakítja az ágazatot - mondta el az eseményen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: ilyen esetekben különösen időszerű az összefogás, amelyben kiemelt szerepet kapnak a nők is.

A digitalizált technológia lehetővé teszi a nők számára is, hogy még jobban részt tudjanak venni a mezőgazdasági termelésben azzal, hogy könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkát - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Az Agrárszektor írta meg, hogy sok esetben a generációváltás révén vették át a nők a vezető szerepet, amelyet sikeresen ellátnak. „Gyakran a nők a háttértámogatásban is kulcsszerepet játszanak, azt a munkát végzik, amit senki sem szeret: a marketing-, illetve az adminisztrációs tevékenységet.”

Segít a modern technológia

2021-ben új felhívás indult a precíziós gazdálkodás terjedésének elősegítésére, amely technológia lehetővé teszi a nők számára is, hogy még jobban részt tudjanak venni a mezőgazdasági termelésben azzal, hogy könnyebbé és hatékonyabbá teszi a munkát. Juhász Anikó elmondta, hogy a fenntarthatóság kiemelten fontos ebben a folyamatban is, ahogy az információáramlás és a tudásátadás hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők még nagyobb szerepet töltsenek be a magyar mezőgazdaságban.

A vidékfejlesztés nem elképzelhető a mezőgazdaság fejlesztése nélkül, amelyben kiemelt szerepe van a területen tevékenykedő nőknek is - mondta el Süle Katalin, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

Nehezített pályán a hölgyek

Az ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja azt hangsúlyozta, hogy a nők kiemelten fontos szerepet játszanak a vidéki életformában, az élelmiszerbiztonság biztosításában. A nők a vidéki háztartások fenntartható továbbfejlesztésében, illetve fennmaradásában is kulcsszerepet töltenek be - mondta el az eseményre küldött videóüzenetében Nabil Gangi. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezete, a FAO Európáért és Közép-Ázsiáért felelős helyettes regionális képviselője figyelmeztetett:

a nemek közötti egyenlőtlenség még mindig jelen van ezen a téren, a nők gyakran rosszabbul fizetett, nehezebb munkát végeznek, kisebb jövedelemért. A nők négyszer nagyobb eséllyel veszítik el mezőgazdasági munkájukat, mint a férfiak, és tulajdonhoz fűződő jogaik is számos országban sérülnek.

Együttműködés a nőkért

A világ népességének jelentős része, mintegy 2,5 milliárd ember vidéken élő nő, amely komoly jelentőséget ad ennek a csoportnak - mondta el az eseményen Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. A nők azonban továbbra is jelentős kihívásokkal, előítéletekkel néznek szembe ezen a téren. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat ugyanakkor világszerte támogatja a női gazdálkodókat, és nagy szerepet szán a cég nekik a fenntarthatóságot illetően is.

2021-ben a vállalat a Magyar Női Unió közreműködésével indította el a TalentA nemzetközi oktatási programját, melynek célja, hogy tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és új pénzügyi forrásokhoz biztosítson hozzáférést a mezőgazdaságban dolgozó nők számára. A TalentA 2023-ban már második alkalommal biztosított lehetőséget a női gazdálkodók továbbképzésére és fenntartható mezőgazdasági törekvéseik támogatására. A programot sikeresen teljesítő nők részt vehettek a mikroprojekt pályázaton is, amelynek díjátadására is sor került az eseményen.

Kellenek az új gazdálkodók az ágazatba

A mezőgazdaságnak egyszerre kell szembenéznie a Covid járvány utóhatásaival, az orosz-ukrán és az izraeli háborúval, valamint a klímaváltozással is. Ebben a küzdelemben kiemelt szerepet kapnak a nők – mondta el a rendezvényen Batthány-Schmidt Margit. A Magyar Női Unió Egyesület elnöke hozzátette: az Európai Unióban a gazdálkodók mindössze 42 százaléka nő, és csak harmaduk vezető, ráadásul 16 százalékkal alacsonyabb jövedelemmel kell boldoguniuk a férfiakkal összehasonlítva.

Az EU-ban ráadásul egyre nő a gazdák átlagéletkora, és nagy ütemben szűnnek meg az agrárgazdaságok. Éppen ezért mindenki számára, aki szeretne a mezőgazdasággal foglalkozni, lehetőséget kell biztosítani erre, amelyhez be kell vonni a mezőgazdaságba a nőket és a fiatalokat is - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás