Hirdetés
Argentínában kutatják a cirok vetőmag szénlábnyomát, kedvezőek az eredmények
A cirok vetőmag szénlábnyomának meghatározását is végzi az a vizsgálati program, amelyet 2021-ben indítottak Argentínában a szemes- és takarmánycirokra vonatkozóan. A cél kettős: a vetőmagok értékének növelése a szénlábnyomuk szempontjából, valamint a fenntarthatóság iránt elkötelezett mezőgazdasági ágazatok támogatása. A vetőmagok szén-dioxid-semlegessége és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági termesztés felé tartanak.
A cirok kulcsszerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági ágazatokban - ez a meggyőződése Tomas Sundbladnak, az argentin Advanta Sorghum Carbon projekt vezetőjének. A szakember a 2. Cirok világkonferencián tartott beszédében kifejtette, hogy miért gondolja ezt. A Sorghum ID anyagát szemléztük.
Két évnyi kutatómunka nyomán megérkeztek az első eredmények
Az Advanta 2021-ben kezdte meg a vetőmagtermesztés szénlábnyomával kapcsolatos munkáját. „Először is meg akartuk ismerni a vetőmagtermesztés szénlábnyomát nemzeti szinten” – magyarázta Tomas.
Hirdetés
A vetőmagok szén-dioxid-semlegessége és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági termesztés felé tartanak
Először is tovább szeretnénk csökkenteni vetőmagjaink karbonlábnyomát, és a fennmaradó részre kompenzációs stratégiákat kívánunk bevezetni. Konkrétan az a célunk, hogy szén-dioxid-semleges vetőmagzsákokat kínáljunk a gazdáknak - fogalmazott.
„A termesztés fenntarthatóságára is pozitív hatást szeretnénk gyakorolni. Ennek érdekében a genetikai kutatás felé fordulunk. Szándékunk, hogy olyan továbbfejlesztett hibrideket kínáljunk a gazdáknak, amelyek csökkentik a növény szénlábnyomát - mondta.
Adatelemzés és vizsgálatok
Az elmúlt két évben több ezer hektárnyi gabonaföldről származó adatot elemeztünk öntözetlen körülmények között és különböző termelési technikákkal (növénytakarással vagy anélkül, különböző típusú szerves input-anyagokkal, különböző módszerek kombinálásával stb.) Az eredmények biztatóak. Azt mutatják, hogy a cirok jól teljesít a kritikus évben, és jó szemtermés/alacsony szén-dioxid-kibocsátás aránya miatt érdekes alternatívának bizonyulhat.
Kiszámítottuk a takarmányciroksiló szénlábnyomát is - folytatta. Az eredmények itt is kedvezőek a szárazanyag, az oldható fehérje vagy a metabolizálható energia kilogrammonkénti szénlábnyomát tekintve a kukoricasilóhoz képest. Ezért az a meggyőződésünk, hogy a cirok kulcsszerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági láncok fejlesztésében, amely olyan ágazatokban jelenthet hozzáadott értéket, mint a hús- és tejtermelés vagy a bioüzemanyagok (bioetanol és biogáz) - közölte Tomas Sundblad.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés