A cirok vetőmag szénlábnyomának meghatározását is végzi az a vizsgálati program, amelyet 2021-ben indítottak Argentínában a szemes- és takarmánycirokra vonatkozóan. A cél kettős: a vetőmagok értékének növelése a szénlábnyomuk szempontjából, valamint a fenntarthatóság iránt elkötelezett mezőgazdasági ágazatok támogatása. A vetőmagok szén-dioxid-semlegessége és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági termesztés felé tartanak.

A cirok kulcsszerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági ágazatokban - ez a meggyőződése Tomas Sundbladnak, az argentin Advanta Sorghum Carbon projekt vezetőjének. A szakember a  2. Cirok világkonferencián tartott beszédében kifejtette, hogy miért gondolja ezt. A Sorghum ID anyagát szemléztük.

A cirok vetőmag szénlábnyomának meghatározását is végzi az a vizsgálati program, amelyet 2021-ben indítottak Argentínában a szemes- és takarmánycirokra vonatkozóan - Kép: Sorghum ID

Két évnyi kutatómunka nyomán megérkeztek az első eredmények

 Az Advanta 2021-ben kezdte meg a vetőmagtermesztés szénlábnyomával kapcsolatos munkáját. „Először is meg akartuk ismerni a vetőmagtermesztés szénlábnyomát nemzeti szinten” – magyarázta Tomas. 

A vetőmagok szén-dioxid-semlegessége és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági termesztés felé tartanak

Először is tovább szeretnénk csökkenteni vetőmagjaink karbonlábnyomát, és a fennmaradó részre kompenzációs stratégiákat kívánunk bevezetni. Konkrétan az a célunk, hogy szén-dioxid-semleges vetőmagzsákokat kínáljunk a gazdáknak - fogalmazott.

„A termesztés fenntarthatóságára is pozitív hatást szeretnénk gyakorolni. Ennek érdekében a genetikai kutatás felé fordulunk. Szándékunk, hogy olyan továbbfejlesztett hibrideket kínáljunk a gazdáknak, amelyek csökkentik a növény szénlábnyomát - mondta.

Adatelemzés és vizsgálatok

Az elmúlt két évben több ezer hektárnyi gabonaföldről származó adatot elemeztünk öntözetlen körülmények között és különböző termelési technikákkal (növénytakarással vagy anélkül, különböző típusú szerves input-anyagokkal, különböző módszerek kombinálásával stb.) Az eredmények biztatóak. Azt mutatják, hogy a cirok jól teljesít a kritikus évben, és jó szemtermés/alacsony szén-dioxid-kibocsátás aránya miatt érdekes alternatívának bizonyulhat.

Kiszámítottuk a takarmányciroksiló szénlábnyomát is - folytatta. Az eredmények itt is kedvezőek a szárazanyag, az oldható fehérje vagy a metabolizálható energia kilogrammonkénti szénlábnyomát tekintve a kukoricasilóhoz képest. Ezért az a meggyőződésünk, hogy a cirok kulcsszerepet játszhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású mezőgazdasági láncok fejlesztésében, amely olyan ágazatokban jelenthet hozzáadott értéket, mint a hús- és tejtermelés vagy a bioüzemanyagok (bioetanol és biogáz) - közölte Tomas Sundblad.

Megosztás

További híreink

Megerősítette a helyét a legjobbak között a QS világranglistáján a Széchenyi István Egyetem

2024.07.18.

A 2023-as évhez hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján.

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás