Egy holland kutatócsoport tudományos útra indult, hogy a malac arcbőrének hőmérsékletét megmérve következtessen a sertés érzelmeire. A kutatás a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) projektjének kiindulópontja. Az egyetem honlapján közzétett sajtóközleményben az egyetem kifejtette, hogy az általános cél a sertések érzelmeinek vizsgálatához szükséges több mérhető komponens automatikus mérése és integrálása.

Hasonló módon mérik majd a szívfrekvencia-változékonyságot, az EEG-t, a faroktartást és -mozgást, a játékviselkedést és a vokalizációt is.

Az arcbőr hőmérséklete non-invazív módon, hőkamerával mérhető. a sertés esetében. A projektcsoport célja egy olyan neurális hálózat kifejlesztése, amely képes automatikusan elvégezni ezt a feladatot (Fotó: Pixabay)

Az arcbőr hőmérsékletének mérése

Az arcbőr hőmérséklete non-invazív módon, hőkamerával mérhető. A projektcsoport célja egy olyan neurális hálózat kifejlesztése, amely képes automatikusan elvégezni ezt a feladatot. A csapat idén nyáron a sertések fültövét választotta kiindulópontnak a maximális hőmérséklet kinyeréséhez. Egy frissen megjelent cikk úgy jellemezte a fültőre irányuló mérést, hogy az „érdekes terület az érzelemkutatás számára, és viszonylag könnyen meghatározható”.

A kifejlesztett modell képes lesz a fültövet mindig akkor érzékelni, amikor az a hőkeretben jól látható, és megmérni a maximális hőmérsékletet mindkét oldalon; a bal és a jobb oldalon. A projekt 2021 vége óta fut, és 2023 novemberének végére kell befejeződnie. A modell fejlesztéséről hamarosan megjelenik egy tanulmány.

A sertés érzelmeinek pontos felmérése

A kutatás hátterében az áll, hogy módot találjunk a sertések érzelmeinek pontos értékelésére. Az érzelmek az állatokban a valencia és az arousal dimenziók mentén ábrázolhatók – olvasható egy friss cikkben.

A valencia dimenzió azt jelzi, hogy az érzelmet az állat pozitívnak vagy negatívnak ítéli-e meg.

Az arousal dimenzió azt mutatja, hogy az állat mennyire aktiválódik, illetve milyen intenzitású az érzelem.

Az érzelmek mérésére az állatokban az érzelmekhez kapcsolódó komponensek használhatók: viselkedés, fiziológia, kogníció és érzések. Ebben az összefüggésben az arcbőr hőmérséklete ígéretes fiziológiai komponens lehet az érzelmi arousal és a valencia mérésére. Az idézett cikk kifejtette: „Amikor például egy ragadozó jelenléte vagy más inger ébreszti fel az embert, a vegetatív idegrendszer szimpatikus ága a perifériás ereket összehúzza, hogy a vért és ezáltal az energiát és az oxigént a test magjába irányítsa, ahol szükség van rá. Ez a test perifériáján, például az arc (részein), a hőmérséklet kezdeti csökkenéséhez, majd emelkedéséhez vezet”.

„Az érzelmek valenciaállapotát az arcbőr hőmérséklete is jelezheti. Az érzelmi valencia lateralizációs hipotézis szerint a bal agyfélteke aktivitása a pozitív érzelmekhez, a jobb agyfélteke pedig a negatív érzelmekhez kapcsolódik. Az arcbőr hőmérsékletének aszimmetriája (a hőmérséklet dinamikájának különbsége például a bal vs. jobb fül között) egy érzelmi ingerre adott válaszként így tükrözheti a lateralizált agyi aktivitást, és így a valencia jelzője lehet.”

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Hasznos hulladékeltakarító munkát végeznek a verőköltő bodobácsok

2024.06.24.

A verőköltő bodobácsok nem kártékonyak, sőt, hasznosak azzal, hogy eltakarítják a hulladékokat.

Meleg lesz a héten, záporokkal és riasztásokkal - mutatjuk hol várhatók

2024.06.24.

Hétfőn a felhős tájakon szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és napközben általában kevés - a délnyugati tájakon kissé több - felhő lehet az égen. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél többfelé ismét megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő.

Közel 4 hektár gabonát égettek el a lángok Egyházashollós határában - videóval és fotókkal

2024.06.24.

Betakarítási munkálatok közben keletkezett tűz Vas vármegyében, az Egyházashollós község melletti mezőgazdasági területen.

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BLD6 Rakodógép
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BLD6 Rakodógép

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás