Egy holland kutatócsoport tudományos útra indult, hogy a malac arcbőrének hőmérsékletét megmérve következtessen a sertés érzelmeire. A kutatás a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) projektjének kiindulópontja. Az egyetem honlapján közzétett sajtóközleményben az egyetem kifejtette, hogy az általános cél a sertések érzelmeinek vizsgálatához szükséges több mérhető komponens automatikus mérése és integrálása.

Hasonló módon mérik majd a szívfrekvencia-változékonyságot, az EEG-t, a faroktartást és -mozgást, a játékviselkedést és a vokalizációt is.

Az arcbőr hőmérséklete non-invazív módon, hőkamerával mérhető. a sertés esetében. A projektcsoport célja egy olyan neurális hálózat kifejlesztése, amely képes automatikusan elvégezni ezt a feladatot (Fotó: Pixabay)

Az arcbőr hőmérsékletének mérése

Az arcbőr hőmérséklete non-invazív módon, hőkamerával mérhető. A projektcsoport célja egy olyan neurális hálózat kifejlesztése, amely képes automatikusan elvégezni ezt a feladatot. A csapat idén nyáron a sertések fültövét választotta kiindulópontnak a maximális hőmérséklet kinyeréséhez. Egy frissen megjelent cikk úgy jellemezte a fültőre irányuló mérést, hogy az „érdekes terület az érzelemkutatás számára, és viszonylag könnyen meghatározható”.

A kifejlesztett modell képes lesz a fültövet mindig akkor érzékelni, amikor az a hőkeretben jól látható, és megmérni a maximális hőmérsékletet mindkét oldalon; a bal és a jobb oldalon. A projekt 2021 vége óta fut, és 2023 novemberének végére kell befejeződnie. A modell fejlesztéséről hamarosan megjelenik egy tanulmány.

A sertés érzelmeinek pontos felmérése

A kutatás hátterében az áll, hogy módot találjunk a sertések érzelmeinek pontos értékelésére. Az érzelmek az állatokban a valencia és az arousal dimenziók mentén ábrázolhatók – olvasható egy friss cikkben.

A valencia dimenzió azt jelzi, hogy az érzelmet az állat pozitívnak vagy negatívnak ítéli-e meg.

Az arousal dimenzió azt mutatja, hogy az állat mennyire aktiválódik, illetve milyen intenzitású az érzelem.

Az érzelmek mérésére az állatokban az érzelmekhez kapcsolódó komponensek használhatók: viselkedés, fiziológia, kogníció és érzések. Ebben az összefüggésben az arcbőr hőmérséklete ígéretes fiziológiai komponens lehet az érzelmi arousal és a valencia mérésére. Az idézett cikk kifejtette: „Amikor például egy ragadozó jelenléte vagy más inger ébreszti fel az embert, a vegetatív idegrendszer szimpatikus ága a perifériás ereket összehúzza, hogy a vért és ezáltal az energiát és az oxigént a test magjába irányítsa, ahol szükség van rá. Ez a test perifériáján, például az arc (részein), a hőmérséklet kezdeti csökkenéséhez, majd emelkedéséhez vezet”.

„Az érzelmek valenciaállapotát az arcbőr hőmérséklete is jelezheti. Az érzelmi valencia lateralizációs hipotézis szerint a bal agyfélteke aktivitása a pozitív érzelmekhez, a jobb agyfélteke pedig a negatív érzelmekhez kapcsolódik. Az arcbőr hőmérsékletének aszimmetriája (a hőmérséklet dinamikájának különbsége például a bal vs. jobb fül között) egy érzelmi ingerre adott válaszként így tükrözheti a lateralizált agyi aktivitást, és így a valencia jelzője lehet.”

(Forrás: pigprogress.net)

Megosztás

További híreink

Bőséges vérkonzerv kínálat, 53 csípős faj és sok tudás van a nemzeti szúnyoglaborban

2024.07.25.

A PTE Természettudományi Kar adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának a tagja, a Virológiai Nemzeti Laboratórium Betegségvektor és Betegségökológia Kutatócsoport vezetője, Dr. Kurucz Kornélia beszélt a szúnyogokról.

Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Itt vannak az idei hivatalos terméseredmények - vége az aratásnak

2024.07.25.

Július 24-ig a nyári aratás gyakorlatilag véget ért, néhány kisebb terület kivételével, és idén nem voltak jelentős akadályok, amelyek befolyásolták volna a munkálatokat. A raktárkapacitás elegendő, és az idei termés nagy része már a tárolókban van.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

2024.07.25.

Megjelent a Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és post-harvest fejlesztések támogatása kiírás

Visszatér a kánikula, meg is mutatjuk, mikor

2024.07.25.

Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható. Nagyjából Eger-Békéscsaba tengelyű összeáramlási zóna környezetében alakulhatnak ki záporok, zivatarok, másutt csapadéknak kicsi az esélye. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 16 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Örömmel fogadja az orosz búzát Kína és Törökország is

2024.07.25.

Májusban Kína több mint 141 ezer tonna gabonát és lisztet importált Oroszországból (33 millió dollár értékben), ami 2,9-szerese az előző év azonos hónapjának.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás