Fontos mérföldkőnek számító mezőgazdasági fejlesztési program indult a Csádi Köztársaságban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai vezetésével, az országban megvalósuló humanitárius fejlesztési és diplomáciai misszióhoz kapcsolódva.

A közös munka során az egyetem által delegált magyar szaktanácsadó csoport a helyi partnerekkel közreműködve olyan komplex tudást ad át, amely nagyban segíti a helyi nemzetgazdaság fejlődését, valamint a regionális és nemzetközi piaci kereskedelem fellendítését. Az együttműködés elsődleges fókusza az agrárium, azonban közvetve érinti a technológia, az ipar, az energetika, az infrastruktúra, az oktatás és a biztonsági fejlesztés vonatkozásait is - írta meg sajtóközleményében a MATE.

Forrás: MATE

A magyar-csádi stratégiai együttműködés legfontosabb pilléreiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen egyeztetett december 7-i látogatása során Csádban a helyi külügyminiszterrel. Szijjártó Péter az egyeztetésen többek között azt is bejelentette, hogy a Magyar Kormány Csád részére 25 Stipendium Hungaricum ösztöndíjat ajánl fel, azaz a jövőben évi huszonöt csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyar egyetemeken.

Az ünnepélyes találkozón Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora együttműködési megállapodást írt alá a Csádi Agrárminisztériummal, melynek célja, hogy az Agrárminisztérium megerősítse és támogassa a nemzetközi együttműködésben megvalósuló mintagazdaság és tudásközvetítő központ létrehozását, a felajánlott terület használatba vételét, valamint a megvalósításhoz szükséges egyéb engedélyeket.

A mintagazdaság fejlesztésének egyik legfontosabb lépéseként együttműködés született az egyetem és a Csádi Állattenyésztési Kutatóintézet között is, amely 2024-re vonatkozó közös oktatási-kutatási célokat fogalmaz meg.

Kinntartózkodása idején a MATE rektora azokat a díszokleveleket is átadta, amelyek igazolják, hogy az elmúlt hetekben az együttműködés első lépéseként a Csádi Állattenyésztési Kutatóintézet 28 munkatársa sikerrel teljesítette az egyetem munkatársai által tartott továbbképzést, a kérődzők tartásával és tenyésztésével kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekről.

E képzés során a MATE oktatói és a csádi résztvevők közösen gondolkodva, a Száhel-övezetben tapasztalható helyi körülményeknek leginkább megfelelő fejlesztéseket készítették elő és közös szakvéleményt fogalmaztak meg a legfontosabb értékekről, erősségekről és a megoldandó problémákról. A helyi állatfajták genetikai sokszínűsége például felbecsülhetetlen nemzeti érték, amely potenciális kiindulási alapot jelent az állattenyésztési ágazat továbbfejlesztésére.

Megosztás

További híreink

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás