Nagyot nőtt a vágómarha termelői ára a hazai piacon. Egy év alatt közel 69 forintot emelkedett kilónként. A marhahúst exportáló termelőknek a tavalyinál öt százalékkal lett nagyobb a bevé­telük.

Átalakulóban van a hazai élő szarvasmarha-kivitel. Továbbra is Törökországba szállítják a legtöbb állatot a hazai tenyésztők, az oda irányuló kivitel az év első hét hónapjában három százalékkal tovább bővült. Ausztriába ugyanekkor hat százalékkal, Oroszországba négy százalékkal csökkent a kiszállított mennyiség. Horvátor­szágba viszont 30 százalékkal emelkedett a kivitel. Az összeállítást a Magyar Idők cikke közölte.

A vágómarha termelői ára a fiatal bikák esetén a legmagasabb - Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos
Nőtt a behozatal, a kivitel teljes mennyisége nem változott

Az export teljes mennyisége nem változott az előző évihez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az év első hét hónapjában a kiszállított élő szarvasmarhák súlya 26 ezer tonna volt. Eközben az import az említett időszakban 21 százalékkal nőtt, így 11 ezer tonna volt a behozatal. A legtöbb szarvas­marha Németországból és Hollandiá­ból érkezett Magyarországra.

Bár marhahúsból az előző évinél kevesebbet értékesítettek a külpiacokon a magyar termelők, a növekvő árak miatt 5 százalékkal nagyobb bevételük volt az exportáló vállalkozásoknak. A marhahús­ import mennyisége 9 százalékkal, 7,6 ezer ton­nára, értéke pedig 12 százalékkal nőtt. Az Agrárgazdasági Ku­tató Intézet jelentése alapján az elmúlt hónapokban az árak itthon is jócskán emelkedtek.

Jelentősen nőtt a vágómarha termelői ára

A vágómarha kilónkénti termelői ára október közepén meghaladta a 611 forintot. Egy évvel korábban a vágóhidak még mindössze csak 542 forintot fizettek érte a termelőknek. A legértékesebb áru továbbra is a fiatal bika. Kilónkénti termelői ára október közepén megközelítette a 780 forintot. Eközben a vágótehénért 566 forintot, a vágóüszőért pedig 611 forintot fizettek ki a feldolgozók.

Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrejelzése alapján a közösség marhahús-termelése az idén nem nő tovább, a kibocsátás várhatóan 7,9 millió tonna körül alakul. A stagnálás oka a szakértők szerint főleg a kedvező tejpiaci helyzet. Az elmúlt években a marhahústermelést elsősorban a tejhasznú állományok felszámolása növelte. Ez a folyamat azonban megállt a tejárak emelkedésével. A becslések szerint az unió az idén összesen 268 ezer tonna marhahúst exportálhat. Ez a mennyiség jövőre kicsivel több, 271 ezer tonna lehet.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás