A vadon élő és a haszonnövények között is több olyan faj van, amely kedvezően hat a talaj termékenységére, szerkezetére, vagy gátolja egyes talajlakó kártevők elszaporodását. A szerkezet és a termékenység javítására a nitrogéngyűjtő pillangósok, illetve a mélyre hatoló gyökerű növényfajok alkalmasak. A levéltetvek, a fonálférgek, a hernyók, és a csigák távol tartásában pedig a körömvirág jeleskedik.

A nyár második felében, amikor az első termények lekerülnek az ágyásokból, érdemes talajjavító másodvetést kezdeni. Erre a célra tökéletesen megfelel a zöldborsó, mert a levegőből gyűjtött nitrogénnel dúsítja a talajt. Hasonló célra alkalmas a csillagfürt, a szöszös bükköny, a herefélék vagy a lóbab vetése is - írta a Magyar Mezőgazdaság.

A másodvetésűek sokat segítenek a talajállapot és a talajélet javításában - képünkön a zöldborsó

Csillagfürt, mézontófű, fehér mustár

A csillagfürt rendelkezik takarmánynak való, illetve díszkerti változatban is, utóbbi vízigényes és mészkerülő. Ezek a nagy termetű növények azon túl, hogy nitrogénnel gazdagítják a talajt, mélyre hatoló gyökerükkel lazítják is azt. Sajnos a csigák előszeretettel fogyasztják, cserében viszont ahol jól érzi magát a kertben, önmagától is szaporodik magról. Hozzá hasonlóan jól lazítják a talajt a lóbab gyökerei is. Hagyományos zöldtrágyanövény a mézontófű, ami bojtos gyökerével lazítja a talajt, illatos virágaival pedig vonzza a méheket és más beporzókat. A napos fekvést, és a jó vízáteresztő képességű talajt szereti. A megfelelő csírázáshoz fontos, hogy a magokat 2-3 centiméter mélyen kell vetni.

A másik klasszikus egyéves talajjavító növény a fehér mustár. A káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növény gyorsan nő, elnyomja a gyomokat és a meszes, agyagos talajon is szépen fejlődik. Keresztesvirágú növény lévén pedig véd a talajlakó gyökérgubacs-fonálférgek ellen is. Gyökerei ugyanis olyan anyagot (izotiocianát) választanak ki, ami elpusztítja a kártevőt és egyéb káros talajlakó szervezeteket is. Ebbe a rendbe tartozik az olajretek és a takarmányrepce is. Növényvédő tulajdonságukon felül kedvező talajállapotot hoznak létre. Javasolt virágzáskor bedolgozni a talajba a másodvetésűek növényi részeit.

A körömvirág haszna

Végül, de nem utolsó sorban a körömvirág következik, amit számos érzékeny kultúrában használnak a növényvédelem megerősítésére. Távol tartja ugyanis a levéltetveket, a hernyókat, a csigákat és a levélfonálférgeket. Legjobban napos helyen, laza talajon érzi magát jól, de alapvetően igénytelen növény. Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának alkalmazzák, virágai pedig ehetők. Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad.

A fotó forrása: Food photo created by Racool_studio - www.freepik.com

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás