A vadon élő és a haszonnövények között is több olyan faj van, amely kedvezően hat a talaj termékenységére, szerkezetére, vagy gátolja egyes talajlakó kártevők elszaporodását. A szerkezet és a termékenység javítására a nitrogéngyűjtő pillangósok, illetve a mélyre hatoló gyökerű növényfajok alkalmasak. A levéltetvek, a fonálférgek, a hernyók, és a csigák távol tartásában pedig a körömvirág jeleskedik.

A nyár második felében, amikor az első termények lekerülnek az ágyásokból, érdemes talajjavító másodvetést kezdeni. Erre a célra tökéletesen megfelel a zöldborsó, mert a levegőből gyűjtött nitrogénnel dúsítja a talajt. Hasonló célra alkalmas a csillagfürt, a szöszös bükköny, a herefélék vagy a lóbab vetése is - írta a Magyar Mezőgazdaság.

A másodvetésűek sokat segítenek a talajállapot és a talajélet javításában - képünkön a zöldborsó

Csillagfürt, mézontófű, fehér mustár

A csillagfürt rendelkezik takarmánynak való, illetve díszkerti változatban is, utóbbi vízigényes és mészkerülő. Ezek a nagy termetű növények azon túl, hogy nitrogénnel gazdagítják a talajt, mélyre hatoló gyökerükkel lazítják is azt. Sajnos a csigák előszeretettel fogyasztják, cserében viszont ahol jól érzi magát a kertben, önmagától is szaporodik magról. Hozzá hasonlóan jól lazítják a talajt a lóbab gyökerei is. Hagyományos zöldtrágyanövény a mézontófű, ami bojtos gyökerével lazítja a talajt, illatos virágaival pedig vonzza a méheket és más beporzókat. A napos fekvést, és a jó vízáteresztő képességű talajt szereti. A megfelelő csírázáshoz fontos, hogy a magokat 2-3 centiméter mélyen kell vetni.

A másik klasszikus egyéves talajjavító növény a fehér mustár. A káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó növény gyorsan nő, elnyomja a gyomokat és a meszes, agyagos talajon is szépen fejlődik. Keresztesvirágú növény lévén pedig véd a talajlakó gyökérgubacs-fonálférgek ellen is. Gyökerei ugyanis olyan anyagot (izotiocianát) választanak ki, ami elpusztítja a kártevőt és egyéb káros talajlakó szervezeteket is. Ebbe a rendbe tartozik az olajretek és a takarmányrepce is. Növényvédő tulajdonságukon felül kedvező talajállapotot hoznak létre. Javasolt virágzáskor bedolgozni a talajba a másodvetésűek növényi részeit.

A körömvirág haszna

Végül, de nem utolsó sorban a körömvirág következik, amit számos érzékeny kultúrában használnak a növényvédelem megerősítésére. Távol tartja ugyanis a levéltetveket, a hernyókat, a csigákat és a levélfonálférgeket. Legjobban napos helyen, laza talajon érzi magát jól, de alapvetően igénytelen növény. Gyógynövényként ülőfürdőnek, teának, borogatásnak, tinktúrának alkalmazzák, virágai pedig ehetők. Fűszerként az ételeknek sárgás színt, enyhén csípős és kesernyés ízt ad.

A fotó forrása: Food photo created by Racool_studio - www.freepik.com

További híreink

Hormonális hulladék a sertéstakarmányban - mindenért a műanyag a hibás

2024.07.21.

A sertések takarmányában hatalmas mennyiségű mikroműanyag található. Ezek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek a sertések szervezetében hormonként viselkednek, komolyan befolyásolva ezzel egészségüket és termékenységüket. Ezek a vegyületek az emberekre is veszélyt jelentenek.

Országos lehűlés a láthatáron

2024.07.21.

Szerdán markáns hidegfront érkezik, várhatóan több fokos lehűléssel. Lehűlésből nem volt hiány egyébként már szombaton sem, ugyanis egy peremhullám, egy magassági teknő vonult nyugatról kelet felé, és ez kedvezett a felhő és csapadékképződésnek, emiatt a hőmérséklet többfelé 25 fok alatt maradt a Dunántúlon, illetve a dél-alföldi területeken is, azonban keleten, északkeleten még tartotta magát a kánikula 30 fok körüli csúcsértékkel.

Baktériumok több ezer sertést öltek meg - a forrás egy alkalmazott volt

2024.07.21.

Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, marhahízlalásba fogott - makadámdióval és sörrel eteti az állatokat

2024.07.21.

Zuckerberg érdeklődni kezdett a mezőgazdaság iránt, és bejelentette, hogy felvásárolt egy marhaharmincöt, amelyet makadamia dióval és sörrel táplálnak. Ezzel a legmagasabb minőségű marhahús előállítását tűzte ki célul. Sokan kritizálják ötletét irreálisnak és környezetszennyezőnek tartva.

Életképességi labor, átmeneti tároló, több magszárító kamra, és két hűtőtároló is megépült Tápiószelén

2024.07.20.

Az új NBGK épületben helyet kapott 1 darab átmeneti tároló, 3 darab magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek mínusz 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését.

A magyar szőlőkért és a gyümölcsösökért kellett a legtöbbet fizetni tavaly az MBH Termőföldindex szerint

2024.07.20.

Hektáronként 2,2 millió forint feletti átlagárat kellett fizetni a gyümölcsösökért és a szőlőkért, amelyektől nem sokkal maradt el a szántók 2,13 millió forintos átlagára. 

Partnerhírek
Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás