A Seederal francia startup tesztelési kampánya során bemutatta első elektromos traktorának prototípusát, mindössze egy évvel az első finanszírozási kör bejelentése után. Ez a technológiai bemutató felgyorsítja az első nagy hatótávolságú elektromos traktor fejlesztését. Egy olyan időszakban, amikor a mezőgazdasági átállásról szóló vitát felpörgeti a mezőgazdasági üzemanyagárak emelkedése és a gazdálkodók számára az alternatívák hiánya.

A Seederal elektromos traktor prototípusának felépítésében semmi sem hasonlít a 2026-ra várható végleges verzióhoz. (Fotó: Seederal)

Teljesen elektromos traktor közepes teljesítménnyel

A 2022 végén bejelentett kezdeti finanszírozási kört követően a vállalat fel tudta gyorsítani kutatási és fejlesztési erőfeszítéseit. Az Arthur Rivoal és Antoine Venet mérnökök által alapított vállalat munkaerő-állománya az elmúlt évben bővült, és immár 12 szakértői és egymást kiegészítő profilt foglal magában, köztük traktorgyártó és autóvillamossági háttérrel rendelkező személyeket.

Egy munkanap 100 százalékban elektromosan, gond nélkül

A cél egy közepes teljesítményű (160 lóerőnek megfelelő), 100%-ban elektromos traktor kifejlesztése, amely elegendő autonómiát biztosít egy egész napos munka elvégzéséhez. Ez lesz a cég első terméke, amelynek kialakítása jelentősen eltér a jelenlegi prototípustól, amely a brit JCB Fastrac traktorra épül, de a hagyományos dízelmotor helyett elektromos hajtású alkatrészeket tartalmaz. A végtermék egyelőre bizalmas marad, és csak 2025-ben hozzák nyilvánosságra.

Sebességváltó a roncstelepen

Míg a végterméket jelenleg távol tartják a reflektorfénytől, ez a prototípus néhány kulcsfontosságú jellemzőt mutat be, amelyek demonstrálják a vállalat technológiai pozicionálásának relevanciáját. „Tudomásunk szerint ez az első váltó nélküli mezőgazdasági traktor. Mégis, e gépek történelmi megjelenése óta minden traktort erre az alkatrészre terveztek és építenek. Ezért ez egy történelmi traktor!” – teszi hozzá Arthur Rivoal, a CTO/CVO társalapítója.

Könnyebb, mint a dízel változat

Hogy a Seederal el tudott távolodni tőle, az pontosan az elektromos motorok teljesítményének és a hajtómű gondosan megtervezett architektúrájának köszönhető. A Seederal prototípusa - a 2023 nyarának végén történt összeszerelése óta - ősszel átesett az első gyorsításokon, és finomhangoláson. A kezdeti tesztek több mint meggyőzőek voltak, és a kezdeti várakozásokkal szemben ez a traktor könnyebb, mint a termikus változata. Ezek a fejlesztések megnyitották az utat egy intenzív tesztelési kampány előtt, amelynek célja a végső traktor kialakításának optimalizálása.

Új adománygyűjtési kör 7,1 millió euróval

A fiatal cég most igazi ipari startupként honosítja meg magát. Az első prototípus összeszerelése Nyugat-Franciaországban az első bizonyítéka annak, hogy Bretagne-ban ipari szinten kívánja bővíteni projektjét. A prototípus bemutatásával összefüggésben a Seederal új, 7,1 millió eurós adománygyűjtési kört jelentett be a Supernova Invest, az Ankaa Ventures, az Unilis (Unigrains Group), a CA Morbihan Expansion, a Kima Ventures, valamint történelmi partnerei, az Xplore by Épopée Gestion és a Breizh Up vezetésével. Ennek a műveletnek az a célja, hogy felgyorsítsa az elektromos traktor fejlesztését, és támogassa a K+F erőfeszítések folytatását.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Sivatagból az otthonainkba: 5 gyakorlati tipp a pozsgás növények beltéri gondozásához

2024.06.21.

Akinek volt valaha jáde növénye, és nem tudott rájönni, miért hullanak le folyamatosan a levelei, vagy miért zsugorodott össze váratlanul egy rutin öntözés után, akkor értékelni fogja a poszgás növények gondozására vonatkozó tanácsokat. Ezek a hasznos tippek mindent tartalmaznak, amit tudni kell a beltéri életben tartásukhoz, a megfelelő öntözéstől és fénytől a legjobb talajtípusig.

Ez már nem játék, két vármegyére harmadfokú riasztást adtak ki mára

2024.06.21.

Pénteken változó vastagságú és mennyiségű fátyolfelhőzet, illetve szaharai por szűri, zavarja a napsütést. Emellett az ország északi, északkeleti harmadán az alacsonyabb szintű felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik. Csapadék estig általában nem lesz, de a nyugati, délnyugati határvidékre már estefele kis eséllyel besodródhat zápor, zivatar. A keleties irányú szél elkezd déli irányba fordulni és helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 38 fok között várható. A déli országrészben lesz a legmelegebb. Késő estére 22 és 31 fok közé hűl le a levegő. Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Áder János szerint víztározók és csatornák kellenek az árvíz elleni védekezéshez

2024.06.21.

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Bővül a kínálat Keszthelyen: Növényvédelmi szakmérnök képzés indul az ősszel

2024.06.21.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szakon.

Most 50 ezer euróval támogatják a fiatal erdők állománynevelését

2024.06.20.

Mintegy 4 milliárd forint keretösszeggel megjelent a Fiatal erdők állománynevelésének támogatása elnevezésű pályázati felhívás. A támogatás feltétele a Kedvezményezetti Nyilvántartási Rendszerben a kérelemre nyilvántartásba vett besorolás megléte. A támogatás minimuma 50.000 eurónak megfelelő forintösszeg.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás