A Seederal francia startup tesztelési kampánya során bemutatta első elektromos traktorának prototípusát, mindössze egy évvel az első finanszírozási kör bejelentése után. Ez a technológiai bemutató felgyorsítja az első nagy hatótávolságú elektromos traktor fejlesztését. Egy olyan időszakban, amikor a mezőgazdasági átállásról szóló vitát felpörgeti a mezőgazdasági üzemanyagárak emelkedése és a gazdálkodók számára az alternatívák hiánya.

A Seederal elektromos traktor prototípusának felépítésében semmi sem hasonlít a 2026-ra várható végleges verzióhoz. (Fotó: Seederal)

Teljesen elektromos traktor közepes teljesítménnyel

A 2022 végén bejelentett kezdeti finanszírozási kört követően a vállalat fel tudta gyorsítani kutatási és fejlesztési erőfeszítéseit. Az Arthur Rivoal és Antoine Venet mérnökök által alapított vállalat munkaerő-állománya az elmúlt évben bővült, és immár 12 szakértői és egymást kiegészítő profilt foglal magában, köztük traktorgyártó és autóvillamossági háttérrel rendelkező személyeket.

Egy munkanap 100 százalékban elektromosan, gond nélkül

A cél egy közepes teljesítményű (160 lóerőnek megfelelő), 100%-ban elektromos traktor kifejlesztése, amely elegendő autonómiát biztosít egy egész napos munka elvégzéséhez. Ez lesz a cég első terméke, amelynek kialakítása jelentősen eltér a jelenlegi prototípustól, amely a brit JCB Fastrac traktorra épül, de a hagyományos dízelmotor helyett elektromos hajtású alkatrészeket tartalmaz. A végtermék egyelőre bizalmas marad, és csak 2025-ben hozzák nyilvánosságra.

Sebességváltó a roncstelepen

Míg a végterméket jelenleg távol tartják a reflektorfénytől, ez a prototípus néhány kulcsfontosságú jellemzőt mutat be, amelyek demonstrálják a vállalat technológiai pozicionálásának relevanciáját. „Tudomásunk szerint ez az első váltó nélküli mezőgazdasági traktor. Mégis, e gépek történelmi megjelenése óta minden traktort erre az alkatrészre terveztek és építenek. Ezért ez egy történelmi traktor!” – teszi hozzá Arthur Rivoal, a CTO/CVO társalapítója.

Könnyebb, mint a dízel változat

Hogy a Seederal el tudott távolodni tőle, az pontosan az elektromos motorok teljesítményének és a hajtómű gondosan megtervezett architektúrájának köszönhető. A Seederal prototípusa - a 2023 nyarának végén történt összeszerelése óta - ősszel átesett az első gyorsításokon, és finomhangoláson. A kezdeti tesztek több mint meggyőzőek voltak, és a kezdeti várakozásokkal szemben ez a traktor könnyebb, mint a termikus változata. Ezek a fejlesztések megnyitották az utat egy intenzív tesztelési kampány előtt, amelynek célja a végső traktor kialakításának optimalizálása.

Új adománygyűjtési kör 7,1 millió euróval

A fiatal cég most igazi ipari startupként honosítja meg magát. Az első prototípus összeszerelése Nyugat-Franciaországban az első bizonyítéka annak, hogy Bretagne-ban ipari szinten kívánja bővíteni projektjét. A prototípus bemutatásával összefüggésben a Seederal új, 7,1 millió eurós adománygyűjtési kört jelentett be a Supernova Invest, az Ankaa Ventures, az Unilis (Unigrains Group), a CA Morbihan Expansion, a Kima Ventures, valamint történelmi partnerei, az Xplore by Épopée Gestion és a Breizh Up vezetésével. Ennek a műveletnek az a célja, hogy felgyorsítsa az elektromos traktor fejlesztését, és támogassa a K+F erőfeszítések folytatását.

(Forrás: futurefarming.com)

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás