Kecskeméten országos viszonylatban is rendkívüli lehűléssel, mínusz 6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban. Az azt megelőző, rendkívül hideg reggelek után, ez egy mélypont volt a már virágba borult kajszifáknak. Már akkor bizonyos volt, hogy a szakszerű védekezés ellenére is, jelentős károk keletkeztek egyes korai fajtáknál. Ehhez kapcsolódott, hogy leborotválta a kajszifák virágainak nagy részét a hajnali fagy. Lehet, hogy semmi értelme a Kiskunságban barackot vagy akár korai szilvát termeszteni. Drága lesz az aranysárga gyümölcs, lehet, hogy lekvárra sem futja abból, ami beérik.

Kecskeméten országos viszonylatban is rendkívüli lehűléssel, -6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban - írta a Hírös.hu. Az erős fagyot követően 6-7 órával már kint jártak a Bács-Zöldért Borbásban található kajszibarack ültetvényében. 10-15 éve is voltak már ebben az időszakban ilyen fajta lehűlések, azonban most a korán érkezett, hosszantartó enyhe februári idő miatt mintegy 3 héttel hamarabb indult el a virágzás, így a legkritikusabb gyümölcsképződési időszakban érte a rendkívüli hideg a már teljesen megnyílott virágokat illetve a kis gyümölcskezdeményeket.

Kecskeméten rendkívüli lehűléssel, mínusz 6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban, ez mélypont volt a virágba borult kajszifáknak - Fotó: Youtube, Kecskemét Televízió

Az, hogy meddig tarthat még ez a fagykár tekintetében kockázatos időszak Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért tulajdonos, vezérigazgatója szerint ma már szinte megjósolhatatlan.

A március 18-i hét elején érkezett lehűlés egyre nagyobb területen okozott hajnali fagyokat, keddről szerdára virradóra már csaknem országszerte fagypont alatti hőmérsékletek állították komoly fagyvédelmi feladatok elé a gyümölcstermesztő gazdákat. Gyenge fagyok még csütörtök reggel is sokfelé előfordultak.

Február utolsó és március első két dekádjának csapadékösszege csak az északnyugati és az északi országrészben haladta meg a sokéves átlagot, hazánk jelentős részén 10-30 mm-rel elmaradt attól. A 90 napos csapadékmennyiség is hasonló területi eloszlású, itt a hiány az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 20-50 mm-t is elérte. A talaj felszín közeli része március első felében sokfelé átnedvesedett, azóta azonban veszített nedvességtartalmából, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén sokfelé kimondottan száraz volt. Ez az évnek ezen időszakában azért sem jó, mert a száraz felszínek fölött a derült, szélcsendes éjszakákon jobban le tud hűlni a levegő, mint a nedvesebb felszín fölött. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig továbbra is telített állapotban volt.

https://www.youtube.com/watch?v=1naeaS4cQas

A hőmérséklet kissé alacsonyabban alakult a március első felében már megszokottnál, a sokéves átlagnál „csak” 1-3 fokkal volt melegebb. A hűvös levegő beáramlása már vasárnap elkezdődött, hétfőn és kedden pedig többfelé csak 10 fok körül vagy kevéssel afölött alakultak a maximumok. Éjszakánként a hét első felében a derült, szélcsendes helyeken hűlt fagypont alá a levegő, szerdán az ország túlnyomó része ilyen volt, ekkor helyenként -5 foknál is alacsonyabban alakult a hőmérséklet. Szerdától ismét melegedés kezdődött. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét második felében már nagy területen meghaladta a 10 fokot, azóta azonban 7-9 fokra esett vissza - írták akkor.   

Ehhez kapcsolódott, hogy leborotválta a kajszifák virágainak nagy részét a hajnali fagy. Lehet, hogy semmi értelme a Kiskunságban barackot vagy akár korai szilvát termeszteni. Drága lesz az aranysárga gyümölcs, lehet, hogy lekvárra sem futja abból, ami beérik - írta a Baon.

A Kiskunság kedvenc gyümölcséről lehet, hogy le kell mondania a térségben élőknek. A szerdai hajnali fagy elvitte Bács-Kiskun északi részében a kajszi nagy részét. Tavaly is hasonló volt a helyzet. A fagyos, kiszámíthatatlan időjárás még csak ezután kezdődik, mondják a gyümölcstermesztők. 

A fagykár megközelítheti a 90 százalékot is

Kujáni László agrármérnök ültetvénye Kecskemét és Lajosmizse között terül el. A szakember első ránézésre 90 százalékosra becsülte a fagykárt, amely a területén gondozott barackfákat érte. Mint mondta, nem csak a kajszinak van vége, de cseresznyéből sem maradt sok, ugyanis 20-án hajnalban mínusz 5-6 fokos hideg tette tönkre az idei termést. Hetényegyháza külterületén, Helvécia határában -6,2 fok volt. Csütörtök hajnalban csak mínusz 3 fok érte a virágzó fákat. De nem csak a kajszi és a cseresznye ment tönkre, hanem a korai szilvára is keresztet lehet vetni - közölte. 

A gyümölcsösöket védekezés nélkül nem lehetett megóvni 

Talán a bergeron kajszi és a mandula kajszi barack hoz termést, de csak azért, mert azok később érnek. Ritter Imre soltvadkerti gyümölcstermesztő őszibarackosában is tarolt a hideg. Bár a város térségében -3, -4 fokos volt a hideg, azaz kevesebb, mint a vármegye északi részén, védekezés nélkül nem lehetett megóvni a gyümölcsösöket. 

Ahogy fogalmazott, kémiai védekezéssel, füstöléssel, szélgéppel esetleg mínusz 5 fokig tudnak a gazdák védekezni. A kecskeméti Somodi Ferenc azt mondta, hogy a következő hónapban derül ki a kajsziültetvényében keletkezett kár mértéke. Nála -4,5 fok volt szerda hajnalban. Nem kétséges, hogy a kár jelentős a birtokán. A jövőt tekintve nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy esetleg a kajszi helyett másféle gyümölcsöt fog termeszteni. A korai fagyok ellen, ugyanis a sárgabarackot évek óta nem lehet megóvni - mondta.

Megosztás

További híreink

Szárazság van, öntözni kell – de nem mindegy, mikor és hogyan!

2024.06.23.

Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nemcsak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Lakhatatlanná vált házak maradtak a tegnapi ítéletidő nyomán

2024.06.23.

Pontos volt az előrejelzés a várható ítéletidővel kapcsolatban, ennek megfelelően több ház is lakhatatlanná vált az éjszaka folyamán a Dunától keletre átvonult viharzóna okozta károk miatt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Terjed a madárinfluenza a tehenekben

2024.06.23.

A madárinfluenza terjedése az Egyesült Államok tejelőtehén-állományában az emberi fertőzések további veszélyeit rejti magában – közölték szövetségi tisztviselők, miközben fokozott biológiai biztonsági intézkedések megtételére szólították fel a gazdaságokat a vírus megfékezése érdekében.

7 tipp ahhoz, hogy a kertünk könnyebben átvészelje a forró, száraz nyarakat

2024.06.23.

Úgy tűnik, egyre inkább meg kell szoknunk a forró, száraz nyarakat. Az elmúlt években sok mérsékelt égövi országban az afrikaihoz hasonló időjárás vált az új normálissá. A kerti szezon most tavasszal korábban kezdődik, és még novemberben is bőven van tennivaló, „hála” a klímaválságnak.

Mit ehet a lovunk és mit nem? Zöldségek és gyümölcsök veszélyei

2024.06.23.

Szinte mindenki szeret jutalomfalatokkal kedveskedni a lovának, akár természetes finomságokkal, mint amilyen a sárgarépa vagy az alma. Sokan rost- és vitaminforrást látnak a lovuknak adott zöldségekben és gyümölcsökben. A lovasok.hu oldalon megjelent cikkben megtalálható a TOP 10 zöldség, gyümölcs, olajos mag és gyógynövény. Ezeket kis mennyiségben biztonságosan lehet a lovakkal etetni, de olvasható figyelmeztetés a veszélyeikről is.

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

2024.06.23.

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

Partnerhírek
Partner

A lombtrágyázás alapjai

2024.06.21.

A lombtrágyázás valamennyi növénykultúrában elterjedt tápelem-utánpótlási technika. Bár minden termelő hallott már róla, sőt sokan alkalmazzák is, érdemes közelebbről megnézni, hogy valójában mit is jelent, miért van rá szükség, hogyan célszerű kivitelezni.

Partner

InVigor® repcehibridek, a BASF-től

2024.06.19.

A repcetermesztésben tapasztalt folyamatos kihívások ellenére a folyamatok optimalizálásával továbbra is lehet jövedelmezően termeszteni a növényt. Az időjárás extremitásai és a növényvédelem során felhasználható hatóanyagok szűkülő köre révén egyre nagyobb fokú odafigyelésre, precizitásra és elmélyült szakmai ismeretekre van szükség a sikeres repcetermesztéshez. Jó hír, hogy a mögöttünk álló háromhónapos időszakban (2024. június) a repcemag felvásárlási ára 17,5%-ot erősödött a tőzsdepiacokon. Ha a trend kitart, új lendületet kaphat az olajosok között a repce.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás