Kecskeméten országos viszonylatban is rendkívüli lehűléssel, mínusz 6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban. Az azt megelőző, rendkívül hideg reggelek után, ez egy mélypont volt a már virágba borult kajszifáknak. Már akkor bizonyos volt, hogy a szakszerű védekezés ellenére is, jelentős károk keletkeztek egyes korai fajtáknál. Ehhez kapcsolódott, hogy leborotválta a kajszifák virágainak nagy részét a hajnali fagy. Lehet, hogy semmi értelme a Kiskunságban barackot vagy akár korai szilvát termeszteni. Drága lesz az aranysárga gyümölcs, lehet, hogy lekvárra sem futja abból, ami beérik.

Kecskeméten országos viszonylatban is rendkívüli lehűléssel, -6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban - írta a Hírös.hu. Az erős fagyot követően 6-7 órával már kint jártak a Bács-Zöldért Borbásban található kajszibarack ültetvényében. 10-15 éve is voltak már ebben az időszakban ilyen fajta lehűlések, azonban most a korán érkezett, hosszantartó enyhe februári idő miatt mintegy 3 héttel hamarabb indult el a virágzás, így a legkritikusabb gyümölcsképződési időszakban érte a rendkívüli hideg a már teljesen megnyílott virágokat illetve a kis gyümölcskezdeményeket.

Kecskeméten rendkívüli lehűléssel, mínusz 6,2 C-os faggyal kezdődött el a tavasz március 20-án hajnalban, ez mélypont volt a virágba borult kajszifáknak - Fotó: Youtube, Kecskemét Televízió

Az, hogy meddig tarthat még ez a fagykár tekintetében kockázatos időszak Bűdi Zsolt, a Bács-Zöldért tulajdonos, vezérigazgatója szerint ma már szinte megjósolhatatlan.

A március 18-i hét elején érkezett lehűlés egyre nagyobb területen okozott hajnali fagyokat, keddről szerdára virradóra már csaknem országszerte fagypont alatti hőmérsékletek állították komoly fagyvédelmi feladatok elé a gyümölcstermesztő gazdákat. Gyenge fagyok még csütörtök reggel is sokfelé előfordultak.

Február utolsó és március első két dekádjának csapadékösszege csak az északnyugati és az északi országrészben haladta meg a sokéves átlagot, hazánk jelentős részén 10-30 mm-rel elmaradt attól. A 90 napos csapadékmennyiség is hasonló területi eloszlású, itt a hiány az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén a 20-50 mm-t is elérte. A talaj felszín közeli része március első felében sokfelé átnedvesedett, azóta azonban veszített nedvességtartalmából, az Alföldön és a Dunántúl keleti felén sokfelé kimondottan száraz volt. Ez az évnek ezen időszakában azért sem jó, mert a száraz felszínek fölött a derült, szélcsendes éjszakákon jobban le tud hűlni a levegő, mint a nedvesebb felszín fölött. A középső talajréteg még országszerte jó nedvességellátottságú, a fél méternél mélyebb réteg pedig továbbra is telített állapotban volt.

https://www.youtube.com/watch?v=1naeaS4cQas

A hőmérséklet kissé alacsonyabban alakult a március első felében már megszokottnál, a sokéves átlagnál „csak” 1-3 fokkal volt melegebb. A hűvös levegő beáramlása már vasárnap elkezdődött, hétfőn és kedden pedig többfelé csak 10 fok körül vagy kevéssel afölött alakultak a maximumok. Éjszakánként a hét első felében a derült, szélcsendes helyeken hűlt fagypont alá a levegő, szerdán az ország túlnyomó része ilyen volt, ekkor helyenként -5 foknál is alacsonyabban alakult a hőmérséklet. Szerdától ismét melegedés kezdődött. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet a múlt hét második felében már nagy területen meghaladta a 10 fokot, azóta azonban 7-9 fokra esett vissza - írták akkor.   

Ehhez kapcsolódott, hogy leborotválta a kajszifák virágainak nagy részét a hajnali fagy. Lehet, hogy semmi értelme a Kiskunságban barackot vagy akár korai szilvát termeszteni. Drága lesz az aranysárga gyümölcs, lehet, hogy lekvárra sem futja abból, ami beérik - írta a Baon.

A Kiskunság kedvenc gyümölcséről lehet, hogy le kell mondania a térségben élőknek. A szerdai hajnali fagy elvitte Bács-Kiskun északi részében a kajszi nagy részét. Tavaly is hasonló volt a helyzet. A fagyos, kiszámíthatatlan időjárás még csak ezután kezdődik, mondják a gyümölcstermesztők. 

A fagykár megközelítheti a 90 százalékot is

Kujáni László agrármérnök ültetvénye Kecskemét és Lajosmizse között terül el. A szakember első ránézésre 90 százalékosra becsülte a fagykárt, amely a területén gondozott barackfákat érte. Mint mondta, nem csak a kajszinak van vége, de cseresznyéből sem maradt sok, ugyanis 20-án hajnalban mínusz 5-6 fokos hideg tette tönkre az idei termést. Hetényegyháza külterületén, Helvécia határában -6,2 fok volt. Csütörtök hajnalban csak mínusz 3 fok érte a virágzó fákat. De nem csak a kajszi és a cseresznye ment tönkre, hanem a korai szilvára is keresztet lehet vetni - közölte. 

A gyümölcsösöket védekezés nélkül nem lehetett megóvni 

Talán a bergeron kajszi és a mandula kajszi barack hoz termést, de csak azért, mert azok később érnek. Ritter Imre soltvadkerti gyümölcstermesztő őszibarackosában is tarolt a hideg. Bár a város térségében -3, -4 fokos volt a hideg, azaz kevesebb, mint a vármegye északi részén, védekezés nélkül nem lehetett megóvni a gyümölcsösöket. 

Ahogy fogalmazott, kémiai védekezéssel, füstöléssel, szélgéppel esetleg mínusz 5 fokig tudnak a gazdák védekezni. A kecskeméti Somodi Ferenc azt mondta, hogy a következő hónapban derül ki a kajsziültetvényében keletkezett kár mértéke. Nála -4,5 fok volt szerda hajnalban. Nem kétséges, hogy a kár jelentős a birtokán. A jövőt tekintve nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy esetleg a kajszi helyett másféle gyümölcsöt fog termeszteni. A korai fagyok ellen, ugyanis a sárgabarackot évek óta nem lehet megóvni - mondta.

Megosztás

További híreink

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Egy forradalmi jármű, ami megmentheti Ukrajna mezőgazdaságát az aknáktól

2024.07.14.

A Pronar, amely mezőgazdasági és kommunális gépeket gyárt, egy különleges aknamentesítő gépet szabadalmaztat.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás