A disznók képesek elsajátítani egy joystick működtette videojáték-feladatot. Erről számolt be egy friss kutatás eredményeit összegezve a tanulmányt közösen jegyző Purdue Egyetem és a Comparative Cognition Project (összehasonlító megismerési projekt).

2 Panepinto-mikró és 2 Yorkshire disznó vett részt a joystickkal működtethető videojáték-feladatban. Kiképezték őket egy olyan joystick kezelésére, amelynek mozgását a számítógép monitorán a kurzor jelezte. A tanulmányról szóló ismertetőt a Frontiers in Psychology folyóiratban publikálták.

A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat (Fotó: Pixabay.com)

Yorkshire és Panepinto sertések

A tanulmány elkészítéséhez a tudósok a Hamlet és Omelet nevű Yorkshire, valamint az Ebony és Ivory nevű Panepinto sertéseket foglalkoztatták. Az állatokat a Pennsylvania Állami Egyetem campusának fedett létesítményében helyezték el. A Yorkshire malacok (a vizsgálat kezdetén 60 és 63 kg) 3 hónaposak voltak, és egy beltéri karámban voltak elhelyezve. Hasonlóan a Panepinto sertésekhez (43 és 50 kg), amelyek 24 hónaposak voltak.

A kísérleti berendezés egy 33 centiméteres színes monitorral összekötött IBM 386-os személyi számítógépből állt, módosított 11 centiméteres analóg joystick-tengellyel és automatikus adagolóval a pellet-jutalom számára. Valamennyi kísérleti szereplő távollátó volt, ezért a látáskorlátozottság áthidalása érdekében a joystick használatakor a számítógép monitorát körülbelül 45 centiméterre helyezték el az állatok szemétől.

A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat.

Jutalomként takarmánypellet

Az állatoknak a joystickkal el kellett mozgatniuk a kurzort, hogy elérhessék a monitoron véletlenszerűen elhelyezett 3-, 2- vagy 1-falú célpontokat. Ha sikerrel jártak, takarmánypellet-jutalmat kaptak. A videófeladat elsajátítása megkövetelte a feladat fogalmi megértését, valamint a fejlett motoros teljesítményt.

A tudósok ezt írták: „Összességében valamennyi malac lényegesen jobb teljesítményt nyújtott az egyfalú célpontokon, ami azt jelzi, hogy bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és a kurzor mozgása között. Az, hogy a disznók olyan szintű feladatokat oldottak meg, amelyek önmagukban is figyelemre méltóak voltak, és lényegesen kívül esnek a szokásos referenciakereten, jelzi viselkedési és kognitív rugalmasságukat. Emellett figyelemre méltó volt a közösségi, társadalmi motivációjuk a feladat végrehajtására.”

Bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és
a kurzor mozgása között (Fotó: Pixabay.com)

Hozzátették: „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy ügyességük révén és a vizuális kényszer ellenére a sertések képesek egy joystick által működtetett videojáték-feladatot elsajátítani.”

Interakció sertésekkel

A BBC-nek adott interjúban a kutatók azt is elmondták, hogy a sertések akkor is folytatták a játékot, amikor az élelmiszer-jutalmat adagoló készülék elromlott – nyilvánvalóan a társadalmi kapcsolat érdekében.

A kutatók a tudományos cikkben hozzátették: „A sertések és más domesztikált fajok kognitív képességeinek jövőbeni vizsgálata előnyös lehet az érintőképernyők vagy más fejlett interfész-technológiák használatakor."

Megosztás

További híreink

Segítséget kapnak a magyar burgonyatermesztők

2024.06.19.

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek.

Egész héten hőségriasztás van érvényben, de néhány megye fellélegezhet

2024.06.19.

Szerdán napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. Főként a déli megyékre másodfokú hőségriasztás van érvényben.

Tudjon róla és védekezzen: támad a peronoszpóra a szőlőben

2024.06.19.

A folyamatos csapadék és magas páratartalom a rendkívül gyors vegetatív- és generatív fejlődés mellett a gombák, így a peronoszpóra számára is kedvező helyzetet teremt.

Tilos a séta: erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

2024.06.19.

A Gemenc Zrt. a 2024. június 14. és 30. közötti időszakban minden nap erdőlátogatási tilalmat rendelt el a vagyonkezelésében lévő területeken a rendeletet kiegészítő térkép megjelölt részein.

Debrecenben gyűltek össze a halas szakemberek

2024.06.19.

A XX. Magyar Haltani Konferencián a Tisza-tó, a Holt-Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Közép-Tisza-vidéki holtmedrek halfaunájának helyzetéről is szó volt.

Rajt! Július 1-jétől indul a várva várt otthonfelújítási program

2024.06.18.

Július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban. A végleges felhívás június 17-én délután jelenik meg a palyazat.gov.hu oldalon. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett rekordszámú észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot, amely így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Partnerhírek
Partner

Szendvicspanel, egy okos építőanyag

2024.06.18.

A szendvicspanel nem más, mint egy könnyen szerelhető, táblás, többrétegű építőelem, amelynek hozzáadott értéke a hőszigetelés. A termék két felületkezelt acéllemezből és a közöttük elhelyezkedő szigetelő magból áll. Számos területen felhasználható, nemcsak gyárakat, raktárakat és csarnoképületeket építhetünk belőlük, hanem garázsunkat, melléképületünket vagy akár házunkat is. Kizárólag a képzeletünk szabhat határt a szendvicspanelek felhasználásának, hiszen az ilyen könnyűszerkezetes épületekbe egyszerűen beépíthetők a nyílászárók, a riasztórendszer és megoldható a vízelvezetés is. A burkolat pedig bármely élelmiszeripari követelménynek megfeleltethető.

Partner

Ha nem felejtünk el vetni, már nem elég a boldoguláshoz

2024.06.11.

Izgalmas kerekasztal-beszélgetésre került sor 2024. június 5-én a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow nevű rendezvényén, Mezőfalván, ahol Németh István, a Magro.hu portálvezetője, a gabonapiac 2024. évi kilátásairól kérdezte Fórián Zoltánt az Erste Bank, Zábrák Gergelyt, a Hungrana és Zsarnóci Csabát az OTP Agrár képviselőjét. Szóba került Ukrajna, Oroszország és az EU jövőbeni szerepe, a spekuláció hatása az árakra, de a Magyarország számára javasolt út is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás