Tudósok szerint a brojlereknek antioxidánsokkal, például zöldtea-kivonattal (GTE) és C-vitaminnal (VC) való etetése enyhítheti a magas hőmérséklet okozta stresszt. Úgy tűnik, hogy a VC etetése az első naptól kezdve hatékonyabban enyhíti a stresszt, ami arra utal, hogy fontos lehet meghatározni a további funkcionális anyagok megfelelő időzítését a különböző stresszhatások hatékony csökkentése érdekében.

A kutatás a VC és a GTE stresszoldó hatását vizsgálta magas hőmérsékletű brojlercsirkéknél.

A 22. naptól kezdve 2 héten át biztosítottákk a hőterheléses környezetet a brojlereknek, és 24 órán keresztül 33+/- 1C, 55+/10%-os hőmérsékleten tartották (Fotó: Pixabay)

A kutatás

Összesen 880 darab 1 napos madarat használtak fel a következő kezelésekkel:

takarmány-adalékanyagok nélkül (kontroll)

VC 250mg/kg hozzáadása 1. naptól, VC1

GTE 600mg/kg 1. naptól kezdve, GTE1

VC 250mg/kg hozzáadása, a 22. naptól, VC 22

GTE 600mg/kg hozzáadása, a 22. naptól, GTE22.

A 22. naptól kezdve 2 héten át biztosítottákk a hőterheléses környezetet, és 24 órán keresztül 33+/- 1C, 55+/10%-os hőmérsékleten tartották. A takarmányt és a vizet ad libitum biztosították, és a brojlertermelés minden kezelésnél hasonló volt.

Az eredmények

Az eredmények azt mutatták, hogy a csirkehús minőségében a VC és a GTE hozzáadása hatással volt a hús színére és pH-értékére (P<0,05). A GTE pozitív hatással volt a mellhús antioxidáns-kapacitására és minőségmegőrzésére (P<0,05). A GTE1 jelentősen csökkentette az összkoleszterinszintet, a VC1 pedig az AST és az IgM szintjét (P<0,05).

A Son Jiseon, a Koreai Baromfikutatási Intézet munkatársa által vezetett vizsgálat megállapította, hogy a VC1 csoport pozitív hatással volt a bélmorfológia fenntartására és fejlődésére, alacsonyabb rektális hőmérsékletet mutatott, és stresszoldónak bizonyult.

Ez arra utal, hogy fontos meghatározni a funkcionális anyagok hozzáadásának megfelelő időzítését az állattenyésztésben előforduló különböző stresszhatások hatékony csökkentése érdekében.

A kutatás a Journal of Animal Science - A comparative study on feeding timing and additive types of broilers in a high-temperature environment - PubMed című folyóiratban jelent meg.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás