A Marks & Spencer takarmány-adalékanyagba fektet be, hogy csökkentse a tejtermelő tehenek metántermelését. Az első ilyen kezdeményezésben a lánc 1 millió fontot fektet be. A cél, hogy megváltoztassák a tehenek étrendjét mind a 40 Marks & Spencer Select Dairy Farmers tejkészletében.

Ezek a tehenek a dsm-firmenich Bovaer kiegészítőt kapják a takarmányukban. Ez a kutatások szerint csökkenti a tehenek kibocsátását. A Marks & Spencer szerint ez évente 11 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását távolítja el a légkörből, és 8,4%-kal csökkenti a friss tej szénlábnyomát.

Mindössze egy negyed teáskanál Bovaer takarmány-adalékanyagként tehenenként naponta átlagosan 30%-kal csökkenti a tejelő tehenek metánkibocsátását (Fotó: Pixabay)

A tej nem veszélyeztetett

A szupermarket azt is megerősítette, hogy a tej ízét vagy minőségét illetően nem lesz kompromisszum. Továbbra is tiszteletben tartja 25 éves fogadalmát, és méltányos árat fizet a gazdáknak az általuk termelt tejért.

Mindössze egy negyed teáskanál Bovaer takarmány-adalékanyagként tehenenként naponta átlagosan 30%-kal csökkenti a tejelő szarvasmarhák metánkibocsátását. A húsmarha esetében pedig akár 45%-kal. A mikrobák segítenek lebontani a táplálékot a tehén bendőjében, amiből aztán hidrogén és szén-dioxid szabadul fel. Egy enzim ezeket a gázokat metánná egyesíti.

A takarmány-adalékanyag hozzáadásával elnyomja az enzimet, ami kevesebb metánt termel. Működése során a Bovaer biztonságosan lebomlik a bendőben már természetesen jelen lévő vegyületekre.

A Marks & Spencer szóvivője elmondta: „A Bovaer piacra dobása már megkezdődött. Mind a 40 Marks & Spencer Select Dairy Farmer beépítette fejőteheneinek takarmányadagjába, akár ásványianyag-keverékébe, akár keverékébe. Előrejelzések alapján arra számítunk, hogy a Bovaer bevonása 8,4%-kal csökkenti a tejkészlet szénlábnyomát. Ez 11 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának felel meg.

Klímaváltozás

„Erős, nyilvánosan elérhető tudományos bizonyítékok támasztják alá a Bovaer hatékonyságát” – mondta. Hozzátette, hogy Európában és elismert brit akadémiai intézményekben is végeztek vizsgálatokat.

„Ma a Marks & Spencer fókuszában az áll, hogy 2040-re minden tevékenységében és teljes értékláncában nettó nulla üzletággá váljon. A márka beszállítói partnerségi és innovációs ereje jó pozíciót jelent a beszállítókkal és partnerekkel való együttműködés révén nagy változások előmozdítására” – folytatta.

Stuart Machin, a Marks & Spencer vezérigazgatója: „Sokat beszélek a Marks & Spencer varázslatáról, és ennek kulcsfontosságú része az innováció iránti elkötelezettségünk. Ez benne van a DNS-ünkben, és a saját márka egyedi modelljével, a hosszú távú beszállítói partnerségekkel együtt így biztosítjuk azt a minőséget és bizalmat, amelyet ügyfeleink elvárnak tőlünk.”

Hozzátette: „Azáltal, hogy innovációs megszállottságunkat az éghajlatváltozás felé fordítjuk, és beszállítóink vállalkozói szellemét kihasználjuk, felpörgethetjük azon törekvésünket, hogy 2040-re minden tevékenységünkben és a teljes ellátási láncban nettó nulla üzletté váljunk. Izgatott vagyok, hogy ezek a kis változások mekkora  hatással lehetnek az előttünk álló legkeményebb éghajlati kihívásokra.”

(Forrás: dairyglobal.net

Megosztás

További híreink

Zümmögés: a méhlegelők jelentősége és szépsége

2024.06.14.

A kertészkedés nyugodt világában létezik egy olyan kifejezés, amely már első előfordulásakot is nagy feltűnést keltett – „méhlegelők”. De mi is pontosan a méhlegelő, és miért hallunk róla egyre gyakrabban? A garden-guide.com írása ennek az elbűvölő koncepciónak az eredetére, jelentőségére és gyakorlati vonatkozásaira fókuszál. Amely nemcsak szeretett beporzóink számára előnyös, hanem színt és életet ad kertjeinknek.

Biodiverzitás a középpontban: elindult "A mi sokszínű kertünk” kampány

2024.06.14.

Családok, iskolák és munkahelyek csatlakozását is várja “A mi sokszínű kertünk” kampány, a résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki ajándékokat.

Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Megvan, hogy alakult a szójabab, a repce és a napraforgó termelése az év első felében

2024.06.14.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon május első hetében az ipari napraforgómag termelői ára 141,9 ezer forint/tonna (–7 százalék), a repcemagé 160,5 ezer forint/tonna (+2 százalék) volt.

Megvannak a húsmarhatartásra vonatkozó állatjóléti támogatás részletei, 10 milliárd forintra lehet pályázni

2024.06.14.

A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága közzé tette az „Állatjóléti támogatás a húshasznú szarvasmarha ágazatban” című (KAP-RD31-1-24 kódszámú) pályázati felhívást

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

Partnerhírek
Partner

Folyékony, szerves (melasz–vinasz alapú) alaptrágyázás - jobb a növénynek, jobb a talajnak

2024.06.14.

Ma már elmondhatjuk, hogy jól működnek a folyékony és szervesanyag-alapú alaptrágyák. Hektáronként pár száz literes dózis nem okoz gondot a permetezőnek. A bedolgozással nem kell kapkodni. A technológia pedig lehet szilárd és folyékony kombinációja. Mutatunk erre példákat.

Partner

Magasabb cukorfok, nagyobb répatest - cukorrépa lombtrágyázása a TIMAC AGRO-val

2024.06.12.

A korai fázisban kijuttatott FERTIACTYL® gyökérstimulátor oldatok, heterogén cukorrépa-állományokban is alkalmazhatók, hiszen lombról és talajról is hasznosulnak, elsődleges céljuk pedig a kezdeti gyökeresedés és ezzel az intenzív, zavartalan fejlődés megalapozása.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás