A Marks & Spencer takarmány-adalékanyagba fektet be, hogy csökkentse a tejtermelő tehenek metántermelését. Az első ilyen kezdeményezésben a lánc 1 millió fontot fektet be. A cél, hogy megváltoztassák a tehenek étrendjét mind a 40 Marks & Spencer Select Dairy Farmers tejkészletében.

Ezek a tehenek a dsm-firmenich Bovaer kiegészítőt kapják a takarmányukban. Ez a kutatások szerint csökkenti a tehenek kibocsátását. A Marks & Spencer szerint ez évente 11 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását távolítja el a légkörből, és 8,4%-kal csökkenti a friss tej szénlábnyomát.

Mindössze egy negyed teáskanál Bovaer takarmány-adalékanyagként tehenenként naponta átlagosan 30%-kal csökkenti a tejelő tehenek metánkibocsátását (Fotó: Pixabay)

A tej nem veszélyeztetett

A szupermarket azt is megerősítette, hogy a tej ízét vagy minőségét illetően nem lesz kompromisszum. Továbbra is tiszteletben tartja 25 éves fogadalmát, és méltányos árat fizet a gazdáknak az általuk termelt tejért.

Mindössze egy negyed teáskanál Bovaer takarmány-adalékanyagként tehenenként naponta átlagosan 30%-kal csökkenti a tejelő szarvasmarhák metánkibocsátását. A húsmarha esetében pedig akár 45%-kal. A mikrobák segítenek lebontani a táplálékot a tehén bendőjében, amiből aztán hidrogén és szén-dioxid szabadul fel. Egy enzim ezeket a gázokat metánná egyesíti.

A takarmány-adalékanyag hozzáadásával elnyomja az enzimet, ami kevesebb metánt termel. Működése során a Bovaer biztonságosan lebomlik a bendőben már természetesen jelen lévő vegyületekre.

A Marks & Spencer szóvivője elmondta: „A Bovaer piacra dobása már megkezdődött. Mind a 40 Marks & Spencer Select Dairy Farmer beépítette fejőteheneinek takarmányadagjába, akár ásványianyag-keverékébe, akár keverékébe. Előrejelzések alapján arra számítunk, hogy a Bovaer bevonása 8,4%-kal csökkenti a tejkészlet szénlábnyomát. Ez 11 000 tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának felel meg.

Klímaváltozás

„Erős, nyilvánosan elérhető tudományos bizonyítékok támasztják alá a Bovaer hatékonyságát” – mondta. Hozzátette, hogy Európában és elismert brit akadémiai intézményekben is végeztek vizsgálatokat.

„Ma a Marks & Spencer fókuszában az áll, hogy 2040-re minden tevékenységében és teljes értékláncában nettó nulla üzletággá váljon. A márka beszállítói partnerségi és innovációs ereje jó pozíciót jelent a beszállítókkal és partnerekkel való együttműködés révén nagy változások előmozdítására” – folytatta.

Stuart Machin, a Marks & Spencer vezérigazgatója: „Sokat beszélek a Marks & Spencer varázslatáról, és ennek kulcsfontosságú része az innováció iránti elkötelezettségünk. Ez benne van a DNS-ünkben, és a saját márka egyedi modelljével, a hosszú távú beszállítói partnerségekkel együtt így biztosítjuk azt a minőséget és bizalmat, amelyet ügyfeleink elvárnak tőlünk.”

Hozzátette: „Azáltal, hogy innovációs megszállottságunkat az éghajlatváltozás felé fordítjuk, és beszállítóink vállalkozói szellemét kihasználjuk, felpörgethetjük azon törekvésünket, hogy 2040-re minden tevékenységünkben és a teljes ellátási láncban nettó nulla üzletté váljunk. Izgatott vagyok, hogy ezek a kis változások mekkora  hatással lehetnek az előttünk álló legkeményebb éghajlati kihívásokra.”

(Forrás: dairyglobal.net

Megosztás

További híreink

Az Agro-ökológiai Program legnagyobb hibáiról is írt az agrártárca

2024.07.15.

A 2023-ban indult új zöld területalapú támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) 2023. évi kérelmei után közel 51 ezer termelő mintegy 3,6 millió hektár után részesült összesen mintegy 92,5 milliárd forint értékű kifizetésben.

A malacok vére fiatalító csodaszer, 80 évesekből újra 25 éveseket csinálhat

2024.07.14.

A malacok vérében olyan összetevőt fedeztek fel, amely képes lehet fiatalítani a szervezetet. Az egereknek beadva megfordította számos szerv öregedési folyamatát. A kutatás szerzői kijelentik, hogy ha hasonló hatást lehetne elérni embereknél, a 80 évesek visszatérhetnének a 25 évesek kondíciójába.

Kannibalizmus baromfinál: okok és megoldások

2024.07.14.

Miért csipkedik, tépik és sebesítik egymást a baromfik? Megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Tudja mi az egyre gyakoribb hőhullámok oka?

2024.07.14.

A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

7 napos időjárás-előrejelzés: marad a napos idő, zivatarokkal és felhőszakadásokkal

2024.07.14.

Vasárnap nagyobb eséllyel a Duna vonalában, illetve attól keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és főleg arrafelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. A cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti. A zivatarok éjszakára sem szűnek meg teljesen. Az egyre nagyobb területen északias irányba forduló szelet a Dunántúlon időnként élénk lökések is kísérhetik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet északnyugaton, nyugaton általában 30 és 35, míg délkeletebbre továbbra is 35 és 40 fok között alakul. Késő estére 20 és 30 fok közé hűl le a levegő.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partnerhírek
Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Partner

Új korszak kezdődik a Lidea életében az újgenerációs repcehibridek érkezésével

2024.07.12.

2009-ben a Lidea teljesen megújította a repce nemesítési programját. 13 év fejlesztési munkája érett be, mely eredményeképp olyan korszerű hibrideket sikerült előállítani, amelyek Európa szerte, eltérő termesztési körülmények között bizonyítottan felveszik a versenyt a legnevesebb konkurens repcékkel.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 81 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás