A tejelő tehenek stresszének csökkentése pozitív megerősítéssel

A pozitív megerősítő tréning (PRT) ígéretesnek bizonyult a társfajok stresszének csökkentésében és az állatok jólétének javításában, de kevés kutatást szentelnek a haszonállatoknak, például a tejelő tehenek viselkedésének.

Ez arra késztette a British Columbia Egyetem kutatóit, hogy megnézzék, vajon a tejelő tehenek megtanulhatják-e csökkenteni az olyan eljárásokra adott stresszreakciókat, mint az állatorvosi ellátás, csökkenteni a sérülések kockázatát, és segíteni őket abban, hogy jól érezzék magukat az új ingerekkel.

Jennifer Heinsius, a Föld- és Élelmiszerrendszerek Karának PhD hallgatója elmondta: “Eddig nagyon kevés kutatást szenteltünk a haszonállatoknak, ezért elhatároztuk, hogy teszteljük a tejelő tehenek kifutóban történő pozitív megerősítéssel történő irányításának hatásait – ez gyakori tapasztalat az állatorvosi gondozásban vagy tartásban részesülő tejelő tehenek számára.”

A tejelő tehenek stresszének pozitív megerősítéssel történő csökkentését vizsgálták.
Forrás: Pixabay

Holstein üszők

A csapat egy 20 fős, 3-6 hónapos Holstein tejelő üszőből álló csoporttal kezdte, amelyek már rendelkeztek tapasztalattal a szarvasmarha kifutók terén és az emberi kezelésben. Azt jósolták, hogy a PRT-vel kezelt üszők játékos viselkedést mutatnak majd, mint a kontroll üszők a kifutóhoz való hozzáférés előtti időszakban. Az állatokat véletlenszerűen osztották be egy pozitív megerősítő kezelésben részesülő csoportba vagy egy kontrollcsoportba, amely a megszokott kezelést kapta a kifutóban.

A vizsgálat 28 kezelést tartalmazott minden állat számára heti 4 napon keresztül, napi 1 alkalommal. Az üszőket először egy váróterembe vitték, majd beengedték őket a gyakorlóterületre. A képzési csoport számára a gabonát élelmiszer-megerősítésként használták a szakaszokon való előrehaladáshoz. Az üszőket arra képezték ki, hogy pofájukkal megérintsenek egy célpontot – ezt a célpontot fokozatosan mozgatták, amíg az állatok teljesen be nem léptek a kifutóba.

A kontroll üszőket is megismerték ugyanezzel a kifutóval, de nem kaptak jutalmat, ehelyett egy kezelő vezette őket, bátorító szavakkal, nyugodt testmozgásokkal és gyengéd bökdöséssel, hogy megakadályozza őket a hátrálásban.

A kutatók értékelték a tapasztalataikat, feljegyezve a viselkedésüket abban az időszakban, amikor várakoztak, mielőtt elkezdték a napi foglalkozásaikat.

Mit fedezett fel a csapat?

Heinsius elmondta: “Összességében a pozitív megerősítéssel edzett tejelő üszők előrelátóbb viselkedést mutattak a rajthelyen, mint a kontrollcsoport – gyakrabban váltottak viselkedést, jelezve, hogy várták a tréning kezdetét és a jutalmukat.”

Az állatcsoport több játékos viselkedésformát is mutatott, beleértve a futást és az ugrást, ami azt mutatja, hogy pozitívnak tartják az élményt. “A játékviselkedés növekedése arra utal, hogy a pozitív megerősítő tréning pozitív hatással volt az állatok érzelmi állapotára a kezelés előtt” – jegyezte meg Heinsius – olvastuk a dairyglobal.net-en.

A kutatócsoport szerint további kutatásokra van szükség, például a képzés hosszú távú előnyeinek vizsgálatára.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Neveljen szarvasmarhát, termeljen tejet! Színvonalas és szakmailag is kiváló konferencián vettünk részt október közepén Herceghalmon, a Limagrain jóvoltából. Az egész napos eseményen a Holste...
Duplájára emelkedik a szarvasmarhát tartók és a te... Több pénz jut jövőre a szarvasmarha-tartóknak és a tejtermelőknek. A támogatás az idei duplájára nő, ami talán fedezheti a csökkenő felvásárlási árak ...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Viszlát tejkvóta – mától nincs többé! A magyar tejipar felkészült arra, hogy az új rendszerben működjön azt követően, hogy az Európai Unió április elsejével kivezeti a tejkvótát, és várhat...
Tejágazati szereplők, közeleg a határidő! Már csak a héten lehet kérelmeket benyújtani az EMVA tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kapcsán. A kérelem a kötelezettségát...