Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága

Az Európa-szerte előforduló afrikai sertéspestis (ASP) kitörések miatt az Egyesült Királyság központi állategészségügyi hatósága úgy döntött, hogy 2022. szeptember 1-től további értesítésig korlátozza egyes sertéstermékek behozatalát Nagy-Britanniába az Európai Unióból. A rendelkezés célja, hogy megvédjék a brit sertésállományt a nagy gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis behurcolásától. A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli.

A Nébih írta meg, hogy az intézkedés nem befolyásolja a sertéshústermék törvényes, kereskedelmi célú forgalmát. Továbbá nincs hatással a személyes felhasználás céljából magánpoggyászban szállított, kis mennyiségű hús vagy hústermék behozatalára sem.

Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága - képünk illusztráció
Több sertéstermék bevitelét korlátozta az Egyesült Királyság állategészségügyi hatósága – képünk illusztráció

A brit állategészségügyi hatóság értesítése alapján továbbra is a korábbi állategészségügyi feltételeknek megfelelően exportálhatók Nagy-Britanniába a következő sertéstermékek:

  • emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek (POAO), amelyeket a kereskedelemben megfelelő egészségügyi jelöléssel vagy azonosító jellel láttak el; 
  • állati eredetű melléktermékek (nem emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékek, ABP), amelyeken szerepel a címkézésért felelős takarmányipari vállalkozó neve és címe vagy a terméket leíró és az állati melléktermék kategóriáját feltüntető címke; 
  • a személyes használat céljából az Egyesült Királyságba szállított sertéstermékek, melyek együttes tömege nem haladja meg a 2 kilogrammot.

A hatóság a korlátozásokat folyamatosan felülvizsgálja, szükség szerint átértékeli. Részletes információ az intézkedésről angol nyelven itt olvasható.

Előtérben a magyar sertéstermékek

Az Agrármarketing centrum írta meg, hogy a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban. A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt a magyar táplálkozás szerves része, fontos ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrás.

A cikk szerint a sovány sertéshús (például a karaj) az egészségtudatos táplálkozásba is beleillik, mert zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) aktuális ajánlása szerint naponta 2-3 egység húsra, húskészítményre van szüksége a szervezetnek. Egy egység például: 10 dkg sovány sertéshús, baromfi, marha, borjú (nyers tömeg), 5 dkg sovány felvágott, 4 dkg közepes zsírtartalmú felvágott.

A magyar sertéshús fogyasztását népszerűsítő kampány egyik videója:

Az egyik népszerű magyar sertéstermék: a császárhús

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Jövőre teljesíteniük kell a gazdáknak a zöldítési ... Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére - hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzat...
Tejelő szarvasmarha állomány az Európai Unióban... Melyik uniós országban mennyi tejelő szarvasmarhát tartanak? Vajon ki a tejhatalom Európában? Mi a helyzet a magyar tejelő szarvasmarha állománnyal? E...
Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
2014-es repcetermesztés az Európai Unióban Napvilágot láttak a friss adatok az idei repcetermesztésről. Cikkünkből kiderül, ki termelte a legtöbb repcét, és hogy Magyarország hol áll az uniós r...
2014-es sertéspiac az Európai Unióban Bár még Anglia és Belgium adatai hiányoznak, az eddig nyilvánosságra hozott információkból az látszik, hogy az Európai Unió sertésállománya, noha csak...
Sertéslétszám alakulása Európában Az utóbbi hetekben sorra jöttek azok a támogatások, melyek a sertéstartást kívánják segíteni. Lássuk, hogyan alakult az elmúlt években a sertéslétszám...