Az első joghurtja elkészítésének 100. évfordulóját ünneplő Danone májusban jelentette be, hogy kutatási célokra megnyitja 1800 hasznos törzsből álló baktériumgyűjteményét. Ez a Pasteur Intézetben őrzött 193 tejsav- és bifidobaktérium fermentációs törzset és a Danone részéről a Párizs-Saclay Kutatási és Innovációs Központjában tartott több, mint 1600 törzset jelenti. A törzsek szabadon elérhetőek lesznek a kutatók számára.
Az Agrárszektor adott hírt arról, hogy a Danone a bejelentés révén kívánja kifejezni elkötelezettségét a nyílt tudomány előmozdítása, valamint az ismeretek megosztása és fejlesztése iránt. A kezdeményezés továbbá hozzájárul ahhoz, hogy a vállalat partnereivel együtt előmozdítsa a táplálkozás jelenleg is zajló forradalmi változásait. A bejelentést üdvözölte a Louis Pasteur által 1887-ben létrehozott kutatóközpont, a Pasteur Intézet.
Joghurtok és tejtermékek előállítására alkalmas baktériumok
A tejsav- és bifidobaktériumok olyan speciális baktériumok, amelyek elsősorban joghurtok és egyéb erjesztett tejtermékek előállítására alkalmasak. Ugyanakkor számos további felhasználási lehetőséggel is rendelkezhetnek mind az élelmiszeriparon belül, mind az azon kívül. Ezek a sok esetben még nem kellően megvizsgált lehetőségek segíthetnek több egészségügyi, társadalmi és környezeti kihívás kezelésében a táplálkozás, az egészség és a fenntarthatóság területén. A legelső Danone joghurtot 1919-ben Barcelonában készítette Isaac Carasso, akit Ilja Mecsnyikov immunológus a fermentált termékek egészséges bélműködésben és az általános egészségben játszott szerepéről szóló tanulmánya ösztönzött. A termékét kisfia, Daniel családon belüli beceneve miatt Danone-nak nevezte el.
Cikkajánló: Nem lehet tej, ami nem állati eredetű
A boltok polcain egyre többször látni növényi eredetű termékeket vaj, sajt, joghurt megnevezéssel. Egy német szövetség elégelte meg ezt, majd eljárást indított egy szintén német cég ellen, akik növényi eredetű termékeket forgalmaznak a fenti megjelölésekkel. Az eljárás vége sokakat meglepett az ágazatban.