Magyar Termék védjegyet kapott az egyedi technológiával készülő szatmári szilvalekvár

Számos kedvező élettani hatása miatt csodabogyóként is emlegetik a szilvát. A gyümölcsnek mintegy 2 ezer fajtája van, ezek közül a szatmári szilva az egyik legismertebb hazánkban. A négy folyó hordalékából összeálló, jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti egyedi ízét. Az Agricolae Kft. a főzés értékeit megtartva, de annak technikai hiányosságait kiegészítve 2006 óta készít egyedi technológiával szatmári szilvalekvárt. A munkájukat a közelmúltban két Magyar Termék védjeggyel ismerték el.

Bíró Csaba, a Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület elnöke beszélt arról, hogy a szatmári szilva különlegességét négy folyó, a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr hordalékából keletkezett, jó minőségű talaj, illetve a térségre jellemző mikroklíma adja, melynek köszönhetően a gyümölcs kissé édes-savanykás ízvilágú. Az itt termő szilvában egyaránt jelen van a zamat – a savaktól – és a cukor. Lengyelországba a gyümölcsök savasabbak, de kevésbé édesek, míg délen, például Szerbiában a szilva édesebb, de jellegtelenebb az íze – közölte.

Védjegyet kapott a szatmári szilvalekvár – képünk illusztráció

A főzés technológiája

A szatmári szilvából lekvárt készít az Agricolae Kft. Az 1998-ban alapított magyar vállalat a hagyományos lekvárfőzés értékeit megtartva, de annak technikai hiányosságait kiegészítve készíti el a lekvárt gombvákuum üstös technológiával. Ennek köszönhetően a lekvárt 100 Celsius-fok helyett 50 Celsius-fokon főzik, így megmaradnak benne a vitaminok, illetve az íz-illataromák. Ezáltal elérték, hogy a szilvalekvár HMF (égetett részecske) tartama az egészségügyi határérték alatt maradjon.

A szatmári szilvalekvár

Az Agricolae Kft. több mint két évtizedes munkáját a közelmúltban el is ismerték. Bíró Alexandra logisztikai vezető közölte, hogy a Magyar Termék védjegyet a „Különleges minőségű szilvalekvár natúr 360 g” és a „Különleges minőségű Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából 240 g” termékük kapta meg, a többi lekvárjukat pedig a Hazai Termék védjeggyel látták el.

A védjegy számunkra azért fontos, mert az eredetvédettség eléréséhez ez egy nagyon fontos lépcsőfok. A másik szempont pedig, hogy a hazai termék és annak népszerűsítése a határainkon belül és kívül cégünknek már évek óta fontos célkitűzése.

Magyar Termék csak olyan termék lehet, amely hazai alapanyagból készül és a feldolgozás minden lépése itthon történik. Mivel szilvalekvárjaink hozzáadott cukor nélkül készülnek, így ezek a termékeink abszolút megfeleltek a törvény által támasztott kritériumoknak – mondta. Úgy gondoljuk, hogy a szatmári szilvalekvár mind szélesebb körű népszerűsítésével nemcsak az Agricolae Kft. termékei válhatnak ismertebbé, hanem az, a szatmári régió hagyományaiban mélyen gyökerező tudás is, mely a kultúránk részét képezi – mondta Saliga Csaba, a vállalat növényvédelmi szakembere.

További fejlesztések várhatóak

A Szatmár Bereg Hungarikumaiért Egyesület az Agricolae Kft.-vel szorosan együttműködve és a Szent István Egyetem szakértői gárdáját is segítségül hívva egy olyan komplex kutatás-fejlesztési projektben vesz részt, amely többek között arra is próbál választ találni, hogy a térség mikroklímája, termőtalajának összetétele és időjárási viszonyai hogyan befolyásolják a szilva zamatát, és mivel járulnak hozzá az élvezeti értékéhez. Ez a projekt az elkövetkező 3 évben a gyümölcsfák védelmének fejlesztésére koncentrál az egyetem részéről, a cég pedig igyekszik még hatékonyabbá tenni a gyümölcsfeldolgozást.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hungarikumok a zágrábi kiállításon Hungarikumokból és eredeti horvát termékekből tekinthető meg kiállítás szombattól a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben. A tárlat célja, hogy a széle...
Védjegyet kapnak a magyar sütőipari termékek Védjegy bevezetését kezdeményezi a magyar pékszövetség. A védjegy segítségével javulhat a magyar pékek helyzete és a vásárlók könnyebben felismerhetik...
A szerény szilva A Kárpát-medence legelterjedtebb gyümölcsfaja a szilva. Házak táján, kertekben, szőlő között, szórványban, a Tisza árterében és rendezett ültetvényekb...
A forró aszály már a jövő évi gyümölcstermést is v... Már a jövő évi gyümölcstermést is veszélyezteti az ide nyár brutálisan aszályos és csapadékmentes időjárása. Idén sem a gyümölcsök minősége, sem az ár...
Az uniós szilvapiac vesztésre áll a faggyal szembe... Az EU-ban az elmúlt években csökkent a szilvaültetvények területe. Ennek ellenére a szilvapiac nem zsugorodott, sőt tavaly 1,45 millió tonnára nőtt a ...
A magyar Coca-Cola-val teljesült a terv Sikerült elérni, hogy az élelmiszerek közül a boltokban 80 százalék magyar termék legyen. Ezzel összefüggésben a tervek szerint nőni fog a családi gaz...