Lengyel gazdák: kiszórták az ukrán gabonát a határon

Dühös lengyel gazdák és teherautó-sofőrök tiltakozást szerveztek az ukrán határon az olcsó ukrán gabona importja miatt, amely szerintük tönkreteszi a piacukat. Fokozódik a feszültség, mivel egyre több ukrán gabonát szállítanak Lengyelországba, aminek következtében a gazdák egyes teherautó- és vonatrakományokat céloztak meg és öntötték ki tartalmukat.

Ukrán gazdálkodók és teherautó-sofőrök ellentüntetést is szerveztek a határ saját oldalán, hogy megakadályozzák a lengyel teherautók bejutását Ukrajnába cserélhető áruikkal.

 Fokozódik a feszültség, mivel egyre több ukrán gabonát szállítanak Lengyelországba, aminek következtében a gazdák egyes teherautó- és vonatrakományokat céloztak meg és öntötték ki tartalmukat.
Fokozódik a feszültség, mivel egyre több ukrán gabonát szállítanak Lengyelországba, aminek következtében a gazdák egyes teherautó- és vonatrakományokat céloztak meg és öntötték ki tartalmukat. (Forrás: allaboutfeed.net)

Mindkét oldal illetékesei nyugalomra szólítanak fel

Az általában szövetséges lengyel és ukrán kormány egyaránt nyugalomra szólított fel. Ukrajna fővárosa, Kijev illetékesei arra kérték az Európai Bizottságot, hogy lépjen közbe, és kezelje a helyzetet.

Lengyelország erős támogatója szomszédjának, mióta Oroszország 2022-ben háborút üzent Ukrajnának, de ezek a kapcsolatok feszültekké váltak, mivel a lengyel gazdák azt állítják, hogy most tisztességtelen verseny folyik a gabonapiacon.

Az EU vámmentes hozzáférést biztosított Ukrajnának

Több határátkelőt blokkoltak a gazdák, valamint számos utat, amely a határhoz vezet a lengyel oldalon. Most teherautók ezrei tolatnak, és próbálják átlépni a határt, hogy szállítsák rakományaikat.

Ukrajna általában a fekete-tengeri kikötőkön keresztül exportálja gabonáját világszerte. Ezt az utat azonban elzárták az oroszok, akik folyamatosan bombázzák a kikötőket.

Azóta az Európai Unió vámmentes hozzáférést adott Ukrajnának piacaihoz, de ez feszültséget szült számos uniós országgal, köztük Lengyelországgal szemben.

A lengyel hatóságok a gazdákkal tárgyalnak

Andrzej Duda lengyel elnök közölte, hogy a kormány tárgyal a gazdákkal és a szakszervezetekkel a probléma megoldása érdekében.

Azt mondta: „Megpróbáljuk megoldani ezt a problémát. Ez egy bizonyos érdekkonfliktus a gazdák és a mezőgazdasági termékek termelői között Ukrajnában, a gazdálkodók között, akik féltik a létezésüket.”

Lengyel gazdálkodókat hívtak meg, hogy megnézzék az ukrajnai viszonyokat

Az ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi minisztérium határozottan elítélte a lengyel tüntetők akcióit.

A szóvivő elmondta: „Szorosan figyelemmel kísérjük az eset kivizsgálását, és arra számítunk, hogy gyorsan azonosítják és megbüntetik az elkövetőket.

„Megértjük, amikor a lengyel gazdák civilizált módon védik érdekeiket. Az ukrán búza megsemmisítésének azonban semmi köze a békés tiltakozáshoz, sem jogilag, sem erkölcsileg.

„A teljes körű invázió 2 éve alatt az ukrán gazdák állandó ellenséges tűz alatt dolgoztak, és hatalmas veszteségeket szenvedtek el. Rendkívül keményen és néha az életük árán is betakarították a gabonát.”

A minisztérium meghívta a lengyel gazdákat, hogy látogassanak Ukrajnába, hogy lássák, milyen körülmények között dolgoznak jelenleg az ukrán gazdálkodók. Mintegy négymillió ukrajnai kistermelő kész megosztani tapasztalatait lengyel társaival.

Ezúton is szeretnénk kifejezni őszinte köszönetünket a lengyeleknek, akik segítették és segítik az ukrán népet ebben a nehéz időszakban – mondta az ukrán szóvivő

„Szeretnénk azt is megjegyezni, teljesen biztosak vagyunk abban, hogy az ilyen incidensek nem befolyásolják közös harcunkat és a lengyel nép nagy támogatását, amelyet két éve tapasztalunk az orosz hódító elleni háborúban.”

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy hajlandó találkozni a lengyel kormánnyal és a gazdákkal a határon és foglalkozni aggályaikkal.

Az elnök azt mondta: „Elegünk van Moszkva jelenlétéből a mi országainkban. Elegünk van a félreértésekből. Nem szabad megalázni egymást, nem szabad megalázni sem az ukrán, sem a lengyel gazdákat. Egységre van szükségünk. Megoldásokra van szükségünk, közöttünk, Ukrajna és Lengyelország között, és egész Európa szintjén.”

(Forrás: allaboutfeed.net)  

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az ukrán exportkedvezmény várható hatásai Az Európai Bizottság kezdeményezésére, a jelenleginél kedvezőbb feltételek mellett, még ebben az évben elérhetővé válik az uniós piac Ukrajna számára....
Komoly veszélyt jelenthet az ukrán gabona a magyar... Erős riválist kaptak a magyar gazdálkodók az ukránok közös piacra történő beengedésével és a probléma a mostaninál még sokkal nagyobb is lehet. Óriási...
Új európai mezőgazdasági nagyhatalom született... Az utóbbi időszakban a lengyel agrárexport megháromszorozódott, és elérte az évi 24 milliárd eurót. Az ottani agrárfejlesztési modell követendő példáu...
Beindult a lengyel pulykadömping Európában Nehéz évre, a tavalyitól némileg elmaradó, 400-600 millió forint nyereségre számít a baromfifeldolgozó Gallicoop Zrt., ugyanis a távol-keleti piacok m...
Nem aprózzák el, a lengyelek 1200 km-es kerítést é... Lengyelország mintegy 1200 kilométer hosszú acélkerítés felállítását tervezi a déli határainál. Ezzel a beruházással az afrikai sertéspestist (ASP) te...
Újabb lengyel csoda: az áruházakat kihagyva növeli... Ősztől közvetlen kapcsolat lesz a termelők és a vásárlók között. Lengyelországban olyan internetes portált szerkesztettek, ahol a vevők közvetlenül a ...