Kiválóan gyógyít – és erősíti a nemi működést – a szúrós gyomnövény

Egyre több vadnövényről derül ki, hogy valójában nem is olyan haszontalan, sőt, kifejezetten értékes. Így van ez – tüskéi miatt – a kertészek és kerékpárosok rémével, a királydinnyével is.

Vajon mi vette rá elődeinket, hogy bizarrabbnál bizarrabb dolgokat kipróbáljanak, elfogyasszanak, vagy gyógyításra használjanak? Mégis hálával tartozunk azért, hogy felfedezték ezt a nagyszerű gyógynövényt.

Az Alföld jó vízelvezetésű, sovány, laza homoktalaján a leggyakoribb az előfordulása. Tiszteletre méltóan jól tűri a száraz körülményeket
Az Alföld jó vízelvezetésű, sovány, laza homoktalaján a leggyakoribb az előfordulása. Tiszteletre méltóan jól tűri a száraz körülményeket (Fotó: Pixabay)

A királydinnye (Tribulus terrestris) egy melegkedvelő, szárazságtűrő egynyári növény, amely a földhöz lapulva terjeszkedik. Az Alföld jó vízelvezetésű, sovány, laza homoktalaján a leggyakoribb az előfordulása. Tiszteletre méltóan jól tűri a száraz körülményeket – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A méhek kedvelik egyszerűen csinos, apró virágait. Július közepétől kezd érni 5 részterméskére széteső, szúrós termése, amit csak komoly védőfelszerelésben érdemes elkezdeni szedni. Nyersen és szárítva (egészben, darabolva vagy por formában) használható.

Táplálja és megfiatalítja a vesét

A legtöbb kiválasztó szervrendszeri panasz esetében segít. Így a fájdalmas vizeletürítés, a vesekő, a vesegyulladás, a hólyaghurut és a húgyúti fertőzések tüneteit enyhíti jelentősen. Gyengéden felszámolja az ödémákat, kihajtja a pangó nedveket, miközben nyugtatja a húgyutak nyálkahártyáját.

Harmonizálja és erősíti a nemi működést

Erősíti a reproduktív szerveket, fokozza a libidót és a termékenységet, elősegíti a peteérést. Megszünteti a menstruációs zavarokat, segít premenstruációs szindróma és meddőség esetén. Támogatja a szülés utáni regenerációt.

Növeli a férfi nemi hormonok termelődését és a spermaképződést. Vizsgálatok igazolják, hogy 1 hónapos használatot követően megnöveli a képződött spermiumok mennyiségét, élettartamát és minőségét. Segíthet impotencia esetén is. Mindkét nemnél enyhíti a változókor időszakának tüneteit.

Minden részében találhatók fitoszterolok, amelyek részt vesznek a koleszterinszint csökkentésben. Kiváló a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében, fokozza a szív teljesítményét, serkenti a vérkeringést és a zsíranyagcserét.

Fellobbantja az emésztés tüzét

Élénkíti az emésztést, javítja a tápanyagok hasznosulását, serkenti a gyomornedvek elválasztását és a perisztaltikát. Főzete segít megtisztítani a bélfalat és eltávolítani róla a lerakódásokat, ennek következtében jobb felszívódást tesz lehetővé. Támogatja a méregtelenítést, megtisztítja a máj szöveteit. Csökkenti a testzsír mennyiségét, elsősorban a nőknél.

Csökkenti a gyulladásokat

Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Ennél fogva javasolt köszvény, reuma, lumbágó és isiász fennállása esetén.

Izomtömegnövelő

Nagy állóképességet igénylő sportokat űzők és testépítők körében nagy népszerűségnek örvend izomtömeget növelő hatása miatt.

Ellenjavallt: dehidratáció, terhesség és szoptatás, gyermekeknek 14 éves kor alatt. Koleszterincsökkentő és zsíranyagcserére ható szerek egyidejű szedése esetén ajánlott orvossal konzultálni.

Összegezve: amikor valaki vagy valami „szúrós”, gyakran nem azt jelenti, hogy veszélyes és el akar ijeszteni, hanem inkább azt, hogy nagyon értékes dolgokat őriz, amiket meg akar védeni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...