Kávézaccból ültetőedény: savigényes növények palántáit lehet nevelni benne – a 3D nyomtató megoldja

A kávé sok mindenre képes: felébreszt, felmelegít, és csökkenti az egzisztenciális rettegést. És segíthet a 3D nyomtatásból származó hulladék csökkentésében is. A 3D nyomtató révén tárgyak széles skáláját lehet kinyomtatni egy paszta segítségével. Ez az elképzelés áll egy új projekt mögött, amelyet Michael Rivera, a CU Boulder ATLAS Intézetének és Számítástudományi Tanszékének adjunktusa vezet.

Rivera és kollégái kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel tárgyak széles skáláját lehet 3D-ben kinyomtatni egy olyan paszta segítségével, amely teljes egészében régi kávézaccból, vízből és néhány más fenntartható összetevőből áll.

 A kávézó szerződést kötött egy helyi csoporttal, hogy komposztálás céljából összegyűjtse a használt kávézaccot, de a COVID-19 járvány idején ez nem volt lehetséges. A hulladék kezdett felhalmozódni.
A kávézó szerződést kötött egy helyi csoporttal – a 3D nyomtató ötlete ekkor még nem jutott eszükbe -, hogy komposztálás céljából összegyűjtse a használt kávézaccot, de a COVID-19 járvány idején ez nem volt lehetséges. A hulladék kezdett felhalmozódni. Ekkor jött (Forrás: Michael Rivera)

Ékszerek, növénycserepek, eszpresszócsészék

A csapat már kísérletezett azzal, hogy a kávézaccból ékszereket, növénycserepeket, sőt, ahogy illik, eszpresszócsészéket is készítsenek. A technika elég egyszerű ahhoz, hogy némi módosítással a legtöbb olcsó, fogyasztói 3D nyomtatóval is működjön.

„A kávézaccból rengeteg mindent el lehet készíteni” – mondta Rivera. „És amikor már nem kell, visszadobhatod a kávédarálóba, és a kávézaccot újra felhasználhatod a nyomtatáshoz.”

A csoport az Association for Computing Machinery’s Designing Interactive Systems konferencián mutatta be eredményeit Pittsburghben.

Rivera számára a projekt része annak a küldetésének, hogy a 3D nyomtatást fenntarthatóbbá tegye – lehetővé téve a művészek, tervezők, mérnökök és mások számára, hogy gyorsan készítsenek megragadható prototípusokat és más háztartási tárgyakat anélkül, hogy a hulladéklerakókat növelnék.

A jó ötletek a koffeintől jönnek

Ez az elképzelés előreláthatóan egy kávézóban kezdődött.

Amikor Rivera a Carnegie Mellon Egyetem végzős hallgatója volt, gyakran dolgozott egy pittsburghi kávézóban, az Arriviste Coffee Roastersben. A kávézó szerződést kötött egy helyi csoporttal, hogy komposztálás céljából összegyűjtse a használt kávézaccot, de a COVID-19 járvány idején ez nem volt lehetséges. A hulladék kezdett felhalmozódni.

„A tulajdonos azt mondta nekem: ‘Nem tudom, mit csináljak vele. Ezért egyszerűen kidobom’ – mesélte Rivera, aki 2022-ben csatlakozott a CU Boulderhez posztdoktori kutatóként. “Ránéztem a földekre, és azt mondtam: Talán tudnék velük kezdeni valamit.”

A komposztáló létesítményeknek csak egy töredéke fogadja el a PLA-t

Rivera elmagyarázta, hogy a legtöbb fogyasztói 3D nyomtató a piacon ma valamilyen hőre lágyuló műanyaggal nyomtat. A legelterjedtebb a politejsav, vagyis a PLA. Ez az anyag elméletileg komposztálható, de a komposztáló létesítményeknek csak egy töredéke fogadja el.

„Ha a hulladéklerakóba dobjuk, ahová a PLA nagy része kerül, akár 1000 évig is eltarthat, amíg lebomlik” – mondta Rivera.

Rájött, hogy egyszerre több problémát is meg tud oldani: csökkentheti a műanyaghulladékot, találhat valamit, amit a használt kávézaccal csinálhat, és közben élvezheti a meleg kávét.

Ok az ünneplésre

A csapat módszere meglehetősen egyszerű, jegyezte meg Rivera. Ő és kollégái összekeverik a szárított kávézaccot két másik porral, amelyeket az interneten vásárolnak: cellulózgumival és xantángumival. Mindkettő gyakori adalékanyag az élelmiszerekben, és könnyen lebomlanak a komposztládában. Ezután a kutatók vizet kevernek bele.

„Nagyjából a mogyoróvaj állagára törekszünk” – mondta Rivera.

Ezt a trutymót nem lehet közvetlenül a 3D nyomtatóba tölteni. Rivera először egy kis barkácsolást végez, műanyag csövekkel és egy kávépasztával töltött fecskendővel módosít egy nyomtatót. De a csoport alkotásai meglepően strapabíróak. Ha megszárad, a kávézacc anyag körülbelül olyan kemény, mint a vasalatlan beton.

Mint a beton

„Rengeteg használatra alkalmas tárgyat készítettünk” – mondta Rivera. „Elejtettük őket, és még egyik sem tört el”.

Sok lehetőséget lát abban, hogy a kávézaccból kézzelfogható tárgyakat készítsenek. Rivera például kis ültetőedényeket készített kávézaccból, amelyekben savigényes növények, például paradicsom palántáit lehet nevelni.

Amint a növények elég magasra nőnek, cseréppel együtt el lehet ültetni őket a talajba. A csapat aktív szenet is adhat a kávézacchoz, hogy olyan alkatrészeket készítsen, amelyek képesek vezetni az elektromosságot, például gombokat a fenntartható elektronikához.

Rivera megjegyezte, hogy a kávézaccal való nyomtatás talán soha nem válik széles körben elterjedt gyakorlattá. Ehelyett úgy látja, hogy a projekt egy lépés másfajta fenntartható 3D nyomtatási anyagok felfedezése felé, amelyek egy napon felválthatják a műanyagokat.

(Forrás: techxplore.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Konferencia a Virágzó Vidékért "Virágzó Vidékünk Európa Nap - Hogyan tovább agrár-környezetgazdálkodás?"címmel konferenciát szervez a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2014. május 22-én...
Hivatalos: a marhahústermelés nem fenntartható Amerikai kutatók kimondták: a húsmarha előállítása sokszorosan meghaladja más állati termékek előállításának költségeit – olvasható az origo.hu-n. Az ...
Alternatív tüzelőanyag: a brikett Bár még tavaszt idéző időjárás uralkodik hazánkban, lassan közeledik a tél és vele együtt a fűtési szezon. Sokak számára természetes, hogy gázzal fűte...
Nyílt napok a bioszén és bio-hulladékok újrahaszno... Ingyenesen látogatható Agrár Szakmai Nyílt Napokra invitálja az érdeklődőket a Terra Humana Kft! A rendezvényen részt vevők a környezetkímélő tápanyag...
Asszonyélet: száműzné az EU a vékony műanyagzacskó... Elfogadta az Európai Parlament (EP) azokat a szabályokat, amelyek szerte az unióban jelentősen visszaszorítanák a környezetszennyező, 50 mikronnál vék...
Tyúkok áraszthatják el Érdet! Forradalmasítják a hulladékgazdálkodást Érden. A biológiailag lebomló hulladékok csökkentése érdekében elindul a “Tyúkokkal a környezetvédelemért” eln...