Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, mennyit kereshet egy gazda

Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek árából. Jócskán túlbecsülték a gazdák bevételét: átlagosan a valós pénzösszeg másfélszeresére gondoltak. A holland Agrifirm által szervezett, a közösségi médiában zajló felmérésben 9 különféle mezőgazdasági eredetű termék – karfiol, körte, sárgarépa, burgonya, tojás, baromfihús, sertéskaraj, marhasteak és kisüzemi sajt – termelői árát kellett megtippelniük olyan élelmiszervásárlóknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mezőgazdasággal.

A német Agrarheute portál cikke alapján a Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy egyértelmű eredmény született. Mindenki úgy saccolta, hogy jóval nagyobb hányad marad a szupermarketekben kifizetett összegből a gazdáknál, mint amennyi a valóságban ténylegesen történik. Lényeges eltérés volt a különbség a tippelt és a valóságos termelői ár között a sárgarépánál. A vásárlók 57 centre gondoltak, miközben a termesztők kilójáért 15 centet kapnak. A baromfihús esetében 1,36 euróra tippeltek, miközben csak 0,80 euró, a sertéskarajnál a feltételezett 3,28 euró helyett pedig csak 1,76 marad a gazdáknál. A marhasteak áránál is erősen fölélőttek a tippekkel: a vevők által vélt 7,47 euró helyett 4,66 jut az állattartóknak. A gazdák bevétele lényegesen alacsonyabb, mint azt a felmérésben részt vevők gondolták.

A vásárlók nagy része jócskán túlbecsüli a gazdálkodók hasznát az élelmiszereken - Fotó: Magro.hu - CSZS - illusztráció
A vásárlók nagy része jócskán túlbecsüli, mekkora a gazdák bevétele az élelmiszereken – Fotó: Magro.hu – CSZS – illusztráció

Átlagár, nagy különbségek

A felmérésben a „szupermarket-ár” a több helyen beszerzett élelmiszerek átlagárát jelentette, egy-egy élelmiszer termelői árát pedig éves átlagban számolták ki, hogy a csúcsok és a mélypontok kiegyenlítődjenek. Természetesen vannak olyan gazdák, akik többet kapnak a termékeikért, a felmérés készítői azonban igyekeztek az ágazati átlagot bemutatni. Az eredményeknél nem volt érdemi különbség sem tájegységenként, sem a városlakók és a vidékiek között, valamint az életkori csoportok között sem. Tehát a holland „laikusok” kortól és lakóhelytől függetlenül mind úgy vélik, hogy a gazdálkodók jóval többet keresnek, mint amennyit valójában – írták.

Feltűnő különbség volt ugyanakkor a nők és a férfiak között, a nők 56 százalékkal, a férfiak pedig 39 százalékkal becsülték túl a gazdák által zsebre tett összeget.

A felmérés céljai

Az Agrifirm felmérésének fő célja az volt, hogy kiderüljön, mennyire vannak tisztában az élelmiszerek árával és értékével a fogyasztók. Illetve kapjanak némi rálátást arra, hogy ennek mekkora hányadából részesülnek az élelmiszerlánc egyes szereplői. Azért indítottuk a kampányunkat, hogy felhívjuk az emberek figyelmét mindannyiunk szerepére. Arra, hogy mekkora nyomást helyezünk a termelőkre az élelmiszerekkel kapcsolatos sokrétű elvárásainkkal, és hogy mindezért cserébe ők mennyit kapnak” – mondta Dick Hordijket, az Agrifirm vezetője. Az akció másik célja az volt, hogy megmutassa a helyben termelt élelmiszer értékét, és azt, hogy a holland gazdálkodók az utóbbi időkben rengeteget ruháztak be többek között állatjólétbe és fenntarthatóságba, ugyanakkor a termékeikért alig kapnak magasabb árat. A következő időszakban az előírások tovább szigorodnak. A gazdák meg tudnak és meg is akarnak felelni a követelményeknek, viszont mindezért cserébe fair árat kell kapniuk – fogalmaztak a felmérés készítői.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Tojásszövetség: a láthatóan feltüntetett kilós ár ... A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint áttörést hozhat a tojáspiacon, és visszaszoríthatja az importot, hogy az étkezési t...
Mélyponton az élelmiszerárak A FAO havi élelmiszer árindexe szerint augusztusban újra csökkentek az árak, így folytatódott az elmúlt 5 hónap folyamatos csökkenési tendenciája. 201...
Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Néhány mondat a burgonya tárolásáról Mire kell figyelni ahhoz, hogy a betárolt burgonya sokáig elálljon és jó minőségű maradjon? Ezeket a szempontokat szedtük most össze cikkünkben. A bu...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...
Asszonyélet: Tények és érdekességek a tojásról... Növeli a koleszterint, szinten tartja a zsírsavakat, egészséges, kevésbé egészséges. Sok mindent mondtak és mondanak a tojásról, cikkünkben összeszedt...