Jogszabályi változások várhatóak az osztatlan közös tulajdon rendszerében

Amennyiben a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, úgy 2023. január 1-től lépnek hatályba a rendelkezések. Jelenleg 90 nap áll rendelkezésre a megosztási eljárásra, ez januártól 120 napra emelkedne a törvénymódosító javaslat szerint. Erre az eljárásra akkor van szükség az osztatlan közös tulajdon megszüntetése során, mikor legalább két tulajdonostárs eléri a területi minimumot az ingatlanban. Jönnek a részletek.

A MAGOSZ írta meg, hogy amennyiben az osztatlan közös tulajdon megszüntetése során, mikor legalább két tulajdonostárs eléri a területi minimumot az ingatlanban:

  • földhivatali kérelemmel indul a megosztás folyamata,
  • szükség van továbbá osztóprogramra is,
  • továbbá a tulajdonostársak értesítése és az egyezség megkötése is bele kell, hogy férjen a 90 napos határidőbe.
Jogszabályi változások várhatóak az osztatlan közös tulajdon rendszerében – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Ez az idő hosszabbodik meg majd a törvényjavaslat elfogadása esetén 120 napra. Ezt a meghosszabbított határidőt már a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni lehet majd.

Szigorodhatnak a bekebelezés feltételei 

Bekebelezésre jelenleg az a tulajdonostárs jogosult, aki

  • az adott ingatlanban legalább 3 éve rendelkezik tulajdonrésszel; vagy
  • a tulajdonrészét örökléssel szerezte; vagy
  • a tulajdonrészét közeli hozzátartozójától szerezte.

Utóbbi esetben várható most változás. A tervek szerint 3 éves elvárás lesz már azzal a tulajdonostárssal szemben is, aki közeli hozzátartozójától való szerzéssel lépett elő tulajdonostárssá.

Ebbe a 3 évbe azt az időtartamot is figyelembe lehet majd venni, amely alatt a jogelőd (tehát az a közeli hozzátartozó, akitől a tulajdonrészt szerezte) tulajdonos volt az ingatlanban.

Részletesebb infók az osztatlan közös jellemzőiről

Az osztatlan közös tulajdon egy olyan, sokszor nagyobb területű ingatlan vagy ingatlanrész (mind belterületi, beépíthető, mind külterületi ingatlan, illetve termőföld esetén is), aminek több tulajdonosa van – és aminek minden része a tulajdonosok között megoszlik, annak fejében, hogy mekkora a tulajdonosok tulajdoni hányada. A tulajdonosok eszmei hányaddal rendelkeznek – ez azt jelenti, hogy nem maga a vagyontárgy van feldarabolva, hanem a tárgy felett gyakorolt tulajdonjog oszlik többfelé. Kifejezetten gyakori tulajdonlási forma például ikerházak esetén, vagy nagyobb mezőgazdasági ingatlanoknál – írta a Pénzcentrum.

Az osztatlan közös tulajdon esetében gyakori probléma, hogy egy ingatlannak gyakorlatilag akármennyi, akár több tucat tulajdonosa is lehet, egymástól eltérő mértékű, sokszor csak szimbolikus tulajdoni hányaddal (például 1/1000), ami önmagában a többi területtől függetlenül egyáltalán nem hasznosítható.

Az ilyen ingatlanok esetében minden egyes, tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos jogosult arra, hogy használja az ingatlant, de egyikük sem gyakorolhatja ezt a jogát a többi tulajdonos érdekeinek sérelmére – például nem kezdhet el valamelyik tulajdonos a többi engedélye nélkül építkezni a közös telekre.

A Földhivatal minden osztatlan közös tulajdon esetében pontosan számon tartja, hogy kik a tulajdonosok és hogy mekkora a tulajdoni hányaduk az adott helyrajzi számon – itt jön a képbe a kérdés, hogy a valóságban hogyan oszlik meg a hasznosulás a több tucat, ebből sok esetben apró tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdonos között. Minél több a tulajdonos, annál „homályosabb” az ingatlan kezelése és annál nehezebb keresztülvinni valamelyiküknek az akaratát az egész társaságon, ugyanis akármilyen munkálatról is legyen szó – például egy építkezés – minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia ahhoz – fogalmaztak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

EKÁER: amikorra kell, lesz A mezőgazdasági főszezon idejére már mindenkinek tudnia kell használni a január elsején bevezetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert...
Több méteres árok a szántóföldön! Megnyílt a föld Pusztaszentlászló határában, valószínűleg nem egyik napról a másikra. A helybéliek szerint a sok csapadék az oka a Zala megyei falu ha...
Újabb hasadék egy szántóföldön! Egy hónapja adtunk hírt a pusztaszentlászlói több méteres árokról, ám most itt egy újabb hasonló eset. Ezúttal a somogy megyei Pamuk határában alakult...
Mi történik jelenleg a szántóföldeken? Örülhet a gazdák nagy része, március második felére jelentősen csökkent a belvízzel borított földterületek nagysága, így akadálytalanul folyhatnak a m...
“Nehéz” manapság traktoros barátnőjéne... Nem mindennapi cselszövés 'áldozata' lett egy hölgy, aki mit sem sejtve indult barátjával egy traktoros útra a szántóföldre. A fiatal lány állítása s...
Mely agrárrendeletek módosulnak 2016-ban? Mint minden év elején, idén is áttekintjük, milyen főbb változások érintik a mezőgazdaság szereplőit. Többek között jön a pálinka párlatadó jegy és is...