Idén 73 százalékkal több robot áll(t) munkába

A Future Farming magazin negyedik egymást követő évben állította össze a legátfogóbb áttekintést a szántóföldi és betakarító robotokról a szabadföldi növénytermesztésben. A korábbi évekhez hasonlóan a többcélú kategóriában található a legtöbb robot. Hatvan különböző robot érte el a kereskedelmi stádiumot, és nyilvánosan ismert árakon vásárolható vagy lízingelhető. Mindenki válogasson kedvére!

A magazin 2020-ban jelentette meg első szántóföldi és betakarítórobot-vásárlási útmutatóját. A katalógus azokat az autonóm robotokat – nem autonóm traktorokat – sorolta fel, amelyeket a gazdák világszerte megvásárolhatnak, lízingelhetnek vagy bérelhetnek, hogy segítsenek nekik a szabadföldi növénytermesztésben. A katalógus az elmúlt három évben folyamatosan bővült.

Figyelemre méltó, hogy egyre több gyártó teszi le a voksát a viszonylag kis méretű, kétsávos járművek mellett, amelyek képesek kiváltani egy kompakt, gyümölcsös/szőlőskert munkálataihoz tervezett vagy akár egy hagyományos traktort. Robot mindenütt
Figyelemre méltó, hogy egyre több gyártó teszi le a voksát a viszonylag kis méretű, kétsávos járművek mellett, amelyek képesek kiváltani egy kompakt, gyümölcsös/szőlőskert munkálataihoz tervezett vagy akár egy hagyományos traktort. Robot mindenütt (Forrás: N: FieldRobotics)

Tavaly 50 kereskedelmi forgalomban kapható és nyilvános árú szántóföldi és betakarítási robotot minősítettek. Az idei kiadás ismét mutatja a sokszínűséget, de egyben a növekvő fájdalmakkal küzdő táj és játéktér változékonyságát is. Eddig csak egy-két nagy gép- és traktorgyártó lépett be a játéktérbe. Láthattunk prototípusokat olyan gyártóktól, mint a Grimme, a Horsch, a Krone/Lemken és hamarosan a Kuhn, de eddig a játékteret – legalábbis a színpadon, nem pedig a színfalak mögött – még mindig a startupok és a scaleupok uralják. E startupok némelyikét időközben részben vagy teljesen befogadták a hagyományos gép- vagy traktorgyártók.

A gyomirtó robotok nagyon jól képviseltetik magukat a speciális robotok kategóriájában. Ezek kapálnak, permeteznek vagy – a képen látható gép esetében – megfőzik a gyomokat, hogy eltüntessék azokat. – Fotó: N: Klaas Eissens

Az első modellek nyugdíjba vonulnak

Az első szántóföldi robotok most „nyugdíjba vonulnak”, hogy egy új generáció vagy egy alternatív modell váltsa őket. A szántóföldi robotika úttörője, a Naïo Technologies már korán bemutatta az Oriót a Dino utódjaként. Egy másik úttörő, az AgroIntelli a jövő évtől kezdve a legújabb Robotti LR modelljét részesíti előnyben a kezdeti 150D modellel szemben. A Robotti 150D továbbra is kapható lesz használt modellként.

A tavalyi kiadáshoz képest négy gyártó már nem szerepel az idei vásárlói útmutatóban: az Elatec, a H2Trac, az InsightTRAC és a Lapalme. Az Elatec egy olyan intelligens eszközre összpontosít, amelyet nem autonóm járműre, hanem kerti robotokra lehet felszerelni. A H2Trac tavaly év végén csődbe ment. A vállalat más néven indult újra, járművük pedig az autonóm traktorok szekcióba kerül. Az InsightTRAC idén februárban elnyerte a Future Farming és a FIRA Ag Robot of the Year díját, de ismeretlen okokból inkább eltávolították az online katalógusból. A Lapalme pedig eladta a brokkolibetakarító robotjuk szellemi tulajdonát (IP) a Sami Agtech-nek. Hajlanak arra, hogy a termék újratervezése után újra benevezzenek.

2023-ban 73%-kal több robot lesz üzemben

A felsorolt 60 robot esetében a gyártókat arra is megkérték, hogy adjanak tájékoztatást a piacon aktívan működő egységeik számáról. Ez azokat jelenti, amelyek kereskedelmi használatban vannak a gazdálkodóknál, vállalkozóknál vagy intézményeknél, akik vagy vásároltak, lízingeltek vagy béreltek egy vagy több robotot a katalógusban szereplő gyártóktól.

A nem közölt számokat természetesen nem lehet figyelembe venni, és ha egy gyártó nem válaszolt (időben) a megkeresésre, akkor az előző évi bejelentett értékesítési számokat vették figyelembe. A bejelentett számok a részt vevő gyártók beszámolóján alapulnak, és nem ellenőrzöttek.

A 2023-ban megszűnt gyártók robotjainak értékesítési számai nem szerepelnek a statisztikában.

Jelentős növekedés minden kategóriában

Az idei és a tavalyi katalógusban egyaránt szereplő robotokat és gyártókat vizsgálva mindhárom kategóriában jelentős, 46-62 százalékos növekedést látni. A katalógusban idén újonnan szereplő 11 robottípusból már 208 darab aktív a piacon. Ezek a jelenleg működő 2443 szántóföldi és betakarító robot 8,5 százalékát teszik ki.

A 2022 végére tervezett számhoz képest ez 73 százalékos növekedést jelent (2022: 1411 darab). Fontos megjegyzés ebben a tekintetben, hogy a betakarítórobotok kategóriájában egy új résztvevő 150 egységgel bővítette a statisztikát. Ezek többsége már 2022-ben is aktív volt, de a 2022-es statisztikában nem szerepelnek. Ezt figyelembe véve ez a táblázatban szereplő 1200 helyett 56 százalékos növekedést eredményez a betakarítórobotok kategóriájában.

A katalógus első összeállításakor, 2020 végén a működő robotok száma 266 darab volt. Ez azt jelenti, hogy három év alatt az üzemképes robotok száma közel tízszeresére nőtt.

Miért fontos a katalógus?

A szántóföldi és betakarítási robotok már nem csak a korai alkalmazók és az élenjárók „jó, ha van” eszközei. Minden kontinensen egyre több gazdálkodó számára váltak szükségessé a munkaerőhiány, valamint a növényvédő vegyszerek használatával szembeni ellenállás és korlátozások miatt.

Az autonóm robotok nélkülözhetetlenné válnak, és a gazdák nem futhatnak koncepciókra, üres ígéretekre és ismeretlen beszerzési árakra. A gazdák elvárják, hogy a robotok ugyanolyan jól vagy jobban végezzék a feladatokat, mint a meglévő gépek és az emberi munkaerő.

A robotoknak dolgozniuk kell, és pénzt kell keresniük/megtakarítaniuk, valamint időben szervizelni és javítani kell őket (helyi kereskedők/szakemberek támogatásával). Ezért fontos a kereskedelmi forgalomban kapható és árazott robotokat tartalmazó katalógus. A gazdák már rendelkeznek tapasztalatokkal a nagyobb, jobb minőségű és egyenletesebb termést eredményező szántóföldi robotokról.

A katalógus előző, nyomtatásban megjelent kiadásához képest a négy résztvevő lemondásával 46 robot maradt. További 14 új szántóföldi és betakarító robot is bekerült a nyomtatott katalógusba, így összesen 60 robot jelent meg.

A fejlődés számokban

A választást segítő kategóriák

Nem mindegy, hogy például mechanikus gyomirtásra vagy permetezésre szakosodott robotot, többcélú robotot, vagy egy adott terménytípushoz, gyümölcshöz vagy zöldséghez való betakarító robotot keres valaki. A katalógusban szereplő robotokat ezért három különböző és időközben jól ismert kategóriába sorolták:

1.       Többcélú robotok, amelyek többféle feladatot és munkát képesek ellátni, például különböző munkagépek hordozására.

2.       Speciális robotok, amelyek egyetlen feladat/munkakör elvégzésére szolgálnak, mint például termény- vagy szántóföldi felderítés, gyomtalanítás vagy permetezés.

3.       Betakarító robotok, amelyek önállóan képesek betakarítani a kültéri terményeket (a beltéri/üvegházi betakarító robotok nem tartoznak ide).

A katalógusban szereplő 60 robotból összesen 37 jellemezhető többcélúnak, azaz több mint egy feladat vagy művelet elvégzésére alkalmasnak. Tizenkilenc speciális feladatot lát el, és négy betakarító robot van. Az előző évekhez hasonlóan a többcélú kategóriában található a legtöbb alternatíva. Figyelemre méltó, hogy egyre több gyártó teszi le a voksát a viszonylag kis méretű kétpályás járművekre, amelyek képesek kiváltani egy kompakt, gyümölcsös/szőlőskert munkálataihoz tervezett vagy akár egy hagyományos traktort.

Az is érdekes, hogy egyre több ország gyártói vesznek részt a vásárlói útmutatóban. Az idei kiadásban először szerepelnek szántóföldi és betakarító robotok Németországból, Magyarországról, Olaszországból, Új-Zélandról és Svédországból.

(Forrás: futurefarming.com)  

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Robotokkal veszik fel a harcot a mezőgazdaság kihí... Nagy bajban van Japán. Egyre kevesebben dolgoznak ugyanis a mezőgazdaságban, az élelmiszerfogyasztás viszont napról-napra növekszik. A helyi kormány a...
Már a traktorok munkáját is feleslegessé teszik a ... Nem meglepő, hogy a mezőgazdaság területén egyre elterjedtebb a robotizálás, illetve a kísérletek a munkaerőigény csökkentésére. Egy kanadai mérnök mo...
A robotok mind újabb területen vetik meg a lábukat... Új területet hódítanak meg a gépek: hamarosan a kézimunkaigényes területeken is elterjedhetnek a robotok a mezőgazdaságban. A technológia arra is lehe...
Sci-fi filmhez hasonlít az okosfarmok technológiáj... Drónok, szenzorok, robotok és önjáró gépek, valamint 3D nyomtatók, mesterséges intelligencia és big data módszereken alapuló adatelemzés. A felsorolás...
Vegyen robotméhet a hipermarketből A világon minden harmadik falat élelmiszer a méhek beporzó tevékenységének köszönhető, ezért tömeges pusztulásuk komoly veszély a mezőgazdaság és a gl...
A marihuána legalizálása segíti a mezőgazdasági ro... Egy évtizeden belül nagyjából 60 milliárd dollár értékűre nőhet a marihuánapiac, így érthető, hogy a mezőgazdasági termelés automatizálásán dolgozó cé...