Hirdetés
Hogyan takarítsuk be a dohányt?
Hirdetés
Megkezdődött az idei dohánybetakarítási szezon. A dohány betakarítása (más néven dohánytörés) után egyéb feladatok is vannak, melyeket el kell végezni betárolás előtt. Cikkünkben ezeket a munkafázisokat mutatjuk be.
A dohány betakarítása évjárattól függően július elejétől kezdődhet és akár szeptember közepéig is elhúzódhat. A dohánylevél érettségének jelei a következők:
- a levél alapvetően sötétzöld színe halvánnyá válik,
- a levéllemez fodros lesz,
- a levél hegye lehajlik,
- a gyantás tapintású levél könnyen letörhető a szárról és a törés után nem marad a levélen szárrész, más néven bajusz.
A dohány érdekessége, hogy a levelek nem egyszerre érnek. Jellemzően az alsó levelek érnek be először és az érés fokozatosan halad felfelé a növényen. Épp ezért a betakarítás 4-5 törésből áll, melyek között 8-10 nap szünetet kell tartani. Amennyiben az adott év időjárása nem megfelelő a dohány érésének, előfordulhat, hogy az érés akár a fagyokig is elhúzódhat. Ilyen esetben érésgyorsító permetezést kell alkalmazni.
Kis gazdaságokban a törést kézzel végzik, míg nagyüzemi termesztés esetén gépi betakarítást szoktak alkalmazni.
![](/public/agronews/an_article_inner/13874/3fbdf08e79e63a132849800f7e0da3f4_1.jpeg)
Mi történik dohánytörés után?
A letört leveleket mielőbb ki kell szárítani. A szárítás előtt azonban elő kell készíteni a leveleket. A levelek szárításának leggyakoribb módja a következő: a leveleket egy madzagra fűzik és a felfűzött leveleket fellógatják a dohányszárítóban. Régen ezt a műveletet hosszú tűk segítségével, kézzel végezték, ma már természetesen ez a folyamat is gépesítetté vált.
A dohány szárítása nem egy egyszerű, nedvességelvonó folyamat, annál jóval összetettebb. A dohánylevelekben a szárítás során biológiai, kémiai és fizikai folyamatok mennek végbe, melyek fontos, hogy tökéletesen szinkronban legyenek. A leírtakból kitalálható a dohányszárítás lényege: szárítás közben alakulnak ki a dohány minőségét meghatározó tulajdonságok, mint például a szín és a nikotintartalom.
Száríthatjuk a dohányt természetes körülmények (dohányszárító pajtában, 25-40 napig), illetve mesterséges dohányszárító berendezésekben is. A mesterséges szárítók nagy előnye, hogy csak 100-150 órát vesz igénybe, továbbá hogy a szárítás minden tényezője tökéletesen szabályozható.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
2024.07.25.A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
2024.07.23.Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés