Hirdetés
Hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúst hoztak forgalomba
Hirdetés
Veszélyes sertéshús került forgalomba a napokban. A vírusos termék komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában, így most még fontosabb a sertéshús megfelelő kezelése fogyasztás előtt.
Egy ellenőrzés során a veszélyes Hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak a szakemberek Angliában. A vírus a májat támadja meg fertőzés esetén, szélsőséges esetben bénulást, sőt, halált is okozhat. A vírus egyébként az angol sertések 90 százalékában megtalálható, de csak 1 százalékukban az egészségre is veszélyes mértékben.
Nem ez az első eset, hogy Angliában Hepatitis E vírussal fertőzött termékkel találkoznak az ellenőrök, egyre több esetben van jelen a veszélyes vírus, leginkább a sonkákban és a szalámikban. A vírus magas hőmérsékleten elpusztul, így a jól átsütött, kellőképpen megfőzött termékek nem veszélyesek. Az angol étkezési szokások, a húsok nem megfelelő átsütése azonban kedvez a vírus emberre terjedésének.
Attól függetlenül, hogy az angol sertések túlnyomó részében megtalálható a Hepatitis E vírus, a mostani problémát Európa más országaiból (Hollandia, Dánia, Franciaország, Németország) származó sertéshús okozza. A szakértők az elmúlt években azt is megfigyelték, hogy április-május környékén jelentősen megsokszorozódnak az ilyen vírusfertőzések.
Ennek az lehet az oka, hogy a jó időben egyre többen grilleznek kolbászt, sütnek szalonnát, viszont nem sütik át eléggé ezeket a termékeket. A Hepatitis E vírusnak viszont legalább 2 perc szükséges 71 fok felett ahhoz, hogy elpusztuljon.
Attól függetlenül, hogy jelenleg Angliában okoz problémát a fertőzött hús, bármikor feltűnhetnek hazánkban is a Hepatitis E vírussal fertőzött termékek a boltokban. Ezért most kiemelten fontos a hústermékek megfelelő elkészítése fogyasztás előtt.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés