Fejleszti az őshonos állatállomány telepeit és a gépeit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – fotókkal

Közel 500 millió forint európai uniós támogatást költ a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság őshonos állattartó telepek felújítására, továbbá eszköz- és gépbeszerzésére – közölte a szervezet az MTI-vel. A projekt célja a Felső-kiskunsági puszták és tavak, illetve a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése. A területekhez kapcsolódó szántók, természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyek kezelésére egyebek mellett traktorokat, kaszákat, bálázókat, gabonavetőgépet, marha- és lószállító utánfutókat vásároltak.

Kiss Mónika, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetője elmondta: közben felújították az Izsák-Páhi őshonos állattartó telepet, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star tenyésztésének ad otthont. Az osztályvezető szerint az igazgatóság kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése – számoltak be róla. 

Fejleszti az őshonos állatállomány telepeit és a gépeit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fejleszti az őshonos állatállomány telepeit és a gépeit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Meghatározó szerepük van a magyar házi bivaly, a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso North-Star – mezőhegyesi félvér – ló tenyésztésével folytatott génmegőrző tevékenységben. A génmegőrzés célja és a legeltetéssel történő természetvédelmi kezelés feladata együttesen teljesül az őshonos hazai háziállatfajták állományainak fenntartásával.

A magyar szürke tenyésztése és hasznosítása

A magyar szürke szarvasmarha tenyésztésében és annak természetvédelmi célú hasznosításában az 1990-es évek közepe óta vesz részt a KNPI. Egy igen nagy múltú, nagy genetikai értékű állomány tovább tenyésztésének feladatát kapta meg az igazgatóság. A régi háziállat fajták közül a szürkemarha elsőként lett védett, mint első osztályú géntartalék, amely hazai tenyésztésű, a hazai tájhoz kötődik, más fajtáktól kellően elkülönült fajtatiszta állomány.

Megújult az állattartó telep Páhin
Megújult az állattartó telep Páhin

Az osztályvezető emlékeztetett: a Furioso-North Star fajtát 2004-ben Nemzeti Kincsé nyilvánították. Az alacsony egyedszáma miatt, ami 500 körüli tenyészkancát és 80 tenyészmént jelent, a védett őshonos állatfajták közé sorolják.A fajta tenyésztését a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2009-ben kezdte meg, ekkor léptek be két kancával a Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesületbe. Jelenlegi lóállományuk tartásának elsődleges célja a területkezelési feladatok ellátása és a Furioso-North Star fajta nemesítése, genetikai anyagának megőrzése, a klasszikus mezőhegyesi elvek alapján való tenyésztése.

A támogatott projekt keretében várhatóan felújítják a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telepét is – tette hozzá Kiss Mónika.

A füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítását és fejlesztését célzó projekt jelenleg megvalósítási szakaszban van a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnál.

A fejlesztés 498 682 972 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból történik.

Megújult az állattartó telep Páhin, kocsibeálló a képen
Megújult az állattartó telep Páhin, kocsibeálló a képen

A pályázat keretében megvalósul az Igazgatóság működési területén lévő füves élőhelyek és szántók természetvédelmi célú mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyeinek kezelése, gépek és eszközök beszerzésével, továbbá kettő állattartó telep teljes körű felújítása, amelyek állattenyésztési és idegenforgalmi célokat is szolgálni fognak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) a KEHOP-4.1.0-15-2016-00045 azonosítószámú, „Natura 2000 jelölő füves élőhelyek és a természetvédelmi céllal művelt szántók kezelése” című projekt megvalósítására 2016-ban nyert pályázatot.

A célok és a megoldások

A 2016. szeptember 1. és 2023. április 30.  között megvalósítani kívánt projekt legfőbb célja a Felső-kiskunsági-puszták, a Felső-kiskunsági-tavak és a Kolon-tó környéki füves élőhelyek kezelését végző őshonos állatállomány tartásához szükséges infrastruktúra kialakítása, fejlesztése. A kitűzött célok között szerepel olyan gépek és eszközök beszerzése, amelyeket a területekhez kapcsolódó szántók természetvédelmi célú, mezőgazdasági módszerekkel fenntartott élőhelyein alkalmazunk azok kezelése során.

Szintén a projektben tervezi a KNPI a Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telep felújítását és egy látogatható őshonos állatbemutató kialakítását, amely idegenforgalmi célokat fog szolgálni. Ugyancsak célként tűztük ki  az Izsák-Páhi őshonos állattartó telep felújítását, amely a magyar szürke szarvasmarha és a Furioso-North Star tenyésztésének ad otthont.

Új boxok készültek a lovaknak
Új boxok készültek a lovaknak

A projekt keretén belül utóbbi fejlesztés ( az Izsák-Páhi őshonos állattartó telep felújítása) és a villanypásztor rendszerek telepítése már megvalósult. Lezárult a beszerzése a mezőgazdasági eszközöknek és traktoroknak is.

Gépbeszerzés is történt a pályázatból, a képen egy New Holland erőgép
Gépbeszerzés is történt a pályázatból, a képen egy New Holland erőgép

A projektben még megvalósítani tervezett tevékenységek között szerepel a Kunszentmiklós-nagyállási állattartó telep felújítása és a látogatható őshonos állatbemutató kialakítása, továbbá a célkitűzések megvalósításához szükséges gépbeszerzés – írták.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Elindult a 2013 LEADER program, akár 50 millió Ft ... A LEADER 2013 pályázat a vidéki vállalkozásokat hivatott támogatni. Egyaránt érdekeltek lehetnek kezdő és már működő vállalkozások, akik nyereségeseb...
Gép támogatási pályázat hamarosan! Hamarosan induló pályázatra hívjuk fel a figyelmet. Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek és technológiai berendezések, traktorok beszerz...
Július 1-ig!!! Mezőgazdasági területek erdősítéséh... Nagyon közel már a határidő! Amennyiben szeretne EMVA-ból finanszírozott erdősítésre fordítandó támogatást igényelni, itt tájékozódhat ennek részletes...