Ezekkel a műtrágyákkal sosem késő megmenteni az almatermést a keserűfoltosságtól

Befolyásolja az almatermés méretét és húsminőségét, hiánya a sztipikesedés (keserűfoltosság) miatt időzített bombává teszi a betakarított termést, pótlása viszont csak maximális odafigyelés mellett lehet sikeres. A gyakorlott almatermesztők jól gondolják, az almások kalciumpótlásáról lesz szó, ahol hagyományosan a terméskötődés utáni 6 hétben kijuttatott tápelemeken áll vagy bukik minden. Kivéve, ha ICL műtrágyákra bízzuk a feladatot, ezek kombinált alkalmazása ugyanis nagyban növeli a kertészek mozgásterét és csökkenti a kockázatokat.

A nyugat-európai kertészek körében évtizedek óta speciális műtrágyatermékeiért kedvelt ICL műtrágyagyár tápanyagai olyan újító formában vagy kiegészítő anyagokkal készülnek, amelyekkel termésből több, kockázatból kevesebb vár a gazdára.

Rácz Gábort, az ICL növényvédelmi szakmérnök területi képviselőjét az alma kalciumpótlásának kihívásairól és a megoldást jelentő ICL tápanyagokról kérdeztük.

Mitől időzített bomba az almatermés megfelelő kalciumpótlás nélkül a termelőnek?

Hívhatjuk keserűfoltosságnak vagy épp Jonathan-foltosságnak, a kisebb arányban a bór-, nagyobb arányban a kalciumhiány miatt fellépő sztipikesedés alattomos és drága terméshiba a gyümölcstermesztésben. A keserűfoltosság ugyanis a legtöbb esetben a növekedésben, majd érésben lévő termésen nem látszik, a héjon jelentkező foltok szedés után rontják a tárolhatóságot, ezzel csökkentve a jövedelmezőséget.

A megelőzés emiatt nem lehet ösztönös, fontos, hogy a tavaszi tápelemfeltöltés, csepegtetőrendszeres ültetvény estében az öntözőműtrágya összetételének kiválasztása szakmai alapon történjen.

„A kutatási eredményekből és a termelői gyakorlatból is egyértelműen látszik, ha mennyiségre és minőségre is kiváló almatermést célzunk, akkor ehhez kulcskérdés a kalcium helyes pótlása. A hangsúly a helyes gyakorlaton van, ugyanis nagyra nőtt, laza szerkezetű és a tárolás során barna foltosodásra hajlamos termés elkerülését még sajnos mind a mai napig a termésnövekedés idején kijuttatott hagyományos kalcium lombtrágyákkal próbálják megelőzni a termelők. A megelőzés esélyét sajnos gyakorlatilag lenullázza az alma fejlődési dinamikája, a termésbe ugyanis rendkívül korlátozottan építi csak be a növény a kalciumot, a virágzás után a terméskötődéstől kezdve 6 hetünk áll rendelkezésre a kalciumfelöltésre. Az ICL számos tápanyagot kínál gyökérzeten vagy épp lombozaton keresztüli kalciumpótláshoz és tápláláshoz, ezek a hagyományos termékeknél jobb hatékonysággal dolgoznak, kombinációjukkal bebiztosíthatjuk az 1. osztályú, jól tárolható termést” – vezeti fel a tudnivalókat Rácz Gábor.

ICL műtrágyák növelik a termelő mozgásterét az alma kalciumpótlásához.

Hogyan néz ki az ICL kalciumpótlási javaslata a növények optimális fejlődését biztosító tápanyagokhoz hangoltan vagy azok részeként?

1. Gyökérzeten keresztüli kalciumfeltöltés Polysulphate ásványi trágya + Agromaster burkolt nitrogénműtrágyák

Az almafák korai gyökérzeten keresztüli kalciumpótlásához ideális megoldást kínál a Polysulphate ásványi trágya (48% SO3, 14% K2O, 6% MgO, 17% CaO), amely ökológiai gazdálkodáshoz is rendelkezik számos nemzeti és nemzetközi szakmai szervezet engedélyével. A 4 az 1-ben tápanyag 100% természetes, azonnal felvehető szulfátos formában tartalmazza a kalciumot, illetve társaságában a káliumot, magnéziumot is, miközben 60 napon át kénpótlást is biztosít a növényeknek. Miként lehetséges? A Polysulphate ásványi trágya elsőként állítja a mezőgazdaság szolgálatába egy ősi tengerfenék ásványi tartalmát, ez a polihalit, amelyet kizárólagossággal termel ki bányászat útján az ICL Anglia partjainál.

A Polysulphate egy egyedülálló tápanyag, az ásványi forma ellenáll a kimosódásnak, a fokozatos oldódás sokkal jobban igazodik a növények tápanyagfelvételi dinamikájához. Tavasszal elég a fa koronája alá juttatni a javasolt dózisban, az esők vagy az öntözés pedig fokozatosan elérhetővé teszi az ásványi tartalmat a növényeknek a gyökérzeten keresztül.”

Javasolt dózisa: 300-400 kg/ha

Az Agromaster burkolt műtrágyák állandó tápelemhatása javítja a kalcium beépülését is a növényeken belül.

Hogyan jön a burkolt nitrogén-hatóanyag a kalciumpótláshoz?

Rácz Gábor kiemeli, hogy ugyan a zöldtömeg kineveléséhez is lényeges a növényi fejlődés motorját jelentő nitrogén pótlása, de besegít a hatékony kalciumpótlásba is.

A nitrogén elősegíti a kalcium beépülését a növényekbe. Amennyiben szeretnénk költséghatékonyan használni ezt az értékes tápelemet, érdemes burkolt műtrágyát választani. Az Agromaster műtrágyák burkolt szemcséit egy növényi gyantához hasonló réteg veszi körbe, ezen belül oldódik fel már minimális nedvesség hatására is a tápanyag. Azonban a kibocsájtás csak a talajhőre reagálva indul meg a szemcsékről. A nitrogén fokozott ütemben kerül be a talajoldatba, ahogy melegszik az idő, így a növekedés ütemével összhangban tápláljuk a növényeket, úgy, hogy a burkolatnak köszönhetően a tápelemtartalom kevésbé mosódik ki vagy illan el. A feladatra ideális megoldás az új, 31%-ban burkolt nitrogén-hatóanyagú Agromaster 43-0-0+5SO3, amit most a tavasz legjobb árán lehet beszerezni magyar értékesítő partnereink közül az Univerzál-Plusz Kft.-től.

Javasolt dózisa: 100-120 kg/ha, talajelemzési eredmények függvényében

2. Öntöző műtrágyás táplálás Agrolution Speciallal – komplex tápoldat könnyen felvehető kalciumformával

A csepegtető öntözőrendszerekkel ellátott ültetvényekben a kezdeti kalciumbevitel javításához elérhető az ICL Agrolution Special öntöző műtrágyáiból is kalciumkiegészítéssel ellátott változat is – az Agrolution Special 313 NPK 14-7-14+14Ca + komplett mikroelemcsomag. A kiváló vízoldékonyságú és magas hatóanyag-tisztaságú tápanyag maradék nélküli kristálytiszta oldatot képez a tartályban. Ez az öntözőműtrágya-család tartalmazza az ICL speciális Nova PeKacid technológiáját is, a száraz foszforsav előnye kettős – tisztítja a csepegtetőcsöveket, illetve fokozza a tápanyagok felvételét a növényeknél.

Az oldott kalciumformát könnyedén hasznosítják a növények, miközben a többi hatóanyag az olyan mikroelemek társaságában, mint a bór, a vas, a mangán vagy a réz, optimális táplálást biztosít. A tenyészidőszak folytatásában átválthatunk az Agrolution Special 324 NPK 14-8-22+5CaO+2MgO+mikroelemcsomag-formulára, majd az érés elősegítéséhez 80%-os érettségnél alkalmazhatjuk a káliumtúlsúlyos Solinure FX 19 10-10-40-et, ami egy kiváló ár-érték arányú, szintén tökéletes vízoldékonyságú öntöző műtrágya savazó hatással, klorid- és ammóniatartalommal.”

Az Agrolution Special 313 NPK 14-7-14+14Ca + komplett mikroelemcsomag

Javasolt dózisa: 50-60 kg/ha

Kimagasló hatóanyagtisztaság, gyorsabb felvehetőség és hosszabb hatástartam teszi az ICL lombtrágyákat keresetté a termelők körében.

3. Újgenerációs lombtrágyák a hatékonyabb levélzeten keresztüli kalcium- és tápanyagpótláshoz

Az ICL műtrágyakínálatából olyan lombtrágyák sem hiányozhatnak, amelyekkel igazolt eredményességgel képesek javítani a termés tárolhatóságát.

Az egyik az Agroleaf Power Calcium – 11-5-19+9CaO+2,5MgO+mikroelemcsomag olyan újgenerációs prémium lombtrágya, amely számos nélkülözhetetlen mikroelem – réz, cink, bór, magnézium – társaságában tartalmazza a termés minőségi mutatóit jelentősen javító emelt kalciumdózist. A lombtrágya két kiegészítő technológiának köszönhetően (DPI és M-77 technológiák) sokkal gyorsabban, hosszabb hatóidővel biztosítja a tápelemeket, mint a versenytársak.

  • Egy hagyományos lombtrágyával a kalcium beépülése 1-2 napot is igénybe vehet a kijuttatás után, az Agroleaf Power lombtrágyákkal dolgozva a hatás már 24 órán belül megmutatkozik a növényen belül!

  • A technológia ezen kívül javítja a foszfor és nitrogén hasznosulását is, ráadásul más lombtrágyákhoz képest a tápelemeket 200 órával hosszabb ideig, egy plusz hétnél is tovább biztosítja.

A másik hiánypótló termék Agroleaf Liquid Calcium+ 8-0-0-+13,8 CaO, amely egy folyékony kalcium lombtrágya.

„Az Agroleaf Liquid Calcium+-ot több éves kísérletsorozatnak vetették alá, az eredmények meggyőzőek: aminósav tartalmával, a benne megtalálható növényi cukrokkal, felszívódást serkentő felületaktív anyagokkal még a gyümölcs viaszos héján keresztül is képes volt bevinni a kalcium-hatóanyagot. Az Egyesült Királyságban és Spanyolországban elvégzett kísérletekben akár 60%-kal csökkentette a keserűfoltosság előfordulását. Kiemelkedően jó eredménnyel dolgozik az érzékeny desszert- és konyhai almafajtáknál.”

Az Agroleaf Power Calcium ajánlott dózisa 3-5 kg/ha

Számos más kertészeti kultúrához hasonlóan az ICL kínálatában is komplex tápanyag-utánpótlási technológia érhető el az almatermesztésben dolgozó termelőknek is.

Jobb termés, kevesebb műtrágya-kijuttatással, valós megtérüléssel? Válassza az ICL műtrágyatermékeket! Keresse Rácz Gábor területi értékesítőt a további termékinformációkért, ingyenes szaktanácsadásért!

Rácz Gábor
növényvédelmi szakmérnök, ICL
Tel.: +36304881479
Email: gabor.racz@icl-group.com

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatási program indul almatermelőknek! 3,16 milliárd forint értékben indul támogatási program az almatermelőknek. Ennek keretében támogatják az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, ...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...
Guinness-rekord almaevésből Budapesten A 2014-es év sem telhetett el magyar Guinness-rekord kísérlet nélkül. A Semmelweis Egyetemen több mint ezer ember evett egyszerre almát, ezzel megdönt...
Az európai almapiac helyzete 2014 végén egy a kizárólag almával foglalkozó Interpoma kiállításhoz kapcsolódó tanácskozáson a szakemberek áttekintették az európai almapiac jelenés ...
Almatelepítés: milyet, mikor, hogyan? Almaültetvény telepítése előtt sok mindent meg kell terveznie, meg kell vizsgálnia a gazdának. Hasraütés-szerűen nem lehet eldönteni, hogy milyen alma...
Ígéretes a tavasz a gyümölcsösökben Bőséges termést ígérnek ezekben a napokban Duna–Tisza közén az almások. Míg a múlt évben gyenge volt az almatermés az említett területen, idén ennek a...