Cserépben is nagyon jól érzik magukat – a 26 legtöbbet használt zöldség, gyümölcs és fűszernövény

Egy sor olyan zöldség, gyümölcs és fűszernövény létezik, amelyek könnyen termeszthetők balkonon, teraszon, kiskertben, sőt, még ablakpárkányon is.
Pedig korábban azt feltételeztük róluk, hogy ültetésük nagyon gondos, aprólékos előkészítést igényel. Meg sem fordut a fejünkben, hogy egyszerűen földet rakjunk egy cserépbe, bele a palántát, aztán ki az erkélyre!

A leggyakrabban használt cserépbarát zöldségek

1. Paradicsom

Válasszon napos helyet ennek a zöldségnek a termesztéséhez, mivel a paradicsomnak legalább 6-8 órányi napfényre van szüksége a legjobb íz eléréséhez. Szükség lesz ketrecre, rácsra vagy karóra.

2. Spenót

A spenót könnyedén termeszthetú konyhai ablakpárkányon vagy erkélyen, ahol világos, de közvetett fényt kap. Emellett használjon jól vízelvezető virágkeveréket.

3. Paprika és chili

Ahhoz, hogy otthon is élvezhesse az édes és csípős paprikát, válasszon egy közepes méretű, legalább 12-14 hüvelyk széles és mély edényt. Válasszon napos helyet, amely legalább 6 órányi napfényt kap.

4. Uborka

Az uborkát remekül lehet termeszteni egy kis erkélyen vagy teraszon. Mindössze egy napos helyre és egy közepes méretű, rácsos edényre van szüksége, hogy bőséges termést élvezhessen!

5. Saláta

Bármilyen salátafajta termeszthető egy keskeny edényben, amelynek alján elegendő vízelvezető lyuk van. Teljes napfényben gyorsan nőnek, és némi árnyékot is elviselnek.

6. Kelkáposzta

Mivel a kelkáposzta hűvös időjárású növény, tavasszal és ősszel is termeszthető. Ha fagymentes, meleg éghajlaton él – a tél lenne a legjobb időszak a cserépben való termesztésére.

7. Burgonya

A burgonya otthon könnyen termeszthető burgonyatoronyban, zsákvászonzsákban vagy akár zsákvászonban is. A tárolóedényt olyan helyre helyezzük , amely 6-8 órányi napfényt kap.

8. Sárgarépa

A sárgarépa gyökérhossza a fajtától függően 2-3 hüvelyktől 12 hüvelykig terjed, ezért bölcsen kell cserepet választani. Ez a gyökérzöldség szereti a gazdag és jó vízelvezetésű talajt és a teljes napfényt.

9. Spárga

A spárgának napi 6-7 óra teljes, közvetlen napfényre van szüksége ahhoz, hogy a legjobban fejlődjön. Ideális esetben tavasszal kell elültetni a spárgát gazdag, jó vízelvezetésű talajba.

10. Karfiol

A karfiolnak laza, de tápanyagban gazdag virágföldre van szüksége, amely képes megtartani a nedvességet, és jól lefolyik. Tegyük ki sok napfénynek a legjobb növekedés és a virágfej mérete érdekében.

11. Cékla

A céklának 4-5 órányi közvetlen napfényre van szüksége a legjobb terméshez. Tartsa a hőmérsékletet napközben 15-21 °C között, éjszaka pedig 10-15 °C között.

Használjon gazdag termesztőközeget, biztosítson sok világos fényt, és pillanatok alatt betakaríthatja a termést!
Használjon gazdag termesztőközeget, biztosítson sok világos fényt, és pillanatok alatt betakaríthatja a termést! (Fotó: Pixabay)

12. Bab

Ahhoz, hogy elkezdhesse a bab otthoni termesztését, egy 8-10 hüvelykes edényt kell választania. Használjon gazdag termesztőközeget, biztosítson sok világos fényt, és pillanatok alatt betakaríthatja a termést!

13. Padlizsán

A legjobb íz érdekében biztosítson elegendő fényt és hőt a padlizsánjának. Hatalmas edényt, állandó vizet és jól vízelvezető talajt igényelnek a virágzásukhoz.

14. Zöldhagyma

Fontos, hogy a konténert, amelyben zöldhagymát termesztünk, olyan helyre helyezd, amely árnyék és fény keverékét kapja. Jól öntözzük, és a talajt sok szerves anyaggal egészítsük ki.

A leggyakrabban használt cserépbarát fűszernövények

15. Kakukkfű

A házilag termesztett kakukkfüvet kis edényben is élvezheti. Használjon gazdag virágföldet, és tartsa a cserepet olyan helyen, amely naponta 2-4 órán át világos fényt kap.

16. Oregano

Ez a fűszernövény könnyen termeszthető a konyha vagy a hálószoba napos ablakpárkányán! Gyorsan növekszik, és a magok elvetése után 50-70 nap múlva lesz szüretelhető.

Minél többet szüreteljük, annál bokrosabb lesz!
Minél többet szüreteljük, annál bokrosabb lesz! (Fotó: Pixabay)

17. Bazsalikom

A bazsalikom termesztése tökéletes egy kezdő kertész számára, mivel ez az egyik legkönnyebben termeszthető fűszernövény. Minél többet szüreteljük, annál bokrosabb lesz!

18. Zsálya

Ha zsályát termeszt otthon, friss leveleit török ételekben is élvezheti! Szereti a napfényt, ezért válasszuk ki a legnaposabb ablakpárkányt, és tartsuk ott a gyógynövényt.

19. Menta

Ha mentát termeszt, friss leveleit számos ételben és koktélban felhasználhatja! Ügyeljen arra, hogy 5-6 órányi világos napfényt kapjon.

Használjon 8-10 hüvelykes edényt a koriander termesztéséhez a bőséges termés érdekében. Olyan helyre tegye, amely délután árnyékot kap
Használjon 8-10 hüvelykes edényt a koriander termesztéséhez a bőséges termés érdekében. Olyan helyre tegye, amely délután árnyékot kap (Fotó: Pixabay)

20. Koriander

Használjon 8-10 hüvelykes edényt a koriander termesztéséhez a bőséges termés érdekében. Olyan helyre tegye, amely délután árnyékot kap.

A leggyakrabban használt cserépbarát gyümölcsök

21. Banán

A banán cserépben történő termesztése a legjobb módja annak, hogy kis helyen, például egy erkélyen vagy teraszon frissen szüreteljük. Nagy leveleivel szép trópusi kiegészítő is lehet!

22. Ananász

Az ananásznövényeknek gazdag termesztőközegre és sok napfényre van szükségük a terméshez. A legjobb növekedés érdekében 6-8 hetente egyszer használjon rendes szobanövénytrágyát.

23. Eper

Az eper cserépben és függőkosárban is jól fejlődik. Ezeket a gyümölcsöket hidroponikusan is termesztheti. Mi több? Ereszcsatornában is termeszthető!

24. Gránátalma

A gránátalma törpe fajtái nagyon jól érzik magukat konténerben. Amellett, hogy gyümölcsöt termeszt, a növény tüzes piros virágaival és élénkzöld lombozatával lenyűgöző látványt is nyújt.

25. Citrusfélék

A citrusfélék esetében tartsa a talajt kissé a nedvesebb oldalon, adjon nekik sok fényt, és lássa, hogy megtelnek gyümölcsökkel!

26. Bogyók

Könnyen termeszthet szedret, áfonyát, málnát, kökényt, egrest, áfonyát és eperfát cserépben. Az egyetlen dolog, amire szükség van, az napi 6-7 óra napfény.

(Forrás: balconygardenweb.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gyümölcstermelők téli továbbképzése rendezvénysoro... A szakmai fejlődés minden szakember számára fontos, így a gyümölcstermesztés területén dolgozóknak is. A programon résztvevők friss információkat tudh...
Mi lesz idén a zöldség-gyümölcs ágazatban? 2013-ban döcögősen indult be a szezon, köszönhetően a hosszúra nyúló télnek. Idén azonban enyhe volt a tél és korán megérkezett a tavasz is: előbb kez...
A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Rekordtermés helyett csak jó közepes várható a gyü... A korábban jelzett rekordtermés helyett csak jó közepes termés várható a magyarországi gyümölcsösökben, főként az elmúlt hét időjárása miatt - mondta ...
Így maradt bio a nem bio cseresznye Személyes hangvételű cikket olvastunk a Kapanyél oldalán, mely a cseresznyefák hasznosságáról szól. Pro és kontra érvek kerülnek egymással szembe, szó...