„Biztonsági megoldásnak indult, rekordtermést ért” – a Lovospeed lombtrágya repcében is bizonyított 2023-ban

Trópusi meleggel váltakozó fagyközeli reggelek, a nedvességet a talajból kifacsaró szelekre érkező özönvízszerű esők. A repce minőségorientált tápanyagpótlásában a termelők szerint a kihívások nagysága nem, csak azok formája változott 2023-ra, hiszen ilyen körülmények között a gyökérzeten keresztül a tápanyagpótlás hektárköltségeit jelentősen emelik a veszteségek. A mérleg nyelve továbbra is a levéltrágyák irányába billen, ezekkel ugyanis még az egyszerű mész-ammon-salétrom műtrágyáknál is olcsóbban dolgozhatunk. Jól választott termékkel ráadásul akkor sem változik a matematika, ha ott van a tápanyagban a rekordterméshez lényeges kén, magnézium és komplett mikroelemcsomag is.

A Hajdú-Bihar vármegyében található Furta község határában 500 hektáron őstermelőként gazdálkodó Hajzer Andrásnál legalábbis mindkét célt maradéktalanul biztosította a repcében és gabonában is alkalmazott Lovospeed. A lombtrágyát a gazda költséghatékonysági okból próbálta ki, hogy végül jó olajtartalom mellett 42 mázsa/hektáros saját rekorddal arasson olajnövényt, a búzában pedig 32-es sikértartalommal zárja a szezont. Technológiáról, tapasztalatokról kérdeztünk.

Lovospeed levéltrágya: van, amikor az olcsóbb a jobb

Hajzer Andrásék területeinek 90%-án a repce és őszi kalászosok – árpa és búza – osztoznak, a fennmaradó területen egy kis napraforgó és lucerna terem. A talajviszonyok miatt is van kihívás a tápanyagpótlásban, hiszen előfordulnak szikes és nehéz, kötött vályogtalajok is a minőség pedig átlagban 10-20 aranykorona között ingadozik. A termelő bevallása szerint azonban mégsem az előbbi, hanem két, a növényei és saját maga számára sokkal frissebb kihívás vette rá, hogy amennyit csak lehet, folyékony technológiára cseréljen a bevett szilárd MAS műtrágyából: a drágulás és a gyökérzeten keresztüli tápanyagfelvételt gátló extrém időjárás. A nitrogéntúlsúlyos (24% nitrogéntartalom karbamid, ammónia és nitrát formában a gyors tápanyaghatásért), magnéziumot, ként és mikroelemcsomagot tartalmazó Lovospeed, mint kiderült, mindkét problémát hatékonyan orvosolja.

Hajzer András, gazda

„A növénytermesztés szeretetét édesapámtól örököltem, aki egy nagy agrárcég agronómusaként dolgozott. Ennek a világnak a szabadsága, a folyamatos kihívások jobban tetszettek, mint egy irodai munka, bár a tavalyi év után hazudnék, ha nem fordult volna meg a fejemben, hogy lehet, az a világ egyszerűbb. A nehézségek ellensúlyozásához célzottan, a fő növényeinkre kerestem tápanyagokat, amelyek jobb árszínvonalon biztosítják a vegetatív növekedéshez elengedhetetlen nitrogént, valamint a bórt, ami a repcében és a kalászosban is a minőségi termés egyik kulcstápanyaga.

Az IKR Agráron keresztül emiatt kezdtem használni a Lovospeedet és a Borosan Fortét, amelyekkel nemcsak ez adott, de a szilárd műtrágyáknál lényegesen jobb hasznosulással, az időjáráshoz alkalmazkodva valósíthatom meg mindezt. Ráadásul a Lovospeedben olyan plusz tápelemek is vannak, mint a kén, a magnézium, valamint a cink, vas, réz és a mangán. Normál évben mindkét állományunkat 200 kg/ha MAP-pal indítjuk el, a repce a tél után kap 300 kg/ha kénes nitrogént és 200 kg/ha MAS-t, a kalászosnál a tavaszi kezeléseket eddig 300 kg/ha és 200 kg/ha MAS jelentette. Ezt a gyakorlatot a jelenlegi árak és időjárás mellett nem lehet fenntartani.

Itt jött képbe az IKR Agrár két Lovochemie lombtrágyája, amelyekkel kétszer végeztünk kezelést a szezonban, egyszer szárnövekedés idején, egyszer zöldbimbós állapotban. A Borosan Fortéból 3 l/ha dózist, a Lovospeedből 20 l/ha dózist alkalmaztunk.”

Az eredmények? Hajzer András a sor elején a 150 kg/ha megspórolt MAS műtrágyát és egy rekord repcetermést emel ki.

„Egy ilyen technológiai váltásnál mindig óvatosan kell kikísérletezni, hogy a lombtrágyával mennyi szilárd műtrágyát tudunk a terméskilátások csökkenése nélkül kiváltani. Nálunk ez kiválóan működött: jó olajtartalom mellett 42 mázsa/hektár termett a repcénk, a kalászosokat megkésve még csak aratjuk, mikor beszélgetünk, de a sikértartalom ott is 32-es. Az eredményeken túl az IKR Agrár területi képviselőjével is baráti kapcsolat alakult ki, meghívtak minket egy prágai kirándulásra is termelőpartnerként, így abszolút jónak tartom a választást.”

A Lovospeed lombtrágya aszályos időben is eredményesen viszi be a nitrogént a növénybe.

Mennyiért teszi mindezt elérhetővé a Lovospeed lombtrágya?

Kóti Péter, az IKR Agrár Kft. Magyarhomorogi Területi Központjának területi képviselője nem fél konkrétumokba bocsájtkozni, a Lovospeed még mindig állja a versenyt, a levéltrágyákat is elérő drágulás dacára is.

„A Lovospeed lombtrágya több előnyt egyesít a termelőknek, az egyik az, hogy még mindig jobb árszinten tesz lehetővé nitrogénpótlást, mint a klasszikus mész-ammon-salétrom termékek. Egy liter Lovospeed levéltrágya jelenleg 1000 Ft-os árszint körül beszerezhető, a felső dózis felé kitolva az oldatot, egy hektáron 20 000 Ft-ból megvalósítható a minőségi tápanyagpótlás. A Lovospeed esetében fontos kihangsúlyozni a minőségi szót, hiszen úgy alkották meg, hogy aszályos időben is eredményesen vigye be a nitrogént a növénybe, a benne található kén ráadásul segíti is a nitrogénhasznosulást, miközben a magnézium nemcsak a fotoszintézist, de a gyökérzet aktivitását is serkenti, így összességében javul az ellenállóképesség, ami a mikroelemekkel kiegészülve meg is látszik a termésen.

Hasznosulási arány terén a Hajzer Andrásnál szintén alkalmazott Borosan Fortét is dicséri minden partnerünk, hatékonyan támogatja a virágzás, kötődés folyamatait, sikeresen megelőzi az olyan bórhiányos tünetek felbukkanását a repcében, mint a gyengébb gyökér- és becőnövekedés vagy épp a gyökérzeten belüli üregesedés kialakulása.”

Lovochemie lombtrágyák: a legfrissebb európai műtrágyafejlesztések a kisgazdaságoknak is megfizethetően

Az IKR Agrár Kft. itthon Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari cégegyüttesének, az AGROFERT csoportnak a részeként tevékenykedik.

Kóti Péter szerint ez a kiterjedt raktárkészletből fakadó rugalmasságon keresztül, valamint a saját műtrágyagyár hálózatra építve az új hatóanyagok kutatása és azonnali beépítése révén a tápanyagpótlás terén is előny a termelőknek.

Az IKR Agrár Kft. vállaltcsoportjához tartozik több meghatározó műtrágyagyár is a kontinensen, az egyik a DUSLO, a másik a csehországi Lovosice település határában található Lovochemie, ahol kiváló, kultúraspecifikus tápanyag-összetétellel készülő lombtrágyákat gyártanak. A kínálatunkban 13 Lovochemie levéltrágya, 6 kultúraspecifikus összetétel érhető el, de nem hiányoznak az olyan speciális termékek sem, mint a vízkeménységet korrigáló Lovostabil, ami a 2023-as évben vált elérhetővé a magyar piacon.

Az IKR Agár Kft.-vel dolgozva a termelők gyakorlatilag a megjelenésükkel egy időben próbálhatják ki saját technológiájuk részeként a legújabb hatóanyagokat, adalékanyagokat. A másik stabil pontja a partnerségüknek a rugalmasság és a gyorsaság, amit előzetes igényfelmérésekkel, a legtöbbet használt készítményeknél előzetes készletfeltöltéssel igyekszünk bebiztosítani. Jelenleg számtalan nehézség vonja el a gazdák figyelmét a háborús helyzettől, a terménypiaci áringadozáson át az energiaárakig, próbáljuk őket tehermentesíteni, amennyire lehet. A komoly raktárkészletnek köszönhetően a legtöbb esetben a hirtelen felmerülő termékigényeket is azonnal ki tudjuk szolgálni.”

Csúcstermés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár kínálatában elérhető folyékony lombtrágyákat kultúraspecifikus összetétellel! Területi képviselőik országos lefedettséggel várják megkeresését! www.ikragrar.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Hatékony és megéri: komplett napraforgó technológi... Saját napraforgó technológiát kínál az IKR Agrár Kft. azért, hogy a lehető legbiztosabb hozamot ötvözze a legjobb minőséggel, így minden gazda eléged...
Minden növénytermesztő ”használ” Trichodermát R... Talán meglepő, de minden növénytermesztő használja a Trichodermákat, hisz a vetésváltást jelentős részben a talajokban természetes módon jelen lévő T...
A jegenyék nem nőnek az égig…. Az árak sem növekednek évről évre, gondoltuk ezt eddig a nyárig. Ám a valóság rácáfolt erre a népi bölcsességre, mert olyan helyzetet állított elő a ...
Az EU-s növényvédőszer-kivonások dacára is bő és e... IKR Agrár Hi Spore Trichoderma gombakészítmény! Nem véletlenül emlegetik a magyar gazdálkodók is egyre gyakrabban a növényvédelem világában a gomb...
Kiszámíthatóság a „nitrogénbomba” után a növényter... Amikor az időjárás átalakulása szinte versenyt fut a mezőgazdasági inputanyagok drágulásával, vannak, akik úgy tartják, lehetetlen az integrátorok el...
A megbízható integrátor mérsékli az inputanyag-koc... A gazdálkodók egy része a kilőtt műtrágyaárak megoldását a környező országokból beszerezhető olcsóbb, alapvető termésnövelő vagy nitrogénhelyettesítő...