Az AXIÁL Kft. fejlesztései a digitális mezőgazdaságért

Elindult az új év, jön egy újabb tavasz, kezdődik az egyik legzsúfoltabb időszaka az évnek. Emellett, folyamatosan kapják a gazdálkodók az értesítést a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” program keretében beadott pályázatuk bírálatáról. Ez alapján egy minden eddiginél izgalmasabb és nagyobb kihívást jelentő tavaszi szezon várható. Minderről Dr. Mesterházi Péter Ákossal, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetőjével beszélgettünk.

Az elmúlt években egyre nőtt az érdeklődés a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatásaitok iránt, egyre többen tették le a voksukat az Axiál megoldásai mellett. Hogy látja, hogy alakul ez most, a támogatás függvényében?

Azt gondolom, hogy még annál is többen adták be pályázatukat a mi szolgáltatási ajánlatunkkal, mint amire számítottunk. Az igazat megvallva, nagyon sok energiát fektettünk ennek a területnek a fejlesztésébe az elmúlt években és igyekeztünk ezeket a szolgáltatásokat minél inkább felhasználó baráttá tenni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy ez elég jól sikerült. Talán ennek is köszönhető a nagy érdeklődés. A másik fontos dolog, hogy ezek a szolgáltatások a szántóföldi helyspecifikus gazdálkodás folyamatának teljes folyamatát lefedik. Tehát ezeket választva a technológiát akár még egyáltalán nem ismerő gazdálkodó is el tud jutni a tényleges megvalósításig. Fontos szempont lehetett a döntésben az is, hogy elkövettünk mindent annak érdekében, hogy partnereinket minél részletesebben tájékoztassuk arról, hogy mit is kínálnak ezek a szolgáltatások. Ilyen értelemben végül is pont azt csináltuk, mint amit egyébként is szoktunk.

Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője

És mit kínálnak ezek a szolgáltatások?

Vantage néven foglaltuk össze ezt a termékcsoportot. Ezek olyan megoldások, amelyek segítik a gazdálkodókat a helyspecifikus gazdálkodás gyakorlati megvalósításában. Itt lényegében két fő területre fókuszálunk. Egyrészt előállítjuk azokat a helyspecifikus információkat, melyek nélkül ez a technológia nem tud működni. Elsősorban a táblán belüli zónák megtalálására, lehatárolására gondolok, illetve a későbbiekben ezekhez a zónákhoz további adatok gyűjtésére. Ide tartozik például a talajmintavétel, laborvizsgálat, vagy különböző távérzékelési adatok gyűjtése, mint pl. a növényzet vegetációs aktivitásának vagy vízhiány okozta stresszes állapotának mérése. Másrészt, olyan háttér infrastruktúrát, olyan eszközöket kínálunk, melyekkel könnyen, hatékonyan lehet elvégezni az adatgyűjtés, adatkezelés, térképezés, kijuttatási terv készítés feladatait. Az elvünk az, hogy a felhasználónak ne kelljen speciális, pl. térinformatikai tudással rendelkeznie, a háttér infrastruktúra végezze el helyette az ilyen műveleteket. Ez egyúttal garancia a szakszerűségre is.

A Vantage megoldásai a helyspecifikus gazdálkodás gyakorlati megvalósításában segítik a gazdálkodókat

Miben látja az Axiál szolgáltatásainak egyediségét, erősségét?

A zónázás kapcsán ki kell emeljem, hogy nagyon magas szakmai színvonalat képviselő és komoly háttér-infrastruktúrára épülő megoldásokkal tudunk dolgozni. Ezek műholdas távérzékelésre épülnek, de messze túlmutatnak az egyszerű NDVI-alapú módszereken. A Trimble Power Zone megoldása akár 24 órán belül képes kezünkbe adni akár 15 évnyi termőképességi-index térképet, melyek akár 180-400 szakszerűen feldolgozott műholdfelvétel adataira épülnek. A mAXI-Hozam műholdas hozammérésünk különlegessége, hogy képes a hozam tényleges (t/ha) mérésére! Több év ilyen hozamtérképe alapján nagyon megalapozott zóna-lehatárolást tudunk végezni. És ami nagyon fontos, hogy mindkét módszerrel információt kapunk a zónák reális termőképességéről is. A farmmenedzsment szolgáltatásaink kapcsán a Trimble Farmer Core megoldása automatikus adatgyűjtést és felhő alapú szinkronizálást biztosít, és nem csak Trimble monitorokkal, de pl. John Deer, Fendt, Valtra, Massey Ferguson, Case-IH, New Holland, Steyr, illetve hamarosan a Claas gépeivel is, ráadásul egyre bővülő funkcionalitással. A saját fejlesztésű mAXI-MAP szolgáltatásunk pedig automatikusan állítja elő a térképeket a fent említett adatokból és egyszerű felületén néhány perc alatt készíthetőek el a kijuttatási tervek műtrágyázáshoz vagy vetéshez akár az összes táblánkra, akár az egész évre. A kész tervek pedig a Trimble Core szoftveréből felhőn keresztül küldhetőek direktben a különböző gépek monitorjaira – a fent említettek közül egyre többre.

Hogy lehet kezelni ennyi projektet?

Sok energiát fektettünk a háttérinfrastruktúra fejlesztésébe, aminek során a működésünket is digitalizáltuk. Nem az volt a cél, hogy a papírmunkák elvégzésére új embereket kelljen alkalmaznunk, hanem, hogy már a szolgáltatásainkra vonatkozó ajánlatainkat is digitálisan adjuk ki. Ezt fejlesztettük tovább úgy, hogy a megvalósítási fázisban is minél több folyamatot automatizálni tudjunk.

Itt jön a képbe a mAXI-MAP nevű alkalmazásunk, amin keresztül történik az adattovábbítás a partnerek felé, legyenek azok akár zóna- vagy műholdas hozamtérképek vagy talajvizsgálati adatok. A napokban élesedik az a felület, ahova a partnereink ehhez majd be tudnak regisztrálni.

Ezen keresztül bekérjük az összes olyan adatot, ami a szolgáltatásaink elindulásához kell, és itt történik a szolgáltatások megrendelése is. A platform az összes adatot és elvégzendő feladatot tartalmazza, a gazdának és nekünk is átlátható módon. A folyamat különböző pontjaira ellenőrzési és minőségbiztosítási elemeket is be tudunk tenni. Ez a fejlesztés egy hatékonyabb és – reményeink szerint – magasabb színvonalú szolgáltatást garantál majd.

A szállítási megállapodások és a dokumentációk legenerálása is ugyanebben a rendszerben történik. Nem lesz szükség új papírok kitöltésére, hiszen az adatok már rendelkezésre állnak, ami pedig hiányzik, azt most bekérjük a gazdáktól.

Kritikus pont a táblahatárvonal és az ehhez kapcsolódó táblatörzskönyvi adatok köre, mert ez az alapja a zónalehatárolásnak, a műholdas hozammérésnek, ugyanakkor gyakran pontatlan vagy hiányzik. Ezt orvosolandó egy olyan felületet fejlesztünk, ahol a gazdálkodóknak segítünk abban, hogy ezek rendelkezésre álljanak. Maga a gazda körbe tudja rajzolni, el tudja készíteni a határvonalakat, vagy elmondjuk neki, hogy milyen forrásokból tudja beszerezni.

Nem rég vezették be az új RTK korrekciós jelszolgáltatásukat. Ez mennyiben érinti a gazdákat a mindennapokban és a digitalizáció tekintetében?

Augusztus közepén indult el az új RTK korrekciós jelszolgáltatásunk, a mAXI-NET 2.0. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert nincs még egy ilyen magas technikai színvonalú szolgáltatás ezen a piacon jelenleg. Ráadásul szorosan kapcsolódik a digitalizációhoz. Az összes olyan adat, amire a helyspecifikus növénytermesztésben támaszkodunk, a pozícióhoz kötődik, így létkérdés, hogy minél pontosabban tudjuk a helyzetét minden egyes adatnak. Az új hálózat óriási előrelépés ezen a téren. A korábbi rendszerek csak az amerikai GPS és az orosz GLONASS műholdak jeleit tudták használni, ám voltak olyan körülmények, például dombos területek vagy fasorok esetén, amikor ez nem feltétlenül volt elég. Előfordult, hogy nem volt stabil a jelvétel, különösen régebbi GPS-eszközöknél. Az általunk is árult eszközök tudták ugyan a kínai BeiDou és az európai Galileo műholdas rendszerek jeleit is követni és venni, csak használni nem, mert nem kaptak hozzá megfelelő korrekciós jelet. Hiába voltak a traktorokban fejlett eszközök, ha a jelszolgáltatás nem volt megfelelő.

Az új hálózat, mivel mind a négy említett műholdas rendszert követi és tesz a korrekciós jelbe mindegyiknek az információjából, kiküszöböli ezt a problémát. Így akinek a traktorában ilyen korszerű GPS-eszköz van és ezt a korrekciós jelet használja, míg korábban esetleg 8, addig most akár 30 műhold jeleit is tudja fogni. Szignifikáns növekedés ez, aminek eredményeként sokkal biztosabb és pontosabb a működés, mint korábban, az eszköz nem veszti el a jelet, folyamatosan lehet dolgozni a GPS-eszközökkel. Ráadásul januártól minden korrekciós jelre előfizető partnerünk számára biztosítunk egy felületet, amin nyomon követhető a gép pozíciója és hogy hol dolgozott, valamint hogy milyen volt az RTK jelvétel. A rendszer másik nagy előnye, hogy VRS, azaz virtuális bázisállomás hálózat áll mögötte, ami azt jelenti, hogy ezek a gépek már nem egy konkrét bázisállomással kommunikálnak. Ennek azért van jelentősége, mert akkor lesz pontos a helymeghatározás, ha a korrekciós jel minél jobban az adott helyre optimalizált. A GPS-eszköz a bekapcsolásakor automatikusan felcsatlakozik a bázisállomásokra.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Az 5 legnépszerűbb játéktraktor Gyermeknapra Ne törje tovább a fejét, hogy mivel lepje meg gyermekét, unokáját, vagy keresztgyerekét Gyermeknap alkalmából! Összeszedtük, hogy melyik az az 5 életh...
A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
GPS technológiák a mezőgazdaságban Sokaknak a GPS és a GIS technológia még kínai lehet, de a gazdálkodók egy része már igen régen élvezi a precíziós gazdálkodás előnyeit. Gépek pontos h...
Kamera, amely a gyümölcs érettségét is érzékeli... Egy új kamera lehet a precíziós gazdálkodás következő nagy találmánya. Az említett eszköz azt is észreveszi, ha a zöldség, gyümölcs érett, esetleg már...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...
Innovatív ötletek kellenek a hazai növénytermeszté... Magas színvonalú agrotechnológia nélkül nem lehet versenyképes a hazai növénytermesztés. Ez ugyanis az alapja annak, hogy emelni tudjuk a gabonafélék ...