A mesterséges intelligencia új mélységeket nyit a mezőgazdaságban

A mesterséges intelligencia alapján működő berendezések és gépek magasabb szintre emelik a mai mezőgazdasági rendszerek hatékonyságát. Ez a technológia a növénytermesztés és az állattenyésztés fejlődéshez is egyaránt hozzájárulhat. A mindennapokban is több olyan eszköz terjedt el, amely mögött már az AI (artificial intelligence) tudása dolgozik. De mit hoz a jövő az ilyen technológiák terjedésével és fejlődésével?

Czékus Mihály a Mezőhír portálon írt részletes szakmai cikket, ezt az anyagot szemléztük. Az AI-alapú technológiák segítenek javítani a hatékonyságot minden területen, és kezelik azokat a kihívásokat, amelyekkel a különböző iparágak szembesülnek, beleértve a mezőgazdasági szektort. Ennek kapcsán az agráriumnak ezekre a területeire érdemes gondolni: terméshozam, öntözés, talajelemzés, termésfigyelés, tápanyag-visszapótlás, növényvédelem és az állatállomány egészsége.

A mesterséges intelligencia alapján működő berendezések és gépek magasabb szintre emelik a mai mezőgazdasági rendszerek hatékonyságát. De mit hoz a jövő az ilyen technológiák terjedésével és fejlődésével? - Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres
A mesterséges intelligencia alapján működő berendezések és gépek magasabb szintre emelik a mai mezőgazdasági rendszerek hatékonyságát. De mit hoz a jövő az ilyen technológiák terjedésével és fejlődésével? – Fotó: Magro.hu, CSZS, Sáregres

Az AI-alapú berendezések és gépek a mai mezőgazdasági rendszert más szintre emelik. Ez a technológia hatékonyabbá teszi a növénytermesztést, és javítja a valós idejű megfigyelést, a betakarítást és a feldolgozást. A mezőgazdasági robotokat és drónokat használó automatizált rendszerek legújabb technológiái óriási mértékben hozzájárulnak a kibocsátás minőségének javulásához. A precíziós gazdálkodás kategória termelte a legnagyobb bevételt a mesterséges intelligencia területén a mezőgazdasági piacon – írta a cikk.

Támogatja a hozam előrejelzését

A környezeti tényezők mellett a fajtaválasztás és a vetőmag minősége határozza meg a maximális teljesítményszintet a növények számára. Az új technológiák segítik a gazdák igényeinek leginkább megfelelő hibrid vetőmagok kiválasztását. A mesterséges intelligencia hozzájárul annak megértéséhez, hogyan reagálnak a magok a különféle időjárási viszonyokra és a különböző talajtípusokra. Ezeknek az információknak az összegyűjtésével a növénybetegségek kialakulásának esélye is csökken. Így a gazdák könnyebben meg tudnak felelni a piaci trendeknek, az éves eredményelvárásoknak, a fogyasztói igényeknek, továbbá könnyebben tudják maximalizálni a terméshozamot.

Az AI és a gépi tanulás javítja a terméshozam előrejelzését a valós idejű szenzoradatok és a drónoktól származó vizuális analitikai adatok révén. Az intelligens szenzorok és a valós idejű videóközvetítést biztosító drónok által rögzített adatmennyiség teljesen új adatkészleteket biztosít a mezőgazdasági szakértőknek, amelyekhez korábban soha nem fértek hozzá. Lehetőség van a nedvesség-, műtrágya- és természetes tápanyagszintek mérésére, a talajba telepített szenzorok adatainak kombinálására az egyes növények növekedési mintáinak időbeli elemzéséhez.

Megoldás a munkaerőhiány gondjaira

A mesterséges intelligencia jelentős előnyökkel járhat a munkaerőhiány kezelésében. Ez sok vállalat számára komoly kihívást jelent, mivel nehezen találnak képzett dolgozókat a termelési folyamataikhoz. Az AI segíthet enyhíteni ezt a problémát azáltal, hogy automatizál számos olyan feladatot, amelyek általában emberi beavatkozást igényelnek. A mesterséges intelligenciára épülő technológiák hozzájárulhatnak, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő nagyüzemi mezőgazdasági vállalkozások több száz hektáron bevethetik a robotikát. Az önjáró robotgépek segítenek csökkenteni az üzemeltetési költségeket, és tovább javítani a szántóföldi terméshozamot. A Kray Technologies megtervezte a világ első teljesen digitális és pilóta nélküli (drón) permetezőjét. Az eszköz napi 1200 hektáros területkapacitással rendelkezik. 

Az izraeli székhelyű vállalat, az Edete „mesterséges növénybeporzási” megoldást fejleszt az egyre fogyatkozó beporzó-rovarállomány pótlására. A vállalat egy új módszert dolgoz ki a pollen tárolására, majd a beporzás szinkronizálására beporzógépek segítségével.

Javuló növényvédelem

A mesterséges intelligencia segít a növénybetegségek, a kártevő-fertőzöttség és a nem megfelelő ütemű fejlődés kimutatásában. Számos technológiai cég fejlesztett ki robotokat, amelyek számítógépes látást és mesterséges intelligenciát használnak a gyomok megfigyelésére és precíz permetezésére. Ezek az intelligens permetezőgépek a növényekre szokásosan kipermetezett vegyszerek mennyiségének 80%-át képesek megtakarítani, jelentősen csökkentve a gyomirtásra fordított kiadásokat. Az agráriumra specializálódott, innovatív startupok mesterséges intelligenciát alkalmaznak számos fejlesztésükben. Példaként megemlíthető, hogy egy berlini székhelyű mezőgazdasági startup kifejlesztett egy többnyelvű növénybetegség- és kártevő-diagnosztikai alkalmazást, amely a növényekről készült fotókat használja a betegségek azonosítására. Ez az alkalmazás a képfelismerés-alapú technológiát használja. A gazda okostelefonja segítségével képet készíthet a növényekről, amelyet az applikáció szervere az adatbankban szereplő képpel párosít. 

Így azonosíthatóvá válik az adott növényi betegség, amelynek kezelési módjáról is informálja a rendszer a gazdát. Több mint hétmillió gazdálkodó töltötte le ezt az applikációt világszerte, amely több mint 385-féle növénybetegséget segített azonosítani a szántóföldi növények, gyümölcsök és kertészeti növények között. A korszerű növényvédelem kapcsán elmondható, hogy számos gépgyártó cég csatlakozott már az intelligens permetezőgépeket előállítók köréhez. Ennek köszönhetően, többet között olyan gépek állnak a gazdák rendelkezésére, mint például a Yanmar YV01, a Brinkman Meto SW és a Bogaerts Qii-Jet Tav-342.

A növényi kártevők mellett a rovarkártevők vonatkozásában is létezik AI-alapú segítség. A szlovén eredetű Trapview egy automatizált kártevő-megfigyelő és előrejelző rendszer, amely közel valós idejű adatokat biztosít a gazdálkodóknak. Az AI-technológiát alkalmazva a vállalat algoritmusai mintegy 40 különböző rovarfaj azonosítására képesek előrejelzési modelljeikben. A cég állítása szerint ők rendelkeznek a világ legnagyobb algoritmus- és kártevő-adatbázisával.

Az öntözés fejlesztése AI segítségével

A vízszükségletek valós idejű előrejelzése bonyolult. Ezt a prediktív képességet, ami igazi tudományos áttörést jelent, csak az adattudomány, a mesterséges intelligencia és az IT fejlődésével lehet elérni. Becslések szerint a mezőgazdaság használja fel a világ rendelkezésre álló édesvízkészletének 85 százalékát. Ez az arány pedig gyorsan növekszik a népesség növekedésével és az ebből fakadó élelmiszerigény változásával. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabb technológiákat kell kidolgozni, hogy biztosítsák a vízkészletek megfelelő felhasználását az öntözésben. A hagyományos öntözőrendszerek egyik legnagyobb hátránya a vízpazarlás. A modern technológia segítségével sok cég fejlesztett már ki érzékelőalapú intelligens öntözőrendszert az optimális vízfelhasználás érdekében. Az öntözőrendszerek optimalizálása és annak mérése, hogy a növények megfelelő gyakoriságú öntözése mennyire javítja a terméshozamot, mind olyan terület, amelyen a mesterséges intelligencia hozzájárul a gazdálkodás hatékonyságának javításához – írták.

A hatékony használat különbséget jelenthet a között, hogy egy gazdaság vagy mezőgazdasági tevékenység nyereséges marad-e, vagy sem. A lineáris programozást gyakran használják annak kiszámítására, hogy egy adott táblának vagy növénynek mennyi optimális vízmennyiségre van szüksége az elfogadható termésszint eléréséhez. A gépi tanulási algoritmusok ideálisak annak biztosítására, hogy a szántóföldek és a haszonnövények elegendő vizet kapjanak a hozamok optimalizálásához anélkül, hogy a folyamat során pazarlás jelentkezzen. Az autonóm öntözőgépek kifejlesztése során figyelembe vették a növények párologtatását, amely különböző légköri paraméterektől függött, mint a páratartalom, a szélsebesség, a napsugárzás, továbbá még a terméstényezők (pl. növekedési szakasz, növénysűrűség, talajtulajdonságok és a kártevők).

Az intelligens öntözés kialakításához számos okos megoldás (Sprinkl, Hydrawise, HydroPoint, Ag Leader, DOMIS: Design of Micro IrrigationSystems, CropX, Ecozen Solution) közül válogathatnak a gazdák.

Az állatállomány egészségének nyomon kísérése

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kihasználása az állategészségügyben lehetővé teszi az olyan rendkívül összetett kérdések kezelését, mint például a járványtan vagy a gazdaszervezet és a kórokozó közötti kölcsönhatások tanulmányozása. A mesterséges intelligencia hozzájárulhat a jobb diagnosztikához a betegségek felderítésében, a megbízhatóbb előrejelzésekhez és a hibák számának csökkentéséhez. 

A mesterséges intelligencia használata egy állattartó gazdaságban nagyszerű lehetőséget kínál a munkafolyamatok támogatására és a haszonállatok gondozási színvonalának emelésére. Az állatállomány egészségének mesterséges intelligencia segítségével történő figyelemmel kísérése, beleértve az életfunkciók, a napi aktivitási szint és a táplálékfelvétel megfigyelését, biztosítja, hogy az állatok egészsége a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyik leggyorsabban növekvő aspektusa legyen a mezőgazdaságban.

Annak megértése, hogy egyes haszonállatfajok hogyan reagálnak az étrendre és az étkezési körülményekre, felbecsülhetetlen abból a szempontból, hogyan lehet maximalizálni az állomány teljesítményét.

Az okostelefonra letölthető, az állattenyésztést segítő alkalmazások például: Cattlytics, My Cattle Manager, My Poultry Manager, Cow Master, Farm Manager and Analyzer, VacApp, AGEX Herd, Ranch Manager, NAVFARM, Livestock Manager, CattleMax, FarmWizard, Chetu, Muuu, CattlePro.

AI-jövőkép

A technológia alkalmazása segít előrejelezni az időjárást és a mezőgazdasággal kapcsolatos egyéb feltételeket, mint például a talajminőség, a talajvíz, a termésciklus és a növénybetegségek kimutatása, amelyek kritikus problémákat tartogathatnak a gazdálkodóknak. A mezőgazdaság azonban nem függhet teljesen a mesterséges intelligenciától, mivel az csak azok között a keretek között működhet, amire programozták. 

Ahogy egyre nagyobb a tudatosság és a technológiák elérhetővé válnak az átlagos gazdálkodók számára, úgy nyílnak olyan új távlatok, amelyekben a mezőgazdaság félig autonóm lehet a mesterséges intelligencia vezérletével. Az AI-rendszereknek sok adatra van szükségük a gépek betanításához és a pontos előrejelzésekhez. Kiterjedt mezőgazdasági területek esetén bár a térbeli adatok könnyen gyűjthetők, az időbeli adatok nehezen hozzáférhetők. Például a legtöbb növényspecifikus adatot évente csak egyszer lehet megszerezni, amikor a növények fejlődnek/kifejlődnek. 

Mivel az adatinfrastruktúra kifejlődése időbe telik, sok időre van szükség egy gépi tanulási modell felépítéséhez. Ám nem csak a mesterséges intelligencia segíti a gazdákat. A műholdak és az intelligens szenzorok mind új lehetőségeket jelentenek a mezőgazdasági és agrárgazdasági döntéstámogató eszközök biztosítására a talaj, az éghajlat, az állatállomány egészsége és az időjárás-előrejelzés terén.

A mesterséges intelligencia helyettesítheti azt a tudást, amellyel a gazdák mindig is rendelkeztek? A válasz egyelőre valószínűleg nem – de a közeljövőben minden bizonnyal egyre magasabb szintre fejlődik, kiegészíti és segíti a döntéshozatalt, továbbá javítja a teljes gazdálkodási folyamatot. Az ilyen technológiai fejlesztések valószínűleg jobb mezőgazdasági gyakorlathoz, nagyobb hozamokhoz vezetnek, és minőségileg javítják a gazdálkodók életét – írta a cikk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Milliós károk helyett százezres felújítás „Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kez...
Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszig... Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állatt...
Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – ... Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alak...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...