A boltokban vagy van, vagy nincs csemegekukorica. Most épp van…

Az elmúlt hetekben nem egy vidéki üzletben hiánycikk lett a csemegekukorica: hiába keresték a mirelitet és a konzerveket, eltűntek a polcokról. Még november elején több Szombathelyen és környékén élő is panaszkodott arra, hogy az utóbbi időszakban nemegyszer tapasztalta: hol kapni, hol egyáltalán nem kapni sem mirelit, sem konzerv csemegekukoricát a boltokban.

A HelloVidék kíváncsi volt arra, a nagyáruházak tudnak-e problémáról, mi okozta az ellátási gondokat. Rákérdeztek arra is, mit tudnak, mennyivel drágulhat még idén a csemegekukorica?

Lesz-e egyáltalán elég csemegekukorica az ünnepekre, és ha igen, milyen mértékű drágulásra számíthatunk?
Lesz-e egyáltalán elég csemegekukorica az ünnepekre, és ha igen, milyen mértékű drágulásra számíthatunk? (Fotó: Pixabay)

A HelloVidék ennek apropóján megkereste a nagyobb áruházakat, valamint a FruitVebet és a Nemzeti Agrárkamarát, tudnak-e ellátási problémáról? Lesz-e egyáltalán elég csemegekukorica az ünnepekre, és ha igen, milyen mértékű drágulásra számíthatunk? Hiszen sok magyar családban nem hiányozhat sem karácsony, sem szilveszter este például a majonézes vagy ecetes (lilahagymás) kukoricasaláta…

Valóban átmeneti áruhiányhoz vezetett az idei aszály

Az idei terméshozam Európában jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi években, köszönhetően a régen nem tapasztalt súlyos aszálynak, amely átmeneti áruhiányhoz vezetett egyes helyszíneken – közölte a HelloVidék érdeklődésére a Spar. Hozzátették azonban: jelen pillanatban már sehol az országban, így Szombathelyen sem hiányoznak a Spar polcairól a mirelit és a konzerv kukoricatermékek.

A Lidl Magyarországtól azt a választ kapták, hogy az áruházlánc folyamatosan monitorozza a készleteket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az áruellátás folyamatosan biztosított legyen. A csemegekukoricánál jelenleg nincsenek ellátási problémák, mind a konzerv, mind pedig a mirelit csemegekukorica elérhető a Lidl áruházak polcain.

A konzervkukoricák 425 ml-es kiszerelésben sorakoznak a polcokon, a Freshona csemegekukorica 349 Ft-ba, a Freshona szuperédes csemegekurorica 399 Ft-ba, a bio Freshona szuperédes csemegekukorica pedig 669 Ft-ba kerül. Az 1 kg-os Freshona fagyasztott morzsolt zsenge kukoricáért 799 Ft-ot kell fizetni a Lidl üzletekben – tette hozzá az áruház képviselője.

Arra a kérdésre, mennyivel drágulhat még idén a csemegekukorica, sem a Spar, sem a Lidl nem akart találgatásokba bocsátkozni.

Mi a baj az idei kukoricaterméssel?

Az idei évben tapasztalható rendkívüli aszály minden kultúrában jelentős kieséseket eredményezett, ez alól nem képezett kivételt a csemegekukorica-termesztés sem. Az utóbbi években 30 000 és 35 000 hektár között ingadozott Magyarországon a termőterületek nagysága, ahonnan jellemzően 500-550 ezer tonna csemegekukoricát takarítottak be – közölte a Hellovidékkel a FruitVeb szakmai referense, István Gábor.

A FruitVeb információi szerint az idei évben az aszálykár kb. 30-35 százalékos kiesést okozott összességében a teljes termésben. Ez az öntözetlen, korai fővetésű állományoknál 50-70%-os (néhány esetben akár 100%-os) terméskiesésként, a későbbi betakarítású öntözött állományokban pedig 20-30%-os kiesésként jelent meg.

Ahogy a szakmai szervezet a lapnak elmondta: Magyarország csemegekukorica-termesztésben világszinten is dobogós helyet foglal el, így agrárkülkereskedelmi egyenlegünkben a csemegekukoricát tekintve külkereskedelmi többlettel rendelkezünk, nettó exportőrnek számítunk. Mivel Európa-szerte aszályos volt az év, és alapvetően Magyarország látja el az exportpiacot, így nem kell számítani a jövőben jelentős importnyomásra. Fontos megemlíteni, hogy a piacvezető szerepünket és nagy mennyiségű exportalapunkat a konzerv csemegekukorica képezi, a tisztán fagyasztott csemegekukorica, fogyasztói preferenciáinkat is nézve, sokkal kevésbé jelentős számokban, mint a konzerv.

A feldolgozóipar helyzete és a fagyasztott kukorica elérhetősége

A feldolgozóipari arányokat nézve a konzervipar 2/3 részt, míg a hűtőipar 1/3 részt használ fel a teljes csemegekukorica-termésből.

Ha megvizsgáljuk az idei 35%-os terméskiesést, akkor ez a hűtőipari feldolgozásban (a hiányolt fagyasztott csemegekukorica esetében) úgy jelentkezik, hogy kb. 50-60 ezer tonna alapanyag nem termett meg, vagyis 120 000 tonna fagyasztott végtermék esett ki a hűtőiparban, ennyivel kevesebb kerülhet a polcokra – közölte a FruitVeb szakmai referense, majd hozzátette, az üzletekben tapasztalt ideiglenes hiány részben visszavezethető a fent említett kiesésre, de figyelembe kell venni azt is, hogy a fagyasztott kukorica esetében egy kevésbé keresett termékről van szó, így az üzletláncok beszerzési politikáján és logisztikai hálózatán is múlik, hogy mekkora az elérhetőség a termékből.

Mindezekből kifolyólag elképzelhetőek időszakos ellátási zavarok, de jelentős hiányra vagy a termék eltűnésének kockázatára nem kell számítani.

A NAK sem igen mondhat mást

A csemegekukorica-termékpálya szereplői idén jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszályának következményként – közölte a HelloVidékkel a NAK.

Ez a rendkívüli időjárási helyzet még inkább kiélezi az ágazat aktuális problémáit, amelyek már eddig is nagyon súlyosan érintették a szektort. Különösen a feldolgozóipart: az energiaválság, a munkaerőhiány és a csomagolóanyag-ellátási gondok, továbbá az ezek folyományaként megjelenő, előre nem látható mértékű, nagy bizonytalansággal kalkulálható, de sok esetben száz százalékot meghaladó költségnövekedés – nyilatkozta a szakmai szervezet. Hozzátették, a néhány éve fennálló, elmélyült és krónikus ágazati problémák megoldását már a tavalyi év sem segítette, de az idei szezon minden eddiginél többet rontott a termelés és feldolgozás helyzetén egyaránt.

Az árakról

A FruitVebtől a HelloVidék megtudta, hogy az energia költsége a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10 százalékát tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban. A fogyasztói árak alakulásában, a termelési költségen és a feldolgozóipari gyártási költségen túl, ugyanakkor nagy részt tesz ki a kereskedelmi láncok árszabása, amit folyamatosan befolyásolhatnak az energiapiaci áringadozások is. Még ha rövid távon, év végéig nem is várható jelentős drágulás, hosszú  távon nehéz előre látni, nem zárható ki annak az esélye sem, ez nagyban függ majd az energiapiaci helyzettől és az üzemanyagáraktól.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Itt a csemegekukorica szezonja A belföldi zöldségtermesztés egyik igen fontos alanya a csemegekukorica. Annál is inkább, mert Európa egyik legnagyobb termőterülete Magyarországon ta...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...