A biológiai input anyagok teljes spektrumával várja a gazdálkodókat a Biohelp International

A Biohelp International a közép-kelet európai régióban működő bio gazdálkodók input termékekkel és szakmai tudással történő támogatását tűzte ki célul. A támogatás hátterét a Biohelp Austria több mint három évtizedes osztrák szakmai tapasztalata, szaktanácsadói és kiváló termékei biztosítják. A Biohelp International 2019-ben kezdte meg a sajátkörű közvetlen értékesítést és promóciót a közép-kelet-európai régióban. A biológiai növényvédő szerek, vetőmagok és tápanyagok piacáról Bene Lászlóval, a cég értékesítési vezetőjével beszélgettünk.

Miben nyújt többet vagy mást a Biohelp International a többi magyar versenytársával összehasonlítva?

A legfontosabb különbség az, hogy a miénk a legszélesebb spektrumon tevékenykedő biológiai inputokkal foglalkozó cég. A biológiai növényvédelmi megoldásokon kívül, vetőmaggal és tápanyag-utánpótlással is foglalkozunk. Több olyan cég van ma Magyarországon, amelyik az egyikre vagy a másikra fókuszál, de nincs olyan, aki mindhármat tudja nyújtani. Jelenleg 40-50 termék tartozik folyamatosan bővülő portfóliónkba, amiket értékesítünk és ezekkel kapcsolatban szaktanácsadást is adunk.

Mi a növényvédő szerek tekintetében nemcsak kereskedők, hanem gyártók, a vetőmagok területén pedig fajtatulajdonosok is vagyunk, saját fajtáinkat is képviseljük, szaporítjuk. Ezek egy jó része az RWA vetőmag-portfóliójából származik, de természetesen együttműködünk más magyar nemesítőházakkal is, például a martonvásári, a szegedi nemesítőházzal.

A növényvédőszerek piacán pedig a Biocont Kft.-vel dolgozunk kiemelten együtt, amit erősít az is, hogy a tulajdonosok között közel 30 éves üzleti kapcsolat van.

Bene László, a Biohelp International értékesítési vezetője

Hogyan változott meg a biogazdálkodás és általában a biotermékek szerepe és helye Magyarországon?

Szüleink és nagyszüleink a bio alatt még azt a növényvédő szerrel nem találkozott gyümölcsöt értették, ami esetleg kukacos és esztétikailag kifogásolható is volt. Ma már azonban teljesen mást jelent. A biotermékek ugyanolyan szépek, gusztusosak és fogyaszthatók, mint a konvencionális termelésből származó termékek, csak sokkal egészségesebbek náluk.

A legfontosabb feladatunk annak sulykolása, hogy a versenyképes biogazdálkodás napjainkban már nem arról szól, hogy elvetjük a magot, majd a végén betakarítjuk a termést, és közben a növényvédelemre, tápanyagutánpótlásra fittyet hányunk.

Ha a talajaink szervesanyag-utánpótlása nem történik meg, akkor a termés minősége és mennyisége is romlik

Miért kell a biológia tápanyag-gazdálkodással is foglalkozni?

Mert ha a talajaink szervesanyag-utánpótlása nem történik meg, akkor a termés minősége és mennyisége is romlik. Kínálatunkból a Baromficoop cégcsoport biológiailag is certifikált BIO-FER termékei tartoznak ebbe a körbe. Az általuk gyártott fermentált csirketrágya pelletet értékesítjük nagy sikerrel. Idén kezdtük meg az együttműködést és már jóval ezer tonna felett járunk az első félévben a Biofer Natur, a Biofer Natur Extra és a Biofer Káli Szulf termékekből. Szántóföldi termesztésben, szőlőben, zöldségtermesztésben is előszeretettel használják ezeket, sőt diótermelő partnerem is van, aki sikeresen kipróbálta ezt a termékcsoportot.

Fontos kiemelni, hogy portfóliónkban csak olyan termékek találhatók, és a biotermelőinknek csak olyat ajánlunk, amik biocertifikáttal és Nébih bio elismeréssel rendelkeznek. Erre azért érdemes figyelni, mert sajnos vannak olyan cégek a piacon, akiknek a termékei csak a nevükben tartoznak a bio kategóriába, de certifikáttal nem rendelkeznek.

Az idei szezon ismeretében melyik növényvédő szer készítményekre hívná fel a figyelmet a kínálatukból?

Most a gyümölcsöknek és a szőlőnek van szezonja. Azokon a területeken, ahol a tavaszi fagy nem vitte el az idei termést, a rézkészítmények permetezése folyik jelenleg. Ezek közül kiemelném a rézoxid tartalmú Champion 2 FL-t, ami a leginkább közkedvelt termékünk. Mivel egy modern készítmény, így kíméletesebb dózisban is hatékonyan alkalmazható.

A szőlőben figyelmet érdemel még a gombabetegségek ellen javasolt Vitisan SP, ami egy természetes káliumsó, és elsősorban a lisztharmat, valamint a szürkerothadás ellen nyújt védelmet. Szőlőben jól ismert, hogy a biotermelők 7-10 napos növényvédelmi permetezési forgóval dolgoznak, így az ő számukra ez a készítmény különlegesen előnyös.

A Wetcit pedig egy olyan fontos adjuváns, ami az előbb említett két termék hatékonyságát nagymértékben segíti.

Az almásokban gyakran alkalmazzák a Madex Pro-t az almamoly lárvák ellen

Az almásokban gyakran alkalmazzák a Madex Pro-t, ezt az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett víruskészítményt az almamoly lárvák ellen. Almában, dióban, körtében és birsben és számos egyéb kultúrában is használható.

A vegetáció előrehaladtával egyre nagyobb hangsúlyt kaphatnak a Bacillus thuringiensis hatóanyagú termékek, mint például a Dipel DF az zöldséges kultúrákban, ami egy szelektív mikrobiológiai rovarölő szer lepkehernyók ellen.

Végül, megemlíteném még az Amalgerol Essence növénykondicionáló nevű terméket, amit a Hechta Kft.támogatásával értékesítünk. Ez egyébként a jól ismert és bevált Amalgerol növénykondicionálónak a biogazdálkodásban használható változata a szántóföldi termelők és kertészetek, szőlészetek, gyümölcsösök számára.

Hogyan tudnak nyitni a konvencionális gazdák felé?

A mezőfalvai kiállításon, a standunkon megforduló érdeklődők 80-90%-a például a konvencionális gazdák köréből került ki. Sokan érdeklődtek, különösen a kertészeti, gyümölcs, szőlő kultúrákban nagyon komoly problémát jelentő növényvédő szerek hatóanyagainak a folyamatos kivonása miatt, az alternatív biológiai megoldások iránt. A termelők egyre inkább kénytelenek nyitni a biológiai növényvédő szerek irányába. Ez nemcsak a hatóanyagok említett szűkülése miatt történik, hanem a rezisztenciatörés miatt is. Az intenzív növényvédelmi technológiákban, például a gyümölcsösökben vagy a szőlőben, ahol 7-10 naponta kell permetezni, a rovarkártevőknél a gyakran használt konvencionális szereknél egyre komolyabb rezisztencia alakul ki. Létfontosságú tehát, hogy a gazdálkodók beemeljék a biológiai alapú szereket is a növényvédelmi technológiába, hogy a rezisztencia kialakulását meg tudják előzni.

Továbbá a felvásárló cégek, áruházláncok előírásai annyira szigorodnak a növényvédőszerek maradványértékei tekintetében, hogy nem marad más megoldás, csak a nyitás a biológiailag lebomló növényvédő szerek irányába. Ezek hatás szempontjából hasonlóak, sőt bizonyos esetekben hatékonyság tekintetében még meg is haladják a hagyományos készítmények tudását.

Ausztriában-ami jóval előttünk jár a biológiai gazdálkodásban- az értékesített biológiai növényvédő szerek több mint 30%-a már a konvencionális gazdálkodókhoz kerül. Ez egy nagyon fontos irány, ami a következő években Magyarországon is megvalósulhat.

A szólóben most a rézkészítmények permetezése folyik, így hatékonyan alkalmazható a Champion 2 FL is

Hol tudnak tájékozódni a termékeikről az érdeklődők?

Június 16-án indult el a biohelpinternational.com cím alatt a honlapunk, ahol a teljes portfóliónkról részletes információkat kaphatnak a gazdálkodók. Fontosnak tartom, hogy digitális csatornákon is el tudjanak bennünket érni. Ha pedig a hírlevelünkre regisztrálnak, akkor naprakész információkhoz tudnak jutni.


Bene László 1994-ben végzett az akkor még Mosonmagyaróvári Agrártudományi Egyetemen, vetőmag szakirányú agrármérnökként. Pályafutása első öt évét a szántóföldi termelésben töltötte, egy holland-magyar társaság ügyvezetőjeként. 1999-ben került az RWA Magyarország Kft.-hez. Kezdetben a vetőmag üzletág vezetőhelyettese, majd vezetője lett. 2008-ban kereskedelmi feladatokkal bíztak meg a cégen belül, értékesítési vezetőnek nevezték ki. 2009-től 2019-ig a cég ügyvezetői feladatait látta el. 2015-16-tól kezdte el a biológiai input kereskedelem felépítését az osztrák kollégákkal. Ennek a gyümölcse 2019-re érett be, amikor felkértek a Biohelp International cég magyarországi vezetésére. Értékesítési vezető lett. A 23. szezonját kezdte meg idén az RWA cégcsoporton belül.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Biogazdaság vagy ökogazdaság? Mi a különbség a bio, az öko és az organikus jelzővel ellátott termények, zöldségek, gyümölcsök között? Ha valakinek biogazdasága van, az egyben ökoga...
Fertőzött lehet a humusz és a szarvasgombás zöldsé... A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleménye szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botuliz...
Biopiaci helyzet – kitekintés Tudta, hogy a miniállamban, Liechtensteinben is folyik biogazdálkodás? És azt, hogy az egyik legújabb trend szerint inkább almából készítik a mézet? K...
Újra Vidék Mustra a belváros szívében! Naponta változó kínálattal újra nyit Budapesten a Vidék Mustra a belváros szívében. Hétfőtől szombatig a Belvárosi Piacon, péntekenként pedig a Szabad...
Nem volt bio a fertőzött humusz és zöldségkészítmé... Fontosnak tartjuk tisztázni az elmúlt héten nagy port kavart fertőzött humusz és különböző zöldségkészítmények ügyében kialakult téves híreket. A NÉBI...
Mi a gond a hazai biopiaccal? Egy éve hatályos az az igen hosszú nevet viselő rendelet, ami az ökológiai gazdaságokból származó termékek tanúsítására vonatkozik. Célja a fogyasztói...