Újfajta támogatásra adhatják le igényüket a gazdák. Az illetékes minisztérium egy növényi zárlati károsító elleni védekezést próbál meg segíteni. A támogatás mennyisége maximum 8.000 Ft lehet hektáronként.

A szőlősgazdák bizonyára jól ismerik a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó betegségét (Grapevine flavescence dorée phytoplasma), amely a szőlő egyik legveszélyesebb, zárlati kórokozója. Terjedéséért az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) tehető felelőssé. Tekintettel az egyre jelentősebb hazai jelenlétre a Földművelésügyi Minisztérium úgy döntött, hogy 2016-tól támogatást nyújt a termelőknek a kabóca elleni védekezésben.

A támogatás mértéke a védekezésre szánt szer árának 50 százaléka, de legfeljebb 8.000 Ft lehet hektáronként. A nem fertőzött területen lévő árutermelő szőlőültetvények és standard törzsültetvények évente maximum 160.000 Ft összegben igényelhetik a támogatást.

Az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés kulcsfontosságú lehet a szőlők megóvása érdekében (Fotó: lovasbereny.hu)
 
Az amerikai szőlőkabóca elleni támogatás két támogatási elemet tartalmaz:
  • Növényegészségügyi megelőzés támogatása: ezt a támogatást igényelhetik azok a gazdák, akiknek a szőlőültetvénye még nem fertőzött (nem körülhatárolt) területen található. Fontos, hogy a támogatást még a növényvédőszer beszerzése előtt meg kell igényelni a rendelkezésre álló időszakban, amely március 1-től március 31-ig tart. Ezt követően lehet megvásárolni a növényvédőszert, majd azt május 1. és július 31 között ki kell juttatni a területre. A növényvédőszeres védekezést követően a támogatási kérelem a növényvédőszer megvásárlásáról szóló számlák és egyéb igazoló dokumentumok csatolásával, de legkésőbb tárgyév augusztus 15-ig nyújtható be a növényvédelmi hatósághoz
  • Növényegészségügyi felszámolás támogatása: ezt a támogatást azon területekre lehet igénybe venni, amelyek fertőzött területen találhatóak. Ebben az esetben a támogatási kérelmet a növényvédőszer megvétele és kijuttatása (május 1. és július 31 között) után, de legkésőbb tárgyév augusztus 15-ig kell benyújtani. A támogatási kérelem mellé csatolni kell a növényvédőszer megvásárlását igazoló számlákat, valamint a permetezési naplót is.
Érdekesség a betegségről

2013-ban mutatták ki először Magyarországon a fertőzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratóriumában. Megjelenése komoly kockázatot jelent a hazai szőlőtermesztésre és borászatra, mivel a beteg tőkék terméshozama jelentősen csökken. A védekezés, és annak támogatásának fontosságát az is mutatja, hogy amennyiben nem foglalkoznak a gazdák a betegséggel és a beteg tőkékkel, úgy évente akár meg is tízszereződhet a fertőzött tőkék száma.

A növényvédőszer megvásárlásához nyújtott támogatás a Készenléti Tervben meghatározott tájékoztatási és szőlőgondozási kötelezettségének eleget tevő szőlőtermelőnek nyújtható.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás