A Vörös-tengeren zajló konfliktusoktól a Panama-csatorna szárazságáig a tengeri fuvarozóknak számos logisztikai kihívással kell szembenézniük. És ez számottevően hozzájárul a szállítás hosszabb idejéhez és a magasabb költségekhez. Mike Parr, a PML Seafrigo ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kihívások miatt az árufuvarozóknak alternatív útvonalakat és tranzitlehetőségeket kell feltárniuk. 

„Alkalmazkodnunk kellett, és megoldásokat kell találnunk” – mondta Mike Parr a FreshFruitPortal.com-nak. „Természetesen most hosszabbak a tranzitidők, és emelkednek a tarifák, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy alternatívákat kínáljunk, például a légi fuvarozást, hogy az árakat a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk.”

„A termék nagy része a Távol-Keletre kerül, mert túl kockázatos lenne a szállítás az Egyesült Királyságba” (Forrás: freshfruitportal.com)

Romlandó áruk közúton, tengeren, levegőben 

A PML Seafrigo abból adódott, hogy a Seafrigo Group 2023-ban felvásárolta a brit székhelyű Perishable Movements Limited-et (PML). Az összeolvadás közúti, tengeri és légi szállítási lehetőségeket kínál a romlandó termékek számára. A Franciaországból és az Egyesült Királyságból származó társaság több mint 25 országot összekötő útvonalakat üzemeltet. 

Parr azt mondja, a kihívások ellenére optimista, hogy a technológiai fejlődés sok esetben kompenzálhatja a hosszabb szállítási időt, és lehetővé teszi, hogy a romlandó áruk hosszabb ideig frissek maradjanak.

Egyes termékek, például az indiai szőlő esetében azonban az Egyesült Királyságba irányuló tengeri tranzit még mindig túl hosszú. Ez azt jelenti, hogy az importőröknek más forrásokból kell beszerezniük. 

„A termék nagy része a Távol-Keletre kerül, mert túl kockázatos lenne a szállítás az Egyesült Királyságba” – mondta Parr. 

A Szuezi-csatornát elkerülő hajók ezt úgy teszik, hogy Dél-Afrikát körüljárják, ami 4000 mérföldet tesz meg minden egyes utazáshoz, ami növeli a szállítási időt és a szállítási költségeket.

A JP Morgan becslése szerint a globális konténerkereskedelem mintegy 30%-a Vörös-tengerhez csatlakozó Szuezi-csatornán keresztül halad át. Ez költségessé tette a vörös-tengeri konfliktust a globális hajózás számára. A JP Morgan szerint az Ázsia és Európa közötti útvonalak árai közel ötszörösére emelkedtek.

„A zavarok 0,7 százaléklal növelhetik a globális maginflációt és 0,3 százalékkal a teljes maginflációt 2024 első felében” – mutatott rá a JP Morgan kutatása.

A kapacitás és a lehetőségek bővítése

Parr szerint a PML az egyik módja annak, hogy nagyobb logisztikai irányítást alakítson ki, a műveletek kiterjesztése.

„Célunk, hogy több földet vásároljunk, és saját létesítményeinket üzemeltessük. Ezáltal nagyobb kontrollt biztosítunk a tevékenységünk felett” – mondta.

Jelenleg a PML egy 66 000 négyzetméteres létesítményt üzemeltet a londoni Heathrow repülőtéren. 2027-re az a célja, hogy a területet 150 000 és 200 000 négyzetláb közé növelje.

(Forrás: freshfruitportal.com

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Tejárak emelkedőben csökkenő termelés mellett - minden, amit tudnia kell

2024.07.24.

2024 májusában a nyerstej termelői ára az USA-ban 15 százalékkal, az Európai Unióban 1 százalékkal nőtt, míg Új-Zélandon 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A világpiacon az ömlesztett vaj ára 2024 29. hetében 53 százalékkal, a cheddar sajté 5 százalékkal emelkedett, miközben a teljes tejpor ára stagnált, a sovány tejporé pedig 1 százalékkal csökkent 2023 azonos hetéhez viszonyítva.

Rejtélyes jelenségek: miért nem terjednek most a károsítók a kertekben?

2024.07.24.

A hőség folyamatosan új rekordokat dönt. Sok megyénkben a forróság aszállyal és erős UV-sugárzással párosul, és úgy tűnik, még a károsítóknak sem kedvez ez az időjárás.

A cukorpiac meglepetései: látványos árcsökkenés és váratlan trendek

2024.07.24.

A fehércukor világpiaci átlagára 2024 májusában 512 euró/tonna volt, ami közel 9 százalékkal alacsonyabb az áprilisi árnál. A londoni árutőzsdén (LIFFE) a fehércukor fronthavi jegyzése július 8-án 560 dollár/tonnáról ingadozások mellett július 19-re 541 dollár/tonnára esett. A nyerscukor fronthavi jegyzése is hasonló trendet követett, július 19-én 411 dollár/tonnán zárva.

Váratlan fordulat: jelentős változások a szójabab, a repcemag és a napraforgómag árában

2024.07.24.

Érdemi változások csokkentek az olajos magvak világpiacán az elmúlt hetekben. Íme a részletek.

Zuhanó kukoricaárak: itt vannak a legfrissebb számok

2024.07.24.

Az USA-ban termelt kukorica azonnali exportára 13 dollárral 183 dollár/tonnára esett vissza június 7. és július 5. között. A szeptemberi ár 15 dollárral 185 dollár/tonnára, a decemberi pedig 14 dollárral 210 dollár/tonnára csökkent (FOB Gulf). Argentínában a kukoricával továbbra is 185 dollár/tonnáért (–10 dollár) kereskedtek.

Halad a bioszakma, könnyebb megtalálni a magyar ősgabona termékeket az új térképen

2024.07.24.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársai és partnerei szakmai napot szervezek Száron, hogy a piac szakmai szereplői, gazdák, molnárok és pékek, valamint a kutatók találkozzanak

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás