A kukoricában precízen, a gyökér alá kijuttatott tápanyag-kijuttatással vagy mélyműtrágyázás által a gazdálkodók számos előnyt élvezhetnek a nagy területű, műtrágyaszóró segítségével végzett trágyázáshoz képest.

A stressztűrő kukoricatermesztés kulcsa a föld alatt van. A lehető legmélyebb és intenzívebb gyökerezés ugyanis segíti a kukoricát, különösen száraz fázisban. A kukorica számára előnyös a mély és gyökér alatti trágyázás mind szárazság esetén, mind akkor, amikor a hideg és nedves körülmények rossz növekedési feltételeket okoznak a hőkedvelő növény számára.

Forrás: Pixabay

A műtrágya csalogatja a kukorica gyökereit a mélységbe

A kukoricatermesztésben a megfelelő trágyázási stratégiával való gazdálkodóknak számos előnye van a nagyüzemi műtrágyázáshoz képest:

  • a tápanyagokat így a lehető leghatékonyabban használják fel és
  • a széles körű alkalmazáshoz képest a gazdálkodók műtrágyát és pénzt takarítanak meg.

A kukoricagyökereket megfelelő műtrágyákkal lehet a mélybe csalogatni, hogy jobban felvegyék a tápanyagokat és dacoljanak az aszályokkal - olvastuk az agrarheute.com-on.

Mély vagy gyökér alatti trágyázással a rosszul ellátott területeken lévő gazdálkodók kifejezetten orvosolhatják a tápanyaghiányt és javíthatják a tápanyagok elérhetőségét a növények számára. Ahhoz azonban, hogy megtalálja a saját termőhelyén optimális stratégiát, néhány dolgot figyelembe kell vennie. A talaj tápanyagviszonyaitól, az alkalmazás idejétől és mélységétől függően a gazdálkodóknak ki kell választaniuk a gazdaságuk számára megfelelő megoldást. Ezenkívül nem minden tápanyag alkalmas az ilyen jellegű trágyázásra.

Viszlát műtrágyaszórók: gyökér alatti- és mélytrágyázás

A gyökér alatti trágyázáskor a műtrágya néhány centiméterrel a vetés alatt helyezkedik el, mélytrágyázás esetén viszont körülbelül 25-30 cm mélységben kerül elhelyezésre, akár a vetőmagsorok alatt, akár között. A vetőmagsorok alatti és közötti kombináció is lehetséges.

A mélytrágyázás biztosítja a tápanyagok hasznosítását a mélyebben található kukoricagyökerek által. Egyes tápanyagok vonzó hatást gyakorolnak a növényi gyökerekre, és a mélységbe vezetik őket. A gyökerek célzottan nőnek e tápanyagok felé, és így lényegesen több és hosszabb oldalsó gyökeret képezhetnek.

Előnyök: a műtrágya hosszabb ideig elérhető

Aszály idején, amikor a hasznosítható tápanyag kevesebb, mint 40 százalék, a kukoricanövény kevésbé képes felvenni a diffúzióval felszívódó tápanyagokat (foszfor, kálium, ammónium). A mélyebb talajrétegek viszont lassabban száradnak ki, ezért az ott található tápanyagokat hosszabb ideig tudja felszívni a növény.

A stresszfázisok áthidalása és műtrágya-megtakarítás

A vonzó hatású tápanyagok (ammónium és foszfor) lehetőséget kínálnak a gyökér mélybe vonzására. A kukorica hőségben és aszályban is profitál ebből.

Kukorica: a tápanyaghiány hatékony orvoslása

A talaj típusától függően a tápanyagoknak bizonyos arányban kell lenniük egymással, hogy optimálisan felszívódjanak a növényben. Ha a tápanyagok aránya nem megfelelő, például 2:1 a kálium és a magnézium között, a tenyészet nem, vagy csak kis mennyiségben képes felszívni őket.

Ez például akkor fordulhat elő, ha a talajok túl sok magnéziumot tartalmaznak. Ebben az esetben a káliumnak nehéz lesz bejutni a növénybe. Ha azonban a tápanyag a műtrágyaraktárban van, az megkönnyíti a növény számára a hozzáférést.

Takarítson meg műtrágyát magas műtrágyahatékonysággal

Különösen az olyan drága műtrágyák, mint a diammonfoszfát (DAP), amelyek leköthetőek a talajban, hosszabb ideig állnak a növények rendelkezésére a mélytrágyázás során. Ily módon a műtrágyákat a lehető leghatékonyabban használják fel, és megakadályozzák a tápanyagok elveszését.

Gyökér alatti trágyázás és mélytrágyázás a kukoricához a megfelelő időben

Az optimális idő meghatározásához egy alapszabály érvényes: minél agyagosabb a talaj, annál korábban történjen a mély tápanyag-kijuttatás. A 12% feletti agyagtartalmú termőföldön gazdálkodók már ősszel mélytrágyázást alkalmazhatnak, megfelelő műtrágyákkal, talajműveléssel kombinálva.

Megosztás

További híreink

Megkapták a Ramsari Egyezmény védelmét a Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek

2024.07.18.

A Dunai Természetes és Természetszerű Szigetek (Danube Wild Islands) egy nyolc országra kiterjedő nemzetközi Regionális Ramsari Területi Kezdeményezésként a Ramsari Egyezmény védelme alá kerültek.

Nagyot nőtt az érdeklődés a MATE doktori képzései iránt

2024.07.18.

Kiemelkedő érdeklődés tapasztalható a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem doktori képzései iránt, az idei tanévben 137 pályázat érkezett a 110 fős állami keretre.

Nincs más út: július elsejétől csak online lehet jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket

2024.07.17.

Változtattak a szabályon, 2024. július elsejétől a Nébih elektronikus felületén kell jelenteni a fásításban tervezett fakitermeléseket.

Elérhető a mobilGAZDA alkalmazás új változata 

2024.07.17.

A mobilGAZDA alkalmazás új verziójában több újdonság is megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A zöldsor gépeit fejlesztette a CLAAS, sok újdonságot mutattak be a németek

2024.07.17.

Az eseményen a CLAAS 4 új VOLTO modellt mutatott be, amelyekkel a rendterítők munkaszélessége 4,5 métertől egészen 15,1 méterig terjed - Fotó: CLAAS

Kötelező lesz egészségügyi szűrővizsgálatokon részt venni és változnak a méltányossági támogatás szabályai

2024.07.16.

Az egészségügyi és az egészségbiztosítási törvényeket is módosítja a Magyar Közlöny 66. számában kihirdetett 2024. évi XXIX. törvény.

Partnerhírek
Partner

Kramer teleszkópos rakodók az állattenyésztésben

2024.07.16.

Az állattenyésztő telepek elengedhetetlen és meghatározó eszközei a rakodók. Legyen szó a bálák rakodásáról vagy akár almozásról, ezek gépek a munkafolyamatok elengedhetetlen eszközei. A KITE Zrt. a Kramer rakodók széles portfóliójával áll a felhasználók rendelkezésére. A széles méret- és teljesítménykínálatból bárki megtalálhatja az üzemméretének megfelelő rakodót.

Partner

Újra érték a minőség a búzatermesztésben

2024.07.14.

Újra érték a minőség, ezt vallja és nyomós érvekkel alá is tudja támasztani a Karintia Kft., amely a megalapítása óta, közel 30 éve abban hisz, hogy Magyarországon a kalászosoknál a minőségi búzatermesztés az egyik leginkább járható út. Az ukrán-orosz háború pedig csak felerősítette ezt az irányt és rávilágított, hogy kizárólag a bő termés hajszolása nem vezet sikerre. Bene Zoltánnal, a Karintia Kft. cégvezetőjével a Magro.hu beszélgetett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa
Kiemelt
10 db Talajmaró eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

10 db Talajmaró eladó

Hitelesített telefonszám

550 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 93 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás