A magyar mezőgazdaság legnagyobb rendezvényén, a budapesti AgrárgépShow kiállításon tartott évértékelő sajtótájékoztatót az AXIÁL Kft. A bajai központú vállalat 2023-as eredményeit, valamint 2024-es várakozásait Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető és Pintér Zsolt ügyvezető ismertette. A HUNGEXPO területén szervezett programon a Magro.hu csapata is részt vett.

Az esemény a világban zajló folyamatok és trendek értékelésével kezdődött. A vállalat képviselői a gépgyártás fellendülése mellett is nehéz időszaknak értékelték a 2023-as évet. Ugyan az ellátási láncok végre helyreálltak, rövidebbek lettek a szállítási idők és megállt a gépek áremelkedése, a gépkereskedelmi ágazat mégis kihívásokkal szembesült.

A magyar mezőgazdaság legnagyobb rendezvényén, a budapesti AgrárgépShow kiállításon tartott évértékelőt az AXIÁL Kft., a képen Pintér Zsolt ügyvezető beszél - Fotó: Sajtóközlemény, AXIÁL

A kedvezőtlen környezetet a pandémia és a háborús helyzet elhúzódó negatív gazdasági hatásai generálták, melyek egybe esnek az agrárszektort érintő uniós fenntarthatósági irányvonalak élesedésével, komoly versenyhátrányt okozva a kontinens gazdálkodóinak. Mindez a nyugati országokat megrázó gazdatüntetésekkel terhelve, a vásárlóerő jelentős csökkenését eredményezte az európai géppiacon.

Elhangzott, hogy a régiós és hazai kitekintést 2023-ban tovább árnyalta, hogy a Magyarországot 2022-ben sújtó történelmi aszály miatt a gazdálkodók alapvetően kevesebb tartalékkal indították a tavalyi évet, miközben az orosz-ukrán háború miatt bezuhant terménypiaci árak ezt a térséget sújtották a leginkább.

Szerencsére az előző időszakot pozitív hatások is érték. Ezek között meghatározó volt a digitalizációs pályázatok áthúzódó kifutása, mely 2022 után további jelentős gépértékesítési forgalmat generált a 2023-as év első felében. Emellett, a szélsőséges időjárás a növénytermesztést kihívások elé állította, viszont az intenzív esőknek köszönhetően a takarmány bőségesen termett, az állattenyésztők számára a korábbiaknál kedvezőbb környezetet teremtve. 2024-ben további kedvező fordulatra számítanak a gépkereskedelemben, mert az érkező új pályázati lehetőségek erősíteni fogják a beruházási kedvet - fogalmaztak.

CLAAS ARION erőgép az AXIÁL Kft. kiállítóterületén az AgrárgépShow kiállításon - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

A gyorsan változó környezetben is igyekeznek sikeresen jelen lenni a piacon

Az ügyvezetők kiemelték, hogy az AXIÁL Kft. ebben a nehéz időszakban is meg tudta őrizni az eredményességét, hiszen az év első felében kimagasló forgalmat sikerült elérnie, amihez nagymértékben hozzájárult a „precíziós pályázat” néven elterjedt támogatások kifutása. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelést érintő negatív ágazati hatások az év második felében a gépkereskedelmi szektorba is átgyűrűztek, próbára téve ezzel az szereplőket. A vállalat ezért az alapvető értékeire - a hatékony, több téren digitalizált működésre, erős beszállítói kapcsolatokra, illetve az after sales, vagyis az értékesítést követő szolgáltatások kimagasló minőségére támaszkodva stabil maradt ebben az időszakban is – mondta Harsányi Zsolt.

A sikeres első félévnek, illetve a második félév jól kezelt kihívásainak köszönhetően a vállalat árbevétele majdnem elérte a 2022-es adatok szintjét, ismét megközelítve a 150 milliárd forintos nagyságrendet.

A stabilitáshoz hozzájárult a vállalat széles tevékenységi köre, hiszen az összesített árbevételből 2023-ban is mindössze 60% körüli részt tett ki az új gépeket értékesítő főtevékenység. A jelentős szeletet képviselő egyéb szolgáltatások az év második felében fejtették ki kiegyensúlyozó hatásukat, hiszen a csökkenő gépértékesítési volumen mellett az alkatrészkereskedelem és a szerviztevékenységek részaránya 5%-kal magasabb lett.

Pintér Zsolt ügyvezető beszél a vállalat évértékelő sajtótájékoztatóján - Fotó: AXIÁL Kft.

A 2023-as évben tapasztalható inflációs környezet egyúttal hatással volt a vállalat működési költségeire is. Azonban a cég stabilitása a kiadások növekedése ellenére is lehetővé tette az AXIÁL humánközpontú stratégiájának folytatását, mely az ügyfeleket és a dolgozókat emeli a középpontba. Ennek keretében, a magas járulékos költségek ellenére, folytatódtak az infrastrukturális beruházások, három vidéki telephelyen fejlesztve az ügyfélkiszolgálást és a munkakörnyezetet. Sikeresen lezajlott a SalesForce alapú vállalatirányítási rendszer bevezetése, valamint megmaradt a munkáltatói stratégiában a reálbérek védelme, a csökkenés mértékét a lehető legkisebbre szorítva. A gépértékesítés lassulása ellenére a gazdálkodók rugalmas kiszolgálásához szükséges készletszintek is megmaradtak, a költségek emelkedésével mintegy megduplázódott készletfinanszírozási kamatok ellenére is – mondta el Pintér Zsolt.

Továbbfejlesztett stratégia a megjelenő piaci igények alapján

A cég az összetett kihívásokra folyamatos fejlesztésekkel reagál, melyek egyúttal a gazdálkodók nehézségeit is hivatottak könnyíteni. A vállalat legutóbb a 2023-as év végén Székesfehérváron, Pécsen és Szolnokon adott át új, korszerű, jól felszerelt műhelyépületeket, így immáron 20.200 négyzetméter szervizkapacitással bírnak.

A vállalat folyamatosan fejleszti technológiai portfólióját is, melyben olyan, nemzetközi elismerésekkel jutalmazott géptípusok is megtalálhatók, mint például a Landini REX4-120 GT RoboShift Dynamic verziója, mely a Tractor of the Year 2024 versenyen a Legjobb Specializált kategóriában lett győztes. Szintén méltatták a HORSCH Xeric pneumatikus műtrágyaszóró modelljét, mely Farm Machine díjat kapott az AGRITECHNICA kiállításon Növényvédelem kategóriában.

Az egyik legtöbb elismerést a CLAAS új XERION modellje hozta el, mely megkapta a Farm Machine 2024 díjat, a Tractor of the Year 2024 címet, valamint az AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Díj Gépesítés kategóriájának Nagydíját is - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

Az egyik legtöbb elismerést a CLAAS új XERION modellje hozta el, mely megkapta a Farm Machine 2024 díjat, a Tractor of the Year 2024 címet, valamint az AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Díj Gépesítés kategóriájának Nagydíját is. Eredményesen debütált a Manitou MLT 850-145 V+ géptípus is, mely az AgrárgépShow Nemzetközi Termékfejlesztési Díj, Gépesítés kategóriájának Különdíját nyerte el.

A jövőbiztos mezőgazdasághoz komplex megoldásokra és páratlanul sokoldalú szakértelemre is szükség van, melyek terén az AXIÁL tovább erősít 2024-ben, hiszen bevezeti a magyar piacra az AXIÁL Csoport márkanevet, amely immár hivatalosan nem csak a három fő szolgáltató (AXIÁL, MANAX, AFS), hanem a szélesebb portfólió központja is, beleértve a Harsányi család több mezőgazdasági vállalkozását, mint például az AXIÁL központjának szomszédságában található szántóföldi növénytermesztő és állattenyésztő céget. További jelentős változás az AgroVario Kft. eladása. A cég teljesen függetlenedik az újonnan alakult AXIÁL Csoport márkanévtől, mivel az AXIÁL összes tulajdoni részesedését eladják.

Ezeket tervezik 2024-ben

Folytatódni fog az infrastrukturális fejlesztési program, rendkívül erős szerep jut majd az after sales területnek, ráadásul a korábbi években megkezdett IT-projektek előnyei 2024-ben fognak jelentkezni. Ilyen például a vállalat saját fejlesztésű farmmenedzsment alkalmazása, a mAXI-MAP, mely a mezőgazdaság digitalizációjához kapcsolódó Trimble Vantage szolgáltatások központi eleme és amely január végére teljes informatikai megújuláson esik át, mintegy 100 millió forintos fejlesztéssel.

A 2024-es évben a vállalat várakozásai szerint csökkennek a finanszírozási költségek, normalizálódik az infláció, konszolidálódnak az inputanyagárak, megérkeznek az uniós kifizetések és az új pályázati lehetőségek. A jelentős pozitív hatások mellett a gépkereskedelem ismételt fellendüléséhez azonban arra is szükség lesz, hogy a terménypiaci árak normalizálódjanak, az orosz-ukrán háború befejeződjön, továbbá egy eredményes, az időjárást tekintve kedvező szezont élhessenek meg a növénytermesztő gazdaságok.

Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető a cég sajtótájékoztatóján - Fotó: AXIÁL Kft.

„A siker kulcsa a korszerű, jól karbantartott eszközökben, a folyamatos új ismeretszerzésben, a pályázati lehetőségek megragadásában, a digitális megoldások alkalmazásában, valamint az új növénykultúrákra való átállásban van. Az AXIÁL Csoport megtette a lépéseket ezen az úton, számítunk a gazdálkodókra és ők is számíthatnak ránk” – összegzett a tájékoztató végén Harsányi Zsolt.

Szerkesztette:

Csurja Zsolt
gödöllői gazdász 2009
precíziós mezőgazdasági szakmérnök 2021

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás