A szőlőt számos kórokozó (baktériumok, gombák, vírusok) támadják évről-évre, ami mindig nagy kihívást nyújt a termesztők számára. Némely kórokozót könnyű hatástalanítani, de van, amelyik ellen kémiai védekezés nem is létezik.

A szőlő fitoplazmás betegsége

2013 őszén Magyarországon, Zala megyében leltek rá szakemberek a szőlő aranyszínű sárgaságáért felelős fitoplazmára. Ez, a kabócák által terjesztett kórokozó zárlati károsítónak számít, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vektor kabóca terjedésének megakadályozására. A fertőzött területeken lévő szőlőiskolákban kötelezően előírt a védekezés.

A szőlő fitoplazmás betegsége
 
Szőlő agrobaktériumos golyva

Az Agrobacterium vitis a szőlő egy épp terjedőben lévő betegsége, amely sebparazitának számít. Amennyiben a seben keresztül bejut a növénybe, sejtburjánzást indít el, tumorok kialakulásához vezet. A tumorok alatt a szövetek elhalnak, tápanyag-ellátási zavar alakulhat ki, aminek akár tőkeelhalás is lehet a vége. A fertőzés nem marad egyhelyben, a növényi nedvek keringésével a növény bármely pontjára elvándorol. Érdekesség, hogy a fertőzés és a tünetek megjelenése között akár évek is eltelhetnek.

Agrobaktériumos golyva. Fotó: agf.gov.bc.ca
Megoldás lehet a szőlő újratelepítése?

Igen, ha kellő időt várunk az új tőkék elültetésével. A kivágott szőlő helyére az új tőkéket 8-10 éves talajpihentetést követően célszerű elültetni, ennél kevesebb idő negatív hatásokkal járhat. Amennyiben nem várunk ennyit az újratelepítéssel, a frissen ültetett tőkék nem fognak megfelelően fejlődni, akár ki is pusztulhatnak. Ennek oka az úgynevezett talajuntság, amely a még talajban lévő baktériumoknak, fonálférgeknek és parazita gombáknak köszönhető. Az említettek miatt célszerű megvárni a 8-10 évet az újratelepítéssel, valamint az ültetés előtt tápanyag visszapótlást és talajfertőtlenítés is indokolt lehet.

Integrált növényvédelem a szőlőben is!

Az egyik legfontosabb mozzanat a szőlőtermesztés megkezdésekor a megfelelő termőhely kiválasztása. Minél inkább a szőlő igényeinek megfelelő talajon kezdünk gazdálkodni, annál könnyebb a szőlőt megvédeni a betegségektől. Kerüljük a:

  • mély fekvésű, fagyzugos,
  • erdőhöz közeli, mélyedésekkel tarkított,
  • ingadozó talajvízzel ellátott területeket.

Amennyiben mégis az említett területek valamelyikére ültetjük a szőlősünket, készüljünk fel, hogy sokkal könnyebben fognak a betegségek felszaporodni az állományban.

A megfelelő körülményeket meghálálja a szőlő
 

A betegségek elszaporodása köthető a fürtzóna és a levélzet állapotához is. Minél inkább törekedni kell arra, hogy az eső, a hajnali pára minél előbb fel tudjon száradni a levelekről, fürtökről, mert a nedves környezet kedvez leginkább a szőlő betegségeinek terjedéséhez.

A szőlő zöldmunkáit ha időben elvégezzük, nagyban hozzá tudunk járulni a növény egészséges fejlődéséhez. Az időben végrehajtott levelezés hatására a fürtök jobb megvilágítást kapnak, a bogyók sejtfala megvastagszik és ellenállóbb lesz például a botritisz fertőzésnek.

Szőlő esetében is nagy segítség, ha olyan fajtát termesztünk, amely ellenálló a betegségekkel szemben. A kórokozókkal szemben toleráns, vagy éppen rezisztens fajták termesztésével nagymértékben csökkenthetjük a kémiai védekezések számát, ezzel pénzt és időt spórolunk meg és a gyümölcsünk minősége is jobb lesz.

További híreink

Nagy változást hozhat a magyar vízgazdálkodásban az RRF-támogatás

2024.06.13.

Kiemelten fontos, hogy a mezőgazdasági vízhasználók tudatában legyenek a fenntartható vízgazdálkodás jelentőségének és ismerjék a megvalósításhoz szükséges korszerű megoldásokat.

A friss, hétnapos időjárás előrejelzésen már látszik, mikor kezdődik az igazi nyár

2024.06.13.

Hétfőn napos időre számíthatunk gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Általában nem lesz csapadék, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. Hajnalban 12, 19, délután 28, 33 fokot mérhetnek.

Az Agrobee drón nagyobb változata akár 900 liter permetlevet is a levegőbe visz

2024.06.13.

Hamarosan létrejön egy drón, amelyiknek egy átlagos szántóföldi permetezőnél is jobb a területteljesítménye. A 900 liter permetlevet levegőbe emelni képes Agrobee a tervek szerint hatékonyabb lesz, mint a földi növényvédelmi eszközök.

Két kísérleti telep és két kutatóintézet is megújul Kelet-Magyarországon

2024.06.13.

A Debreceni Egyetem két pályázat révén 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán

2024.06.12.

Nagyértékű Football Fanshop nyeremények várnak Önre az Agrofeed Foci EB tippjátékán. Tippeljen a meccsekre, legyen az első tízben és válogasson a Football Fanshop fantasztikus ajándékai közül!

A homoktövis káros hatásai - a jótékonyakon túl

2024.06.12.

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy régóta ismert növény, amelyet számos kultúra használt gyógyító célokra. A homoktövis bogyói rendkívül gazdagok vitaminokban, antioxidánsokban és egyéb bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez és a különböző betegségek kezeléséhez. Azonban, mint sok más természetes gyógymód, a homoktövis fogyasztása is járhat bizonyos mellékhatásokkal és kockázatokkal. Ez a cikk részletesen bemutatja a homoktövis előnyeit és potenciális káros hatásait.

Partnerhírek
Partner

Az AGRO.bio termékei támogatják a talajkímélő agrotechnikát

2024.06.10.

Kukucska Péter agronómust, az Algafix®-szel, az AlgaTerrel, az Amino-KÉN-el és az AminoBórral kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztük.

Partner

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától

2024.06.07.

Az Oxbo „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus BF Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BF Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás